Predstavili smo SEZONO SSG ZA GORICO!

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
ABONMAJSKI PROGRAM 2019/2020 ZA GORICO  

Nedvomno čudovita” je naslov in obljuba nove sezone Slovenskega stalnega gledališča, ki bo kot vsako leto obsegala tudi program za Gorico. Ob petih uprizoritvah SSG si bodo goriški abonenti ogledali slavnostni dogodek ob otvoritvi sezone, gostujočo predstavo, ki bo tokrat ustvarila še tesnejšo povezavo z novogoriškim gledališčem in dva glasbena dogodka, ki ju po že ustaljeni navadi ponujata partnerski ustanovi: goriški Kulturni dom in Kulturni center Lojze Bratuž.

PREDSTAVE V ABONMAJU
V sodelovanju z Glasbeno matico in z Občino Gorica se bo sezona odprla 22. oktobra v Gledališču Verdi s pričakovanim dogodkom, enkratnim gostovanjem uspešnega muzikala Briljantina (Grease) v izvedbi ekipe Prospot. Gre za prvo, v celoti profesionalno slovensko postavitev kultnega muzikala, ki je nastal po istoimenskem filmu (eden najpopularnejših filmskih muzikalov vseh časov).
Ženska nit letošnje sezone Slovenskega stalnega gledališča se bo pojavila 11. novembra v centru Bratuž s predstavo Na valovih Saše Pavček, katere bo protagonistka priljubljena igralka in nekdanja članica ansambla SSG Barbara Cerar. Režiser Alen Jelen je postavil na oder radijski pogovor operne dive, ki odpira vprašanja o odgovornosti umetnika v današnjem svetu vojn, nasilja, ksenofobije in nacionalizma. Sledila bo 9. decembra, tokrat v Kulturnem domu, druga ženska, ki je prava ikona 18. stoletja in sicer Goldonijeva Mirandolina. Režiserka Katja Pegan je o tej komedijski mojstrovini, v kateri bo glavno vlogo odigrala Nikla Petruška Panizon, napisala: »Rada imam Mirandolino. Verjetno pa še bolj Goldonija, ki je v nekem davnem času ujel radost in strast življenja, ki zmoreta na odru zaživeti tudi danes, čeprav ju v svojih resničnih življenjih pogrešamo, ali pa smo nanju že popolnoma pozabili
Sledil bo poseben dogodek, saj bo gostujoča predstava tokrat selila za en večer abonmajsko občinstvo v SNG Nova Gorica, kjer bo na sporedu predstava Baron Münchhausen v režiji Yulie Roshine. Komične pripovedi barona Münchhausna je po pripovedovanju resničnega vojaka in pustolovca zapisal nemški pisec Rudolf Erich Raspe leta 1785. Uprizoritev je nastala po gledališki igri in filmskem scenariju, po katerem je režiser Mark Zaharov posnel enega najuspešnejših sovjetkih filmov vseh časov. V vlogi baronove žene nastopa tržaška igralka Patrizia Jurinčič.
17. februarja bo na sporedu predstava, ki jo bo igralec Vladimir Jurc režiral ob svoji 70-letnici. Izbral je dramo Samo konec sveta Jean-Luca Lagarceja, ki govori o posledicah nezmožnosti komunikacije v družinskem krogu. V ponedeljek, 23. marca se bo tudi goriško občinstvo zabavalo (in se zamislilo) z dvojezično predstavo Zois_it.si – Globalni razsvetljenci. Sabrina Morena, Martin Lissiach, Danijel Malalan in z njimi SSG, ZSKD in Bonawentura/ Gledališče Miela bodo ponovno odprli zanimiva poglavja na temo medsebojnega spoznavanja med tuživečimi ljudmi različne narodnosti. Tokrat bo snov pogovora baron Zois, s katerim bodo igralci iskali odgovor na vprašanja: kako bi razsvetljenec danes opazoval dogajanje okrog sebe? Bi se znašel v sodobnem svetu interneta, socialnih omrežji in lažnih novic?
Krog hišnih uprizoritev SSG bo 20. aprila sklenila drama Čudovita, v kateri avtor Jure Karas opisuje življenje Vite, ki živi sama s hišnim ljubljenčkom in ki jo vsi opazujejo od zunaj z zavistjo, saj vidijo v njeni mirni, samotni eksistenci žalostni odsev lastnih, nepopolnih življenj. V dobi, ko je edina mantra uspeh na vseh področjih, je to komedija o neuspehu, ki bi bil tragičen, če ne bi bil smešen. Režirala jo bo Tijana Zinajić.
Program sezone dopolnjujeta dva glasbena dogodka v izvedbi goriškega Kulturnega doma in Kulturnega centra Lojze Bratuž. Prvi je še v dogovoru, drugi pa bo priljubljeni božični koncert centra Bratuž, ki bo tokrat uprizoritev glasbeno gledališke zgodbe za igralce, soliste, zbor in orkester z naslovom Slovenski Božič po istoimenski kantati Matije Tomca. Režijo bo podpisal Franko Žerjal, dirigent pa bo Hilarij Lavrenčič. Ponovitev za abonente SSG bo 23. decembra
Kot vsako leto bo SSG sodelovalo z goriškim licejskim in tehničnim šolskim polom, z dijaškimi abonmaji za dopoldanske in večerne predstave, v katere bo s svojimi predstavitvami uvajal Mitja Tretjak.  
Vse dramske predstave so opremljene z italijanskimi nadnapisi. V abonmajsko ponudbo je vključen tudi brezplačni avtobusni prevoz za otvoritveni dogodek in vse dramske predstave goriškega abonmaja (koncerta sta izključena).

14sng_baron_1a_jaka_varmuz_2019-52.jpg
foto: BARON MUNCHHAUSEN (jaka varmuž)
 
OTROŠKI PREDTAKT
Slovensko stalno gledališče bo obiskalo Gorico še pred začetkom abonmajskega programa za odrasle, saj bo v nedeljo, 29. septembra ob 11.00 zaživela premiera nove otroške predstave z naslovom Na dvorišču.
Koprodukcija SSG in DreamArt (v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana) je uvrščena v festival Komigo Baby in bo na sporedu v Kulturnem domu v Gorici. Glasbena predstava za otroke po besedilu Ferija Lainščka in Lojzeta Kranjčana se lahko ponaša s priznano dvojico protagonistov kot sta Romana Kranjčan in Danijel Malalan. Izvajalka avtorskih pesmi za otroke,  animatorka in pevka šansonov je za svoje solo delo prejela 5 Zlatih petelinov, srebrno in zlato ploščo ter druge nagrade. Tokrat se bo skupaj z umetniškim vodjo SSG vživela v zgodbo neprijaznih sosedskih odnosov na dvorišču, ki je razmejeno z ograjo zaradi skrajno različnih pogledov na živali. Na koncu soseda najdeta skupno govorico, do katere prideta skozi vrsto izvirnih pesmi Lojzeta Kranjčana. Režijo predstave podpisuje Ivana Djilas, kostume Jelena Prokovič, koreografije Žigan Kranjčan, lutke pa je oblikovala in izdelala Barbara Bulatović.

na dvoriscu _oblikovanje sintesi_hub.jpg
  
AVTOBUSNI PREVOZI – GORICA
Vozni red
19.25 – Doberdob, pred Občino
19.35 -Tržič, ul. San Polo 155
19.40 – Štivan, na avtobusni postaji
19.50 – Jamlje, na avtobusni postaji
20.00 – Gabrje, na autobusni postaji
20.05 – Sovodnje, pri lekarni

 

Abonmaji SSG za Gorico so na voljo pri blagajni Kulturnega doma v Gorici (od ponedeljka do petka z urnikom 9.00-13.00 in 15.00-18.00)
 
Kulturni dom, Gorica – ul. I. Brass 20, tel +39 0481 33288, e-mail: info@kulturnidom.it
Kulturni center Lojze Bratuž – Drevored 20. septembra 85, tel +39 0481 531445, e-mail: info@centerbratuz.org

aa plakat 2020 70x100 go_pages-to-jpg-0001.jpg

www.teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj