NOVA uprizoritev SSG: GOLDBERGOVE VARIACIJE

Slovensko stalno gledališče

George Tabori
GOLDBERGOVE VARIACIJE
 
režiser:  Robert Waltl 

GOLDBERG: Je to najboljši vseh svetov?
MR. JAY: Poznaš boljšega?
GOLDBERG: V svoji glavi.

»Istočasno gledališka Geneza, Pasijon in »backstage«-komedija« – take so Goldbergove variacije Georgeja Taborija v besedah Ivice Buljana, ki je podpisal dramaturško obdelavo nove uprizoritve Slovenskega stalnega gledališča. Režiser te hudomušne komedije, ki z židovsko bistroumnostjo obravnava gledališče, svet in verske dogme, je Robert Waltl, ki ga je občinstvo SSG že spoznalo v vlogi igralca v predstavah Svinjak Pierpaola Pasolinija in Striček Vanja Nejca Gazvode po Čehovu.
Njegova prva režija v Trstu bo posredovala ostro satirično govorico avtorja groteskne in provokativne drame Mein Kampf, ki v tem tekstu obravnava zgodbe iz Stare in Nove zaveze na gledališkem odru.
Tekst iz leta 1991 razkriva »naravo gledališča, ki je pomembno heretična« (I. Buljan): v nekem jeruzalemskem gledališču se je Jay odločil postaviti delo svojega življenja. Tabori nam najprepoznavnejše motive iz Svetega pisma, predstavlja z neverjetno dozo rušilnega humorja. Izbere prizore od Adama in Eve, Kajna in Abela, Abrahama, Sare in Izaka, knjige o Joni, pa vse do Mojzesa in Arona do križanja Jezusa na križu. Napake in spodrsljaji se pojavljajo skorajda na vsakem koraku in premiera se bliža. Odnos med gospodovalnim režiserjem in izčrpanim asistentom pa jasno in humoristično namiguje na bivanjsko vprašanje odnosa med človekom in višjim »Režiserjem« življenja.
George Tabori in Heiner Muller sta dva najpomembnejša nadaljevalca gledališča Bertolta Brechta. Medtem, ko je Muller dekonstruiral in radikaliziral učiteljevo pozicijo, je Tabori prevzel razigranost Brechtovega popularnega teatra, elemente kabareta, in jih združil z edinstvenim humorjem. O vsebinah in konceptu predstave Goldbergove variacije je Robert Waltl napisal: »S potovanjem skozi scenske prizore iz katerih je oblikovana judovsko-krščanska civilizacija, Tabori prikazuje svojo verzijo usode izbranega naroda. Paralelno spremljamo duhovite zaplete okoli nastanka predstave, odkrivamo Jayeve erotske pustolovščine s čistilko v gledališču, z znano scenografinjo in na koncu s “femme fatale”, igralko Tereso Tormentina. Istočasno je predstava poučna in “woodyallenovska” in spaja starozavezne elemente s slikami iz pop-kulture, kot so recimo Angels of Hell.«
V tem norem gledališkem zakulisju ima ne ravno »vsemogočni« režiser poteze Vladimira Jurca, njegovo žrtveno jagnje Goldberg pa je igralec Tadej Pišek. Na odru se v raznih vlogah kretajo Primož Forte, Jernej Čampelj, Maja Blagovič, Saša Pavlin Stošić, Nikla Petruška Panizon, Jose in Franko Korošec.
Tekst v prevodu Mojce Kranjc zaživi s scenografijami tandema Ben Cain in Tina Gverović, oblikovanje svetlobe pa podpisujeta sonda57 & Toni Soprano Meneglejte. Koreografije Selme Banich se povezujejo z glasbenimi izbirami Tamare Obrovac, kostumi pa so delo Ane Savić Gecan.
Abonmajska premiera predstave bo v petek, 15. marca ob 20.30 v Veliki dvorani Kulturnega doma v Trstu, ponovitve pa bodo sledile do 23. marca. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi, ob nedeljah pa bodo imeli obiskovalci na voljo brezplačni avtobusni prevoz.

VSE FOTO: Luca Quaia

07032019-1t0a0271.jpg

Paralela s Heinerjem Müllerjem je neizbežna. Oba sta Brechtova učenca, podedovala sta nalogo, da pisatelj istočasno ustvarja avtentični fikcijski svet, obenem pa eksperimentira, raziskujoč meje nove dramaturgije.  Tako kot Müller tudi Tabori piše variacije ene in iste velike drame. Če je prvi posvečen radikaliziranju medija gledališča, Tabori z radostjo in humorjem odpira njegovo histrionsko obličje.
Gospod Jay je režiser in gledališki bog, zato je njegov oder tudi slika sveta. Premiera je predvidena čez sedem dni, toda vse gre narobe – tako kot je šlo tudi Bogu, se šali Tabori, saj se svet ni pokazal tak, kot ga je načrtoval njegov tvorec. Müller se sprašuje, ali se po Auschwitzu lahko še piše poezija, George Tabori pa v »Goldbergovih variacijah« dokazuje, da se po Auschwitzu lahko pišejo ne le pesmi, marveč tudi vici.
Ivica Buljan
(iz gledališkega lista)

Pomočnik Brechta, scenarist za Hitchcocka, prijatelj Charlieja Chaplina in ljubimec Grete Garbo, madžarski dramski pisec, ki piše v nemškem jeziku, Jud, agent britanske tajne službe, je uporabil svojo razkošno avtobiografijo za pisanje dram, s svojo fantastično kariero pa organsko izpisuje zgodovino scenskih umetnosti, gledališča in filma 20. stoletja.
Odkar sem ustanovil Judovski kulturni center v Ljubljani, poskušam na beli mapi začrtati pozabljena imena in dogodke, ki na poseben način pišejo zgodovino 20. stoletja in nam zapuščajo smerokaz za prihodnost.
George Tabori je velik dramatik, ki je danes najbolj prepoznaven po protihitlerjevski farsi »Mein Kampf«, ki jo je napisal, režiral in sam v njej tudi igral. Njegova ideja je bila, da je publiko treba nasmejati z monstrumi iz nacistične ere, da bi jih tako pomanjšali in ponižali. To sporočilo, poslano od judovskega človeka, ki je izgubil skoraj vse člane svoje družine v Auschwitzu, je močno odmevalo v devetdesetih letih, ko se je zdelo, da je nova Evropa, osnovana na časti, za zmeraj zakopala travme preteklosti.
Robert Waltl
(iz gledališkega lista)

07032019-1t0a0552.jpg

Slovensko stalno gledališče
George Tabori
GOLDBERGOVE VARIACIJE

režiser:  Robert Waltl

prevajalka: Mojca Kranjc
dramaturg: Ivica Buljan
scenografa:  Ben Cain in Tina Gverović
kostumografinja:  Ana Savić Gecan
koreografinja:  Selma Banich
skladateljica:Tamara Obrovac
oblikovanje svetlobe: sonda57 & Toni Soprano Meneglejte
lektor:  Jože Faganel

Igrajo:
MR. JAY, ARON                                                                           Vladimir Jurc
GOLDBERG, MOJZES                                                                  Tadej Pišek
MRS. MOPP, HELL`S ANGEL                                                   NiklaPetruška Panizon
TERESA TORMENTINA, ZLATO TELE, SARA                      Saša Pavlin Stošić
ERNESTINA VAN VEEN, HELL`S ANGEL                             Maja Blagovič
RAGMA, HELL`S ANGEL, ABRAHAM                                     Primož Forte
MAŠ, HELL`S ANGEL, IZAK                                                      Jernej Čampelj
JAFET, HELL`S ANGEL                                                               Jose
TEHNIK, HELL`S ANGEL                                                            Franko Korošec
 
 07032019-1t0a0634.jpg
 
 
PREMIERA IN PONOVITVE
petek 15.03 , ob 20.30 – A1, A2
sobota 16.03, ob 20.30 – B1, B2
nedelja 17.03, ob 16.00 – C1, C2  

četrtek 21.03, ob 20.30 – D1
petek 22.03, ob 20.30 – A3
sobota 23.03, ob 19.00 – B3  

Velika dvorana SSG

07032019-1t0a0347.jpg
www.teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj