PALČIČ 80 – jutri odprtje razstave v SSG

Image

Z veseljem posredujemo novinarsko sporočilo in vabilo na odprtje razstave PALČIČ 80, ki bo jutri -petek, 10. septembra- ob 19.00 v vhodni avli SSG v ulici Petronio 4.

PALČIČ 80

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Slovensko stalno gledališče poklanjata Klavdiju Palčiču razstavo ob njegovi 80. obletnici, ki jo je sicer praznoval leta 2020. Pandemija je namreč onemogočila, da bi se velikemu tržaškemu umetniku poklonili ob življenjskem jubileju.

Otvoritev antološkega prikaza dela tržaškega umetnika bo potekala v petek, 10. septembra 2021, ob 19. uri v v vhodni avli tržaškega Kulturnega doma. Razstava bo na ogled v prostorih tržaškega Kulturnega doma do decembra 2021. Njena kustosa sta Peter Furlan in Andrej Pisani.

Klavdij Palčič idejno približuje krovno organizacijo in osrednjo slovensko gledališko ustanovo v Italiji. Če je tako z ene strani tržaški slikar, kipar, scenograf in ilustrator na odrih razvil del svoje plodne ustvarjalne poti, ne nazadnje s pomembnimi produkcijami Slovenskega stalnega gledališča, ne moremo z druge strani mimo njegovega družbenega angažmaja. Med predsedovanjem Slovenski kulturni-gospodarski zvezi je organizaciji pustil neizbrisen pečat: razstavni hommage naj bo tudi izraz hvaležnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji za njegovo ne le umetniško, ampak tudi družbeno delo.

Ob razstavi bo izšla priložnostna dvojezična brošura, ki bo vsebovala esej likovnega kritika Joška Vetriha in misel Marjana Kravosa.

Dogodek prirejata Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in slovensko stalno gledališče (SSG) s podporo Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine in Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter pod pokroviteljstvom Občine Trst. Projekt Palčič 80 je uvrščen v program Slofesta.

Testo alternativo

KLAVDIJ PALČIČ

Kratka biografija

Klavdij Palčič se je rodil v Trstu 5.8.1940. Že v letih srednješolskega in univerzitetnega študija je sodeloval pri razstavah in se prijavljal na natečaje v rojstnem mestu in drugod. Po dokončanem študiju na umetnostnem liceju v Benetkah, leta 1964, je poučeval risanje in umetnostno zgodovino na srednjih šolah v Trstu in Gorici. V šestdesetih letih je bil član tržaške skupine umetnikov Raccordosei – Arte Viva, v sedemdesetih letih pa je ustanovil in več let vodil grafični atelje. Ukvarja se z grafiko, slikarstvom, kiparstvom, scenografijo in kostumografijo. Obenem ilustrira pesniške zbirke ter slikanice za otroke in mladinske knjige.

Kot scenograf in kostumograf je sodeloval s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu, s Cankarjevim domom, Mestnim gledališčem in Dramo v Ljubljani, z gledališčem Verdi v Trstu, La Fenice v Benetkah in z gledališčem Theater an der Wien na Dunaju.

Leta 1984 je prejel nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo in scenografijo.

Od začetkov do danes so dela Klavdija Palčiča bila na ogled na neštetih samostojnih razstavah v deželi Furlaniji – Julijski krajini, po celi Italiji, na celem področju bivše Jugoslavije in v Avstriji. Udeležil se je tudi številnih razstav po celi Evropi.

Testo alternativo

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj