ŠTIRI NEDELJSKE GLASBENE MATINEJE V SSG

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE IN GLASBENA MATICA

ŠTIRI NEDELJSKE GLASBENE MATINEJE V SSG

umetniška zamisel: Črtomir Šiškovič

 

PRVI KONCERT

Komorni orkester Slovenske Filharmonije – solist: Črtomir Šiškovič

nedelja, 1. februar, ob 11.00- Foyer balkona SSG

 

 

Tudi komorna glasba bo sestavni del letošnje, umetniško razvejane sezone Slovenskega stalnega gledališča. V nedeljo, 1. februarja, bo čisto nova pobuda razveselila ljubitelje glasbe z začetkom niza štirih nedeljskih glasbenih matinej, ki so nastale po zamisli priznanega tržaškega violinista Črtomirja Šiškoviča. Komorni koncerti bodo na področju organizacije združili SSG in Glasbeno matico. Odvijali se bodo v foyeru balkona Kulturnega doma v Trstu, kjer bo na vsakem koncertu odprta tudi gledališča kavarna Bar Teater s svojimi posebnimi, okusnimi ponudbami iz domačega hrama.

Prva matineja bo kot omenjeno na sporedu že v nedeljo, ko bodo nastopili člani Komornega orkestra Slovenske Filharmonije. Skupina je nastala leta 1993 ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. V dvajsetih letih delovanja je odigrala okrog štiristo koncertov doma in v tujini, za svoje uspešno delo pa je prejela več nagrad in priznanj: nagrado Prešernovega sklada leta 1999, Župančičevo nagrado leta 2004, Betettovo nagrado leta 2006 in plaketo Mesta Ljubljana leta 2012. Orkester spodbuja tudi nastanek novih glasbenih del, zato se bo nedeljski koncert pričel ravno z noviteto in sicer skladbo Overhead, ki jo je Vito Žuraj napisal lani po naročilu Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije (pobudo je v celoti financirala glasbena fundacija Ernst von Siemens Musikstiftung). V nadaljevanju koncerta pa bosta zazvenela Koncert za violino in godalni orkester št. 3 v A- duru Franza Josepha Haydna in Serenada za godala v E – duru, op. 22 Antonina Dvořáka. Solo bo nastopil priznani tržaški violinist Črtomir Šiškovič, ki igra kot solist z mednarodno priznanimi orkestri in pod vodstvom svetovno uveljavljenih dirigentov. Koncertira po vsem svetu in snema za razne državne radiotelevizijske hiše. Tržaška publika ga bo tokrat spoznala v dvojni vlogi, saj bo njegov nastop zazvenel v pozdrav ob otvoritvi cikla, ki ga je sam zasnoval in se bo 1. marca nadaljeval z melologom za glas in kitaro Platero y yo, v katerem je besede pesnika in Nobelovega nagrajenca Juana Ramòna Jiméneza uglasbil skladatelj Mario Castelnuovo Tedesco. Izvedla ga bosta kitarist Claudio Piastra in igralka Nikla Petruška Panizon. Sledil bo 12. aprila koncert Kvinteta trobil Toscanini iz Parme, ki bo ponudil operno obarvani koncert transkripcij iz raznih operni in muziklov. Prvo izvedbo niza bo 24. maja sklenil harfist Davide Burani, z raznolikim programom skladb od Händla do Gershwina. Vsi koncerti se bodo pričeli ob 11.00.

 

vstopnina: 7 evrov/ 5 evrov (znižana za abonente SSG in člane Gm)

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj