SLOVESNA PODELITEV NAGRADE UCHIMURA OB PRISOTNOSTI UGLEDNIH MEDNARODNIH GOSTOV

SLOVESNA PODELITEV NAGRADE UCHIMURA
OB PRISOTNOSTI UGLEDNIH MEDNARODNIH GOSTOV

V PETEK, 18. DECEMBRA, OB 20.30 NA VELIKEM ODRU SSG

V petek, 18. decembra, pred tržaško premiero koprodukcije Lepa Vida, se bo na odru Slovenskega stalnega gledališča odvijala zelo pomembna podelitev svetovne nagrade, ki jo je tržaško gledališče prejelo za predstavo Moderne nô drame Yukia Mishime v režiji Mateje Koležnik. Prestižno nagrado Uchimura podeljuje Izvršilni odbor svetovne mreže Mednarodnega gledališkega Inštituta (ITI Worldwide, World Organization for the Performing Arts), pod pokroviteljstvom družine Uchimura in Japonskega Centra ITI.
Nagrada je nastala leta 1992 v spomin na dramatika Naoya Uchimuro, ki je svoje življenje posvetil spodbujanju razumevanja in znanja o gledališču, podpiranju in vzpodbujanju umetniških iniciativ skupin in posameznih umetnikov izven meja Japonske, ki skozi svoje projekte vzpostavljajo povezave z japonskim gledališčem.  Med dosedanjimi prejemniki ITI-jeve nagrade so umetniki z vsega sveta, ki so s svojimi odrskimi postavitvami znali na tenkočuten in vznemirljiv način povezati japonsko kulturo in gledališče z gledališko umetnostjo svojega naroda, kar je tudi eden od osnovnih principov delovanja te največje in najstarejše svetovne nevladne organizacije s področja uprizoritvene umetnosti.
Žirija, sestavljena iz predstavnikov nacionalnih centrov v Izvršilnem odboru te organizacije, je v utemeljitvi med drugim napisala : »Uprizoritev zaživi z enkratno gledališko govorico in definira zelo jasno podobo prostora in časa. Lahko prepoznamo zelo bistro priredbo japonskega gledališča in tesno povezavo s kulturo in gledališko estetiko tega naroda.« Nagrado bosta vodstvu gledališča in članom umetniške ekipe podelila Veleposlanik Japonske v Sloveniji Keiji Fukuda in predstavnica mednarodne delegacije  izvršnega odbora ITI Worldwide, dramaturginja Tatjana Ažman. Slovesno podelitev nagrade bodo s svojo prisotnostjo počastili številni inštitucionalni gostje, med katerimi bo tudi državni sekretar ministrstva za kulturo RS Anton Peršak.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj