Poslovil se je Marko Sosič

Tržaški režiser in pisatelj Marko Sosič je s svojo umetniško in razvojno vizijo pospremil Slovensko stalno gledališče v novo dobo, ki je pomenila sprejemanje moderne, evropske identitete. Pod njegovim vodstvom se je začelo redno nadnaslavljanje predstav, kar je odprlo vrata gledališča novemu občinstvu, v duhu dialoga in vrednotenja skupne kulturne dediščine.

Tudi kot dramatik je odločno potrdil povezovalno poslanstvo, saj je v zadnjih letih podpisal besedila relevantnih koprodukcij Slovenskega stalnega gledališča s Stalnim gledališčem FJK kot sta Trst mesto v vojni (štiriročno s Carlom Tolazzijem) in Grozljiva lepota. Tudi kot umetniški vodja je podprl prevajanje in uprizarjanje italijanskih in slovenskih sodobnih dramatikov.

Želja po povezovanju različnih duš obmejnega prostora je bila enakovredna iskanju visoke umetniške kakovosti, vedno v sozvočju s sodobnimi gledališkimi govoricami. V njegovem prvem mandatu kot vodja SSG sta nastali med drugimi dve emblematični uprizoritvi kot sta koreodrama Krvava svatba in Ta veseli dan ali Matiček se ženi, ki sodita med najbolj uspešne predstave v zgodovini tržaškega gledališča. S Primožem Beblerjem je v naslednjih letih vključil tržaško gledališče v mrežo primorskih in evropskih sodelovanj, od Primorskega poletnega festivala do koprodukcij s SNG Nova Gorica (s predstavo Bakhantke in v okviru evropske gledališke mreže Neta je gledališče gostovalo v Sankt Peterburgu in v Turčiji) in vključitve v mrežo manjšinskih evropskih gledališč.

Sosič, rojen leta 1958, je diplomiral iz režije na Akademiji za gledališko in filmsko umetnost v Zagrebu. Režiral je v različnih slovenskih in italijanskih gledališčih ter za televizijo. Bil je umetniški vodja Slovenskega Narodnega Gledališča v Novi Gorici od leta 1991 do 1994, ter umetniški vodja in ravnatelj Slovenskega Stalnega gledališča v Trstu od leta 1999 do 2003 in od leta 2005 do 2009. V sezonah 2003/2004 in 2004/2005 je opravljal funkcijo selektorja nacionalnega slovenskega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj