PRIVLAČNOSTI-nova sezona Slovenskega stalnega gledališča

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
SEZONA 2017/18

Privlačnosti. Odnosi med partnerjema, v malih skupnostih, družbeni odnosi, spleti, prepleti različnih razmerij bodo snov letošnje sezone Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Program podpisuje umetniški koordinator Eduard Miler, ki s to sezono zaključuje svoj mandat v tržaškem gledališču. Nasledil mu bo z enoletnim mandatom tržaški režiser Igor Pison.
Sezona se bo začela v znamenju Ivana Cankarja, kot uvod v praznovanja ob obletnici pisatelja leta 2018. Slovensko stalno gledališča načrtuje več tematskih dogodkov, med katerimi bo prvi gostovanje predstave Pohujšanje v dolini Šentflorjanski ob otvoritvi sezone 14. in 15. oktobra. Predstava v režiji Janusza Kice je uprizoritev SNG Maribor.
UPRIZORITVE IN KOPRODUKCIJE SSG
Vrsto hišnih uprizoritev SSG bo novembra odprla »urbana komedija« Resnica niti štiridesetletnega francoskega dramatika Floriana Zellerja. O tem, če je potrebno vedno govoriti le resnico v labirintu partnerskih odnosov se bo umetniška ekipa spraševala pod režijskim vodstvom Alena Jelena. Decembra bo sledil dogodek kot je mednarodna koprodukcija med gledališči iz Hrvaške, Slovenije in Italije Barufe, po priljubljeni komediji Carla Goldonija Le baruffe chiozzotte, ki je že doživela priredbe z istrskim predznakom. Tokrat je zgodbe in zdrahe ribičev prelil v mešanico jezikov severnega Jadrana Splitčan Predrag Lucić, režijo pa je podpisal Vito Taufer. Predstava je koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča, Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in INK Pula. Januarja bo sledila slovenska praizvedba izjemno zanimivega razmišljanja o partnerskih odnosih v predstavi za dva igralca Lepi dnevi v Aranjuezu Petra Handkeja. Režiser predstave bo mednarodno uveljavljeni Tržačan Igor Pison.
Na povpraševanje po klasičnih besedilih bo odgovorila komedija Ukročena trmoglavka Williama Shakespearja v režiji Juša A. Zidarja, mladega slovenskega režiserja, ki se je v prejšnji sezoni izkazal z režijo praizvedbe predstave Zimski sončev obrat.
Druga Evropska koprodukcija bo zaživela marca meseca z uprizoritvijo klasične predstave italijanske dramske literature kot je Velikani z gore Luigija Pirandella. Predstava je del širšega projekta, ki je nastal z združenimi močmi mreže manjšinskih gledališč (Slovensko stalno gledališče, Dramma italiano HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, Deutsches Staatstheater-Timisoara, Kosztolanyi dezso theater-Subotica, National institution albanian theatre-Skopje). Režiral jo bo Paolo Magelli.
Po uspehu monodrame Ismena bo aprila meseca zaživela druga monodrama nizozemske avtorice Lot Vekemans, ponovno o bolj problematičnem zgodovinskem liku kot je Judež. Posebno različico zgodbe svetopisemskega lika bo postavil na oder Igor Pison.
V hišnih uprizoritvah bodo nastopili člani umetniške ekipe SSG, igralci Luka Cimprič, Jernej Čampelj, Primož Forte, Tina Gunzek, Vladimir Jurc, Daniel Dan Malalan, Nikla Petruška Panizon, Tadej Pišek.
GOSTUJOČE PREDSTAVE V IZBIRNIH SKLOPIH
Ob sedmih predstavah, ki sestavljajo osnovni abonma, bodo tudi letos na voljo modularne izbire, tokrat z dvema sklopoma gostujočih dramskih, glasbenih in plesnih predstav. Gostovanja nastajajo v večini primerov v sodelovanju z ustanovami, s katerimi Slovensko stalno gledališče že veliko let navezuje stike na tržaškem in deželnem teritoriju.

Izbirni program dopolnjujeta še uspešna predstava ljubljanske Drame Ponorela lokomotiva Stanislawa Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija in komedija v režiji Ajde Vlacl Dokler naju seks ne loči (SLG Celje), v kateri nastopata Lučka Počkaj in Brane Završan.
Izbirna sklopa imata letos zelo zgovorna naslova Večerni in Popoldanski. V popoldanskih terminih bo na voljo brezplačni avtobusni prevoz. Italijanski nadnapisi pa so predvideni za vse dramske predstave.
NAGRADNA PREDSTAVA
Letos si je Slovensko stalno gledališče zamislilo ugodnost, ki bo namenjena abonentom v obliki nagradne ali bonus predstave. Abonenti vseh redov bodo imeli namreč na voljo ogled opere Falstaff v novi uprizoritvi HNK Ivana pl. Zajca na Reki (avtobusni prevoz je vključen). Edina komična opera Giuseppa Verdija bo tako zapečatila sezono, ki bo uglašena na komične note in čustvene vsebine.
IZVEN ABONMAJA
Abonmajske dogodke bo kot vedno obogatila še zanimiva izvenabonmajska ponudba. Najprej bo zaživela predstava Soseska Evropa Sabrine Morena, koprodukcija SSG, Bonawentura, ZSKD in Mittelfest, ki bo predstavljena v krajši obliki 15. julija v Čedadu na festivalu Mittelfest in bo uradno doživela premiero na letošnjem Slofestu.
Nadaljevale se bodo tudi Glasbene matineje pod umetniškim vodstvom Črtomira Šiškoviča in s sodelovanjem Glasbene matice, ki bo priredila še novoletni koncert, koncert Big Banda Akademije za glasbo in bo gostila enega od koncertov festivala Kogojevi dnevi.
V SSG-ju bodo na sporedu tudi komedija Buh pomagej! in koncert skupine Blek panters.
Izven abonmaja bodo tudi sodelovanja s festivalom Raz/seljeni, z založbo ZTT, z univerzitetnim središčem CUT, ki prireja mednarodni gledališki festival Tact, s Pen Clubom in njegovim bralnim krožkom dramskih besedil, s festivalom Dance Project. V režiji SSG so predvidene bralne izvedbe dram, poeziji in govorov ob stoletnici smrti Ivana Cankarja.
OTROŠKA PREDSTAVA
Program uprizoritev SSG bo dopolnila kot vedno tudi otroška predstava, tokrat v sodelovanju z Glasbeno matico, Prosvetnim domom in Kulturnim centrom Franca Bernika v Domžalah; Slonček Babar v režiji Tadeja Piška. Ponovitve bodo uvrščene v abonmaje za najmlajše, ki so del razvejane abonmajske ponudbe SSG za mlade in otroke.
ABONMA V GORICI
Uradna predstavitev gledališke sezone v Gorici bo sledila jeseni, program dramskih predstav za goriške abonente pa je že pripravljen in bo ob izboru uprizoritev SSG vključil še dve prikupni gostujoči predstavi: Glorious Petra Quilterja o resnični zgodbi »najslabše sopranistke vseh časov« Florence Foster Jenkins (SNG Opera in Drama Maribor) in še Tarzan ljubljanske Drame, o moderni »džungli« partnerskih odnosov.
POLETNI POPUSTI
Rezervacija abonmajev je odprta in do 28. julija bodo kot vedno veljali poletni popusti. Kampanja se bo nato nadaljevala z rednimi cenami od 4. septembra.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj