ČASOVNE ESENCE- Čudovita faza 2 

NOVA SEZONA SLOVENSKEGA STALNEGA GLEDALIŠČA

Časovne esence – Čudovita faza 2 je naslov sezone 2020/2021 Slovenskega stalnega gledališča, ki z asociacijami povezuje aktualno iskanje bistva in prebujanje čutov. Predstave novega programa bodo namreč otipljivo in originalno spodbujale vid, sluh in vonj.

Direktor Danijel Malalan si je zamislil sezono, ki po dolgem premoru privablja v Veliko dvorano SSG z močjo modernih in večnih zgodb, ki se gibljejo med vsakdanom in idealom, presenetljivo nagovarjajo vse čute in jih preoblečejo v glemurozne vtise, vabijo na »puhasti oblak« večplastne gledališke umetnosti, na katerega bo izrazito zapihal veter petja in glasbe.

Liki, ki v prejšnji, žensko obarvani sezoni niso stopili na oder zaradi nujne prekinitve delovanja, se bodo ubrano prikradli med nitmi novih likov, v ubranem dialogu z njimi. Tako bo na primer renesančna umetnica in junakinja ženskih pravic Artemisia Gentileschi našla svoj prostor v sezoni, ki bo predstavila zgodbo modne oblikovalke Coco Chanel, ki je osvobodila ženske zastarelih konvencij. Na tej črti se bo nato pojavila še ženska našega časa Vita (Čudovita) s svojim samskim življenjem v hektičnem sodobnem okolju. Glasba bo obarvala slednjo predstavo kot sestavni del dramskega besedila, a bo zaživela v polnem obsegu z izjemnim odprtjem v znamenju nove koprodukcije primorskih gledališč Stoletje mjuzikla. Koncertni šov z najlepšimi hiti iz zadnjega stoletja glasbenega gledališča bo očaral občinstvo s plesom, glasbo in petjem v živo. Sodelujejo znana pop pevka Tinkara Kovač, priznani češki interpret muzikalov Petr Gazdik, igralca tržaškega gledališča Lara Komar in Primož Forte, tržaška igralca iz novogoriškega SNG Patrizia Jurinčič in Jure Kopušar in še Anja Drnovšek in Rok Matek iz Gledališča Koper. Režiser je Stanislav Moša, referenčni umetnik na področju muzikala na čeških in slovenskih odrih, dirigent pa je Patrik Greblo, ki je s celotno ekipo žel velik uspeh na predpremieri koprodukcije v okviru Primorskega poletnega festivala.

STOLETJE MJUZIKLA (foto Jaka Varmuž)

 

UPRIZORITVE SSG IN KOPRODUKCIJE

Sezona bo 25. septembra štartala torej z obilo sijajnih hitov Stoletja mjuzikla in bo s čarom združenih umetniških svetov vodila do skoka v renesančno likovno umetnost in v resnično zgodbo slikarke Artemisie Gentileschi, pogumne ženske, ki je uveljavila pravico do umetniškega snovanja sredi predsodkov in konvencij patriarhalne družbe. Besedilo in režijo podpisuje Lino Marrazzo, v naslovni vlogi nastopa Nikla Petruška Panizon ob Vladimirju Jurcu. Novembra bo gledališče vabilo v Pariz z Majo Gal Štromar in njenim besedilom Kdo je videl Coco? Režiserka Yulia Roschina bo vodila preplet notranjega dialoga med dvema igralkama (Maja Blagovič in Lara Jankovič), ki predstavlja javno in notranjo osebo in se v psevdobiografiji sprašuje, kdo je resnično videl in spoznal gospo Gabrielle Chanel. Predstava bo koprodukcija s ŠKUC Gledališčem Ljubljana.

Po uspešnem gostovanju izven abonmaja s predstavo Prerok se bo senzorialno gledališče Barbare Pie Jenič vrnilo na oder SSG s koprodukcijo Dišeče skrivnosti, pri kateri bosta sodelovala Zavod Senzorium  in akademija AGRFT. Predstava bo nagovarjala različne čute in predvsem vonj, saj bo šlo za sugestivno potovanje skozi čas in prostor, po poteh parfumov. Na ljubezenski niti bo protagonist raziskoval vlogo in moč vonjav od stare Mezopotamije do dvora Sončnega kralja, od industrijske revolucije do sintetičnih parfumov, da bi spregovoril tudi o obredih. čustvih, spominih, atmosferah.

V sodelovanju s SiTi Teatrom se bo vrsta uprizoritev SSG zaključila z glasbeno-gledališko predstavo Čudovita, ki z besedami Jureta Karasa govori o sodobni mantri uspeha na vseh področjih in o njenih tudi smešnih posledicah. Režirala jo bo Tijana Zinajič, v naslovni vlogi pa se na tržaški oder vrača priljubljena igralka Vesna Pernarčič.

O površnosti sodobne družbe, predvsem o lažnem idealiziranju minljivih mitov (influencerji, lepotni modeli…) govori tudi otroški muzikal Gregor in Silvija, nova predstava za najmlajše Slovenskega stalnega gledališča. Besedilo Michaela Colemana in Tima Warnesa je priredila in bo režirala goriška ustvarjalka Jasmin Kovic, ki se je že izkazala z režijo komornega muzikala Zadnjih pet let.

NOVA STRUKTURA (IN CENA) ABONMAJA 

Z upoštevanjem in v skladu s preventivnimi predpisi, bodo vse predstave nove sezone na odru Velike dvorane, kjer bodo uporabni sedeži razporejeni v skladu s predpisi.

Preoblikovana struktura abonmaja bo čim bolj preprosta in uporabna: letos ne bo izbirnih sklopov. Gostujoče predstave so vključene v glavno abonmajsko ponudbo, ki bo obsegala sedem predstav tako v Trstu kot v Gorici.

Cena abonmaja (100 €) bo simbolična spodbuda za gledalce, ki bodo želeli potrditi svojo željo po gledaliških doživetjih. Abonenti prejšnje sezone bodo pri nakupu  lahko izkoristili vavčerje v višini števila predstav, ki niso doživele uprizoritve od marca meseca dalje. Zelo ugodna ponudba ne bo izbrisala dodatnih popustov in niti poletne bere. Kdor bo vpisal abonma do konca julija bo imel namreč pravico do znižane cene abonmaja. Popusti veljajo kot vedno tudi za družinske člane, za dijake in študente.

GOSTUJOČE PREDSTAVE V ABONMAJU

Gostujoče predstave bodo tri. Ljubezenske prevare Špas Teatra bodo zabavale v Trstu in v Gorici, kjer bodo odprle abonmajsko sezono 26. oktobra v Kulturnem domu. Besedilo Andreja Rozmana Roze govori o »drugih možnostih« ljubezni onkraj klasike in idealov z zgodbo o dilemi »prave izbire«.

Tržaški abonenti si bodo ogledali tudi predstavo SNG Nova Gorica, ki je prejela letošnjo nagrado Tantadruj: Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji Paola Magellija. Goriški abonenti pa bodo imeli na voljo uspešnico Gledališča Koper in SNG Nova Gorica Tutošomato Iztoka Mlakarja, ki s pomočjo režiserja Vita Tauferja postavlja na oder shakespearjevo »ukročeno trmoglavko« našega časa.

Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Predviden je tudi avtobusni prevoz za nedeljske ponovitve (z upoštevanjem veljavnih ukrepov).

UPRIZORITVE SSG IZVEN ABONMAJA

Še pred uradnim začetkom nove sezone se bo Slovensko stalno gledališče pojavljajo ne samo na poletnih festivalih (Primorski poletni festival, Trieste Estate), a tudi na društvenih odrih. 30. julija bo debitirala nova potujoča predstava K(o)ronske zdrahe avtorja in režiserja Igorja Pisona, v kateri bosta Nikla Petruška Panizon in stand up komik Žan Papič uprizorila izpovedi para, ki ga karantena prisili v precej zahtevno sobivanje. Septembra pa bo Patrizia Jurinčič Finžgar podpisala scenarij in režijo predstave ob letošnji obletnici prvega in drugega Tržaškega procesa. Bidovec-Tomažič: tovarištvo nastaja v sodelovanju z odborom za proslavo Bazoviških junakov pri NŠK in odborom VZPI-ANPI za proslavo Pinka Tomažiča in tovarišev.

OTROŠKI ABONMA ZA DRUŽINE

Novost letošnje sezone bo tudi Družinski abonma, ki bo namenjen otrokom in njihovim spremljevalcem s predstavami SSG ob sobotah v Veliki dvorani. Na sporedu bodo Pedenjped Nika Grafenauerja, Medved z miško na rami Miroslava Košute in Tadeja Piška, glasbeno-gledališka predstava Na dvorišču Ferija Lainščka in Lojzeta Krajnčana ter nova otroška predstava SSG Gregor in Silvija.

ARTEMISIA GENTILESCHI (foto Luca Quaia)

Prodaja abonmajev se začenja 7. julija (s poletnimi popusti) in se bo nadaljevala v jesenskem času do 17. oktobra.

 

  • ABONMA V TRSTU

Stanislav Moša, STOLETJE MJUZIKLA

od 25. septembra do 17. oktobra

 

Lino Marrazzo, ARTEMISIA GENTILESCHI – SREČANJE

od 30. oktobra do 22. novembra 2020

 

Maja Gal Štromar, KDO JE VIDEL COCO? MOI, GABRIELLE CHANEL

od 27. novembra do 20. decembra 2020

 

Andrej Rozman Roza, LJUBEZENSKE PREVARE

16. in 17. januarja 2021

 

Barbara Pia Jenič, DIŠEČE SKRIVNOSTI

od 5.do 28. februarja 2021

 

Jure Karas, ČUDOVITA

od 26. marca do 18. aprila 2021

 

Luigi Pirandello, ŠEST OSEB IŠČE AVTORJA

8. in 9. maja 2021

 

Velika dvorana SSG v Trstu

 

 

  • ABONMA V GORICI

Andrej Rozman Roza, LJUBEZENSKE PREVARE

26. oktobra v Kulturnem domu v Gorici

 

Lino Marrazzo, ARTEMISIA GENTILESCHI – SREČANJE

23. novembra v Kulturnem domu v Gorici

 

Stanisla Moša, STOLETJE MJUZIKLA

28. decembra v SNG Nova Gorica

 

Iztok Mlakar, TUTOŠOMATO

11. januarja v SNG Nova Gorica

 

Maja Gal Štromar, KDO JE VIDEL COCO? MOJ, GABRIELLE CHANEL

22. februarja v Kulturnem centru Lojze Bratuž

 

Barbara Pia Jenič, DIŠEČE SKRIVNOSTI

8. marca v Kulturnem centru Lojze Bratuž

 

Jure Karas, ČUDOVITA

19. aprila v Kulturnem domu v Gorici

 

Vse predstave so opremljene z italijanskimi nadnapisi razen tistih v SNG Nova Gorica

 

  • ZA OTROKE
     

Michael Coleman/ Tim Warnes, GREGOR IN SILVIJA

premiera: 14. novembra v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici

od 23. januarja v Trstu v okviru Družinskega abonmaja

 

  • IZVEN ABONMAJA

Igor Pison, K(O)RONSKE ZDRAHE

 

Patrizia Jurinčič Finžgar, BIDOVEC-TOMAŽIČ: TOVARIŠTVO

 

 

  • DRUŽINSKI ABONMA

Niko Grafenauer/ Primož Forte, PEDENJPED

24. oktobra

 

Miroslav Košuta/ Tadej Pišek, MEDVED Z MIŠKO NA RAMI

12. decembra

 

Michael Coleman/ Tim Warnes, GREGOR IN SILVIJA

23. januarja

 

Feri Lainšček / Lojze Krajnčan, NA DVORIŠČU

6. marca

 

Velika dvorana SSG v Trstu

Testo alternativo

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj