PPF-Lepi dnevi v Aranjuezu na festivalu v Sečovljah

LEPI DNEVI V ARANJUEZU NA PRIMORSKEM POLETNEM FESTIVALU
V ČETRTEK, 28. JUNIJA OB 21.30 V SEČOVELJSKIH SOLINAH

Soline ob morski obali. Nobenih dreves. Samo murvin grm nekje. Prepoln majhnih, malinam podobnih rdečih sadežev. Le da precej manj sladkih in morda še mehkejših. In pod grmom …v vsej okolici edina senca v solinah.” Opis, ki ga lahko beremo v poletnem, dramskem dialogu Petra Handkeja Lepi dnevi v Aranjuezu je verjetno zvenel kot vabilo, da bi se opis v poletnem večeru konkretno udejanjil. Primorski poletni festival je zgrabil priložnost in Krajinski park Sečoveljske soline bo v četrtek, 28. junija ob 21.30 naravno prizorišče enkratne ponovitve predstave Slovenskega stalnega gledališča, ki je letos očarala z izzivom dialoga o čustvih. Uprizoritev v režiji Igorja Pisona je očarala tudi z izvrstnima igralskima kreacijama sijajnih protagonistov: v vlogah moškega in ženske, ki se izpovedujeta na sončni terasi, nastopata namreč prvaka slovenskih gledaliških scen Nataša Barbara Gračner in Ivo Ban.
Leta 2016 je besedilo doživelo filmsko adaptacijo v režiji Wima Wendersa (film je bil predstavljen na filmskem festivalu v Benetkah). Protagonistka v vlogi Ženske je bila igralka Sophie Semin, življenjska sopotnica pisatelja, kateri je Handke posvetil tale dramski dialog leta 2012. Izvirno je besedilo nastalo v francoščini, iz nemškega prevoda pa je Štefan Vevar podpisal slovenski prevod.
Moški in Ženska nimata imen, protagonista sta dejansko nedoločena in nezaznamovana: o njiju vemo le, da se že dolgo poznata, da je njuno razmerje prijateljsko, dovolj intimno, da Ona lahko pripoveduje o detajlih svojih avantur. Pravili igre sta odkritost in iskrenost, dialog pa ne cilja na vnaprej določen zaključek tega sproščenega, a intenzivnega srečanja.
Zaradi posebnosti prizorišča bo število sedežev na ambientalnem prizorišču omejeno.

1t0a0046.jpg

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj