POHUJŠANJE V DOLINI ŠENTFLORJANSKI-poklon Cankarju ob otvoritvi nove sezone SSG

Slovensko stalno gledališče v Trstu
otvoritev sezone 2017/ 2018


Ivan Cankar
POHUJŠANJE V DOLINI ŠENTFLORJANSKI

režiser: Janusz Kica

SNG Drama Maribor

Veliki oder
sobota, 14. oktobra, ob 20.30
nedelja, 15. oktobra, ob 16.00

(z italijanskimi nadnapisi)

str-0-1_b.jpg
Abonmajska sezona Slovenskega stalnega gledališča se bo pričela letos z gostujočo predstavo, ki bo poklon stoletnici Ivana Cankarja (1876–1918). Z izbiro slovenskega književnika, ki je na poseben način zapisal svoje ime v tržaško zgodovino, se SSG že s prvim dogodkom spominja pomembne obletnice, ki bo zaznamovala slovensko gledališko in literarno sceno v letu 2018. Cankarjeve besede bodo večkrat prisotne tudi v izvenabonmajskem programu nove sezone SSG, ob otvoritvi pa bo zaživela nagrajena predstava SNG Maribor Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Janusza Kice. Predstava bo na sporedu v soboto, 14. oktobra ob 20.30 in v nedeljo, 15. oktobra ob 16.00 v Veliki dvorani Kulturnega doma v Trstu. S tem dogodkom se bo tudi uradno zaključila letošnja abonmajska kampanja.
Pohujšanje v dolini šentflorjanski (1907) velja za najmodernejše, najbolj svetovljansko Cankarjevo delo. V simbolno-ironičen naslov je Cankar skril umetnika, katerega prihod razburi “čednostne” Šentflorjance. Blagoslovljeni dolini še zdaleč ni do tega, kot pravi župan, da bi “redila in pitala umetnike, tatove, razbojnike in druge postopače”. Navidezno pokončni dolinci pa klecnejo, ko Peter zaigra na njihovo slabo vest, na provincialno zadrtost, dvoličnost, potlačene perverzije, prikrite pregrehe in neizživete želje.
Dramatika Ivana Cankarja predstavlja enega izmed temeljnih kamnov slovenskega gledališča in večina njegovih dramskih besedil je kmalu po prvi objavi oziroma prvi uprizoritvi postala kanonska. Prvič v svoji dolgoletni in nadvse uspešni karieri, neobremenjen s slovenskim gledališkim in siceršnjim nacionalnim socialnopolitičnim spominom, se je nove postavitve Cankarja lotil poljski režiser Janusz Kica. V Pohujšanju v dolini šentflorjanski je videl zanimivo umetniško študijo o specifičnem psihosocialnem ustroju neke rigidne in mentalno primitivne družbene skupnosti, ki ni samo slovenski, ampak splošni pojav, ki se lahko zgodi kjerkoli, ter v zvezi s tem vprašanje o obstoju umetnosti v takšnih razmerah.
V veliki zasedbi bosta vlogi Petra in Jacinte odigrala Benjamin Krnetić in Nika Rozman, v sijajni ekipi igrajo še Peter Boštjančič, Ksenija Mišič, Kristijan Ostanek, Mirjana Šajinović, Mateja Pucko, Jurij Drevenšek, Eva Kraš, Aleš Valič, Matija Stipanič, Maša Žilavec, Davor Herga in Viktor Meglič. Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi. Abonmajski redi bodo v dveh ponovitvah združeni, v nedeljo bo deloval tudi avtobusni prevoz iz Sesljana, Milj ter z Opčin.

pohujsanje.jpg
FOTO: Damjan Švarc
prizor iz pohujšanja v dolini
šentflorjanski foto damjan svarc.jpg

Slovensko stalno gledališče
web. www.teaterssg.com
Stiki z javnostmi : T. +39 040 2461369

mail: press@teaterssg.com  

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj