Obračun spletnih pobud SSG v času zaprtja

Življenje gledališč se bo kmalu preusmerilo v normalne tire, z mislijo na možnost poletnih dogodkov in na načrtovanje jesenskih sezon. Prišel je čas malega obračuna glede delovanja »v sili«, ko je bilo treba najti možne rešitve za nepredvidene razmere. Digitalno arhivsko gradivo je postalo bistvenega pomena; na tej osnovi je Slovensko stalno gledališče lahko načrtovalo in uresničilo nekaj samostojnih pobud in dve novi sodelovanji. Platforma severnovzhodnih gledališč »Sezona na kavču« je na primer združila štiri sorodne ustanove na italijanskem teritoriju: ob slovenskem gledališču naše dežele tudi Stalno gledališče iz Veneta, Stalno gledališče iz Bocna in Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine. Aprila so se začeli skupni vikendi pred zasloni, ko je vsak partner projekta ponujal eno svojih produkcij za sestavljanje tedenske četverice spletnih dogodkov. Digitalni zastor bo padel ta konec tedna, ko bo vsako od sodelujočih gledališč ponovilo najbolj gledano predstavo pobude.

Slovensko stalno gledališče se je pojavilo na spletu desetkrat, dvakrat izven nedeljskih objav, ob posebnih priložnostih (s predstavo Juda na Veliki petek in s komedijo Kako postati Slovenci 1. maja). Predstave platforme so bile opremljene z italijanskimi podnapisi. Gledanost je v določenem smislu sledila vladnim ukrepom glede večje ali manjše možnosti premikanja, z večjim in rednim odzivom uporabnikov v obdobju zaprtja in sicer do 18. maja.

Ob platformi je Slovensko stalno gledališče konec aprila uvedlo tudi niz predstav za otroke, v sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico. »Gledališče na obisku« se je s petimi spletnimi dogodki ob sredah popoldne prav tako ustalilo na zelo dobri gledanosti (Mala šola za klovne je na primer dosegla 976 ogledov). Ob zaključku tega otroškega niza je direktorica Luisa Gergolet podala obračun spletnega sodelovanja: »V tem posebnem obdobju, ko smo biili zaprti doma, ko so odpadle vse dejavnosti in vsi dogodki, je iznajdljivost našla svojo pot. Slovensko stalno gledališče in Narodna in študijska knjižnica sta si domislila pobudo Gledališče na obisku. SSG je velikodušno ponudil, da bi posnetke petih iger delil z NŠK-jem na spletu in tako popestril dneve samoizolacije.

Knjižničarke so na spletni strani in profilu NŠK-ja na Facebooku napovedale predvajanje posnetka na sporedu in na določen dan, ob določeni uri se je aktivirala povezava. Pregled statistike je pokazal, da je bil odziv na pobudo dober. Interesenti so si objave ogledali in nekateri so jih delili na svojih profilih. Menimo, da bi se za izvedbo tovrstnih in drugačnih dejavnosti lahko dogovorili tudi v »normalnih« časih, sicer je pred zaprtjem že potekala pobuda Igralci primorskih gledališč berejo pravljice.«

Mala šola za klovne (SSG/ foto Luca Quaia)

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj