SEZONA 2019/2020

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
SEZONA 2019/2020

NEDVOMNO ČUDOVITA

Boginje in junakinje vsakdana, preproste in kompleksne, ikonične ali čisto običajne ženske, režiserke, igralke, dramatičarke bodo protagonistke nove sezone Slovenskega stalnega gledališča. Program z naslovom Nedvomno čudovita (idealno, pritrjevalno nadaljevanje lanskega, »kulturnega dvoma«) podpisuje pred kratkim imenovani umetniški vodja Danijel Malalan, ki si je zamislil sezono v znamenju že stoletja aktualnega ženskega vprašanja, z zgodbami močnih žensk današnjega in preteklega časa, skozi filter ženskega čutenja.

0001.jpg
 
UPRIZORITVE SSG V SEZONI 2019/ 2020
Čudovita je tudi naslov uprizoritve, ki bo zaključila sezono SSG. Ženska nota bo v režiji predstave, ki jo podpisuje Tijana Zinajić in v protagonistki tragikomedije Jureta Karasa, ki živi sama s hišnim ljubljenčkom. Njeno mirno, a samotno življenje postane za vse prijatelje in družinske člane žalostni odsev njihovih življenjskih porazov v času, ko je uspeh na vseh področjih edina mantra.
Daleč od naše dobe, a blizu zaradi zgodbe o ženski, ki se zoperstavlja moški nadvladi, bo v Mali dvorani SSG zaživela resnična življenjska pripoved umetnice Artemisie Gentileschi (1593-1653). V tej zgodbi pridejo do izraza manipulacije očeta, ki izvaja oblast, a občuti lastno šibkost pred odgovornostjo do vznemirljivega srečanja, s katerim bo za vedno zapečatil življenje slikarke in predvsem ženske. Predstava je avtorski projekt Lina Marrazza.
Izmišljena, a kredibilna in univerzalna zgodba o močni ženski je tudi Goldonijeva klasična komedija Krčmarica Mirandolina, s katero se bo sezona SSG začela 18. oktobra. Pohlep, denar, prevare, laži, kraja in razprodaja vrednot po dolgem in počez so vzporednice, ki sovpadajo s trenutnim stanjem v naši družbi. Zato se Mirandolina ne bori le za svoj vsakdanji kruh, ampak tudi za osnovno človeško dostojanstvo. Predstavo o samostojni, bistroumni ženski 18. stoletja bo režirala temperamentna režiserka 21. stoletja Katja Pegan, ki je ravnokar prejela nagrado Tantadruj za življenjsko delo.  
Zgodba o ženski bo tudi praizvedba predstave Saše Pavček Na valovih, ki jo bo režiral Alen Jelen. Predstava se dogaja v radijskem studiu, kjer prekarni novinar gosti slavno operno divo. Humoren in provokativen pogovor odpira vprašanja o odgovornosti umetnika v današnjem svetu vojn, nasilja, ksenofobije in nacionalizma. Besedilo je nastalo na podlagi radijske igre »Arija«, ki je leta 2007 prejela nagrado UNESCO – Mir in prijateljstvo med narodi.
Razumevajoča mati je ena od protagonist predstave Samo konec sveta, ki jo bo Vladimir Jurc režiral ob svoji 70-letnici. Komorna, drama francoskega avtorja Jean-Luca Lagarceja govori o posledicah nezmožnosti komunikacije v družinskem krogu.
Vrsto uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča bo sklenila bonus predstava, ki nadaljuje vrsto uspešnic, s katerimi je režiserka Sabrina Morena poudarila teme sožitja v medkulturnem prostoru, tudi s humorističnim obravnavanjem lokalne zgodovine. Tokrat bo predstava Zois­_it.si – Globalni razsvetljenci postavila na oder znanega razsvetljenca in se bo spraševala o tem, kar bi mislil o današnji dobi. Bi se znašel v sodobnem svetu interneta, socialnih omrežji in lažnih novic? Bi kot takratni veleposestnik bil danes velekapitalist, pripadnik lobijev, sledilec neoliberalnih tokov? Ali bi tudi dandanes prepoznal umetnike in znanstvenike, vredne njegovega mecenstva?  
Predstava o baronu Zoisu bo nastala v sodelovanju z ZSKD in Zadrugo Bonawentura, pri predstavi »Čudovita« bo s Slovenskim stalnim gledališčem sodeloval SiTi Teater Ljubljana, “Na valovih” pa bo sodelovanje s Cankarjevim domom in ŠKUC gledališčem.

NAGRADNA IN GOSTUJOČA PREDSTAVA
Ob šesterici novih uprizoritev SSG bo abonmajski spored obsegal kar tri izbirne sklope gostujočih predstav: Večerni, Popoldanski in Off program, ki je novost letošnje sezone. Kdor bo Osnovnemu programu dodal enega ali več izbirnih sklopov bo imel tudi pravico do nagradne predstave, ki bo izlet v reško narodno gledališče I. Zajca za ogled muzikla Sunset Boulevard, obče znane zgodbe o minljivosti slave, ki združuje pevske, plesne in igralske ansamble hrvaškega gledališča. Obisk reškega gledališča nastaja v sodelovanju z Glasbeno matico.
Izbirni sklopi vsebujejo gostujoče predstave slovenskih gledališč, kar omogoča SSG-ju, da zaživi kot izložba vrhunskih dosežkov slovenske gledališke scene. Med gostujočimi predstavami v abonmaju SSG bo več uprizoritev, ki so bile nagrajene s pomembnimi priznanji ali so bile nominirane za nagrade. Gostujoča predstava Osnovnega abonmaja bo letos Ob zori po Ivanu Cankarju (PGK), ki je bila pred kratkim izbrana za tekmovalni program letošnjega, 54. Borštnikovega srečanja. Predstava išče drugačne perspektive v branju Cankarjeve literature: vsaka izmed izbranih zgodb vsebuje trenutek, ko se zdi, da je vse mogoče, trenutek, ko jutranja zora obeta nekaj boljšega, neko svetlo prihodnost. S to predstavo želi SSG še naprej beležiti močno navezanost Trsta na Ivana Cankarja.

0002.jpg

IZBIRNI SKLOPI – VEČERNI
V trojico Večernega sklopa je uvrščena predstava Mestnega gledališča Ljubljana Tih vdih Nejca Gazvode. Besedilo družinske drame je prejelo letošnjo nagrado Slavka Gruma na 49. Tednu slovenske drame v Kranju. V istem sklopu si bodo obiskovalci ogledali tudi homaž režiserju Tomažu Pandurju, produkcijo SNG Drama Maribor Brezmadežna/ Immaculata, ki po besedilu irskega pisatelja Colma Tóibína humanizira in daje besedo Kristusovi materi. S to predstavo je mariborsko gledališče gostovalo v Madridu in v Guadalajari.
Večerni sklop vsebuje še žlahtno komedijo leta, nagrajeno na festivalu Dnevi komedije v Celju, in najboljšo predstavo po izboru občinstva na festivalu Zlatni lav v Umagu in sicer kabaretno predstavo Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica Realisti v režiji prav tako nagrajene žlahtne režiserke Tijane Zinajić. Kabaret »za pet igralcev, pijanca in občinstvo« Jureta Karasa je namenjen vsem, »ki kljub plazu impresivno butastega materiala, ki ga dostavljata splet in televizija, še vedno zberejo moč za pot do gledališča.«

IZBIRNI SKLOPI – POPOLDANSKI
Popoldanski sklop (ob nedeljah, z avtobusnim prevozom) se bo pričel v znamenju plesa z enkratnim gostovanjem Državnega ruskega akademskega baleta E. Popov, z glasbo v živo in dragocenimi, ročno izdelanimi kostumi. Enkratno gostovanje potrjuje večletno sodelovanje SSG z zavodom ERT in društvom Artisti associati Gorica. Sledila bo Goldonijeva komedija Pahljača, a v izvirni različici Gledališča Koper z naslovom Ventilator, ki postavlja galantno zgodbo na ruševine sveta, kjer se ljudje vračajo k tistemu, kar je ostalo od narave po globalnem segrevanju in drugih katastrofah. Večjezična predstava je koprodukcija z Novosadskim gledališčem. V njej igralci govorijo in pojejo v slovenskem, madžarskem in srbskem jeziku. Popoldanski sklop bo s humoristično noto sklenila predstava Špas Teatra Menopavza, ki se ukvarja z žensko tematiko in v kateri štiri ženske v “fantastičnih” letih privabljajo veliko smeha v noro zabavnem, samoironičnem muzikalu, ki se dogaja ob velikih hitih iz 70-ih, 80-ih in 90-ih.

IZBIRNI SKLOPI – OFF
Ob večernem in popoldanskem sklopu, abonma Off predstavlja novost gledališke sezone in vsebuje tri gostujoče predstave za mali oder (do zasedbe razpoložljivih mest in brez nadnapisov). Sklop bo odprla monodrama Naj bo konec lep avtorja Mohameda El Khatiba v režiji Ivice Buljana. Besedilo je bilo leta 2016 nagrajeno z veliko nagrado za dramatiko Grand Prix de Littérature dramatique. Koproducenti gledališke predstave so Mini Teater Ljubljana, Mestno gledališče Ptuj in Novo kazalište Zagreb. V Off program je uvrščen tudi gledališki koncert Prekleti kadilci (SNG Drama Ljubljana), v katerem avtorica Svetlana Makarovič skozi genezo kadilskega rodu, z bridkim humorjem obračuna z nasprotniki kajenja. Z nastopom v tej predstavi je igralka Nina Valič prejela nagrado Staneta Severja 2018. Predstava je gostovala na slovenskih in mednarodnih festivalih.
Koprodukcija Maska-SMG z naslovom 6, ki bo zaključila Off izbirni sklop, pa je lani prejela Veliko nagrado za najboljšo uprizoritev na Borštnikovem srečanju. Besedilo kolektiva Nova pošta se navezuje na temo tako imenovane balkanske begunske poti in tematizira konkretni dogodek iz leta 2016, ko so v Dijaški in študentski dom Kranj poskušali namestiti šest mladoletnih beguncev brez spremstva.    


0004.jpg

GORIŠKI ABONMA
Goriški abonma, ki nastaja v sodelovanju s Kulturnim domom in Kulturnim centrom Lojze Bratuž, bo obsegal pet produkciji SSG, muzikal, predstavo v SNG Nova Gorica in še dva glasbena dogodka v izvedbi Kulturnega centra Lojze Bratuž in Kulturnega doma Gorica. Sezona se bo pričela oktobra v gledališču Verdi, v sodelovanju z občino Gorica in z Glasbeno matico, z muzikalom Briljantina, januarja pa si bodo abonenti v duhu čezmejnega sodelovanja ogledali v novogoriškem gledališču uprizoritev Baron Münchausen, v kateri nastopa tudi tržaška igralka Patrizia Jurinčič.

SSG ZA MLADE
SSG od vedno posveča pozornost najmlajši publiki in je tudi letos v sodelovanju s šolami na Tržaškem in Goriškem ter s šolskimi referenti oblikovalo Mladinski abonma za goriške in tržaške višješolce, ki v Trstu nastaja drugo leto zapored v sodelovanju z Zvezo slovenskih športnih društev v Italiji, ki mlade sprosti štiri krat v letu treningov in omogoča večerni obisk predstav v gledališču. Prav tako bo najmlajšim obiskovalcem gledališča (malčki, ki obiskujejo vrtce, osnovnošolci in srednješolci) namenilo že tradicionalna abonmaja Morski pes in Zlata ribica, ki jih oblikujejo produkcije in koprodukcije SSG ter gostujoče predstave. (vsebine vseh otroških in mladinskih abonmajev bo SSG predstavilo jeseni)
 
IZVENABONMAJSKI DOGODKI
V Trstu bodo imeli obiskovalci priložnost da ob abonmajskem programu obiščejo tudi vrsto izvenabonmajskih dogodkov, ki nastajajo v sodelovanju s pomebnimi partnerji. Nadaljevalo se bo sodelovanje z Glasbeno matico pri Nedeljskih glasbenih matinejah z umetniškim vodstvom Črtomirja Šiškoviča, s tržaškim Pen Clubom v znamenju srečanj ob branju in analizi dramskih besedil abonmajskega sporeda. Nadaljeval se bo tudi niz literarnih večerov Ars teatralis, pri katerem sodelujeta Radio Slovenija 3.program in Radio Trst A. Večeri slovenskega filma bodo letos nastajali v sodelovanju z goriškim Kinoateljejem in Slovenskim klubom ter s podporo Generalnega konzulata RS v Trstu. Slovensko stalno gledališče se je vključilo tudi v abonma Piranski zaliv, ki predvideva kulturne izmenjave z obiskom predstav med Hrvaškim narodnim gledališčem Ivana Zajca na Reki in Slovenskim mladinskim gledališčem Ljubljana. Večletno sodelovanje s Festivalom Raz/seljeni se bo v naslednji sezoni nadaljevalo, kot tudi sodelovanje z Gledališčem Koper in SNG Nova Gorica pri podelitvi nagrade Tantadruj, ki se bo 22.maja 2012 odvijala v režiji SSG v Trstu. Tržaško gledališče je vedno odprto tudi mladim ustvarjalcem Univerzitetnega središča CUT in mednarodnemu festivalu TACT, prav tako bo na plesnem področju sodelovalo s Festivalom Dance Project.

0003.jpg

Slovensko stalno gledališče
web. www.teaterssg.com
Stiki z javnostmi : T. +39 040 2461369
mail: press@teaterssg.com  

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj