SUNSET BOULEVARD 18.09 – VSE INFO

INFORMACIJE ZA ABONENTE, KI SO REZERVIRALI OGLED NAGRADNE PREDSTAVE
 
 
Hrvaška drama, v sodelovanju z Italijansko dramo, baletom in opero HNK Ivana pl. Zajca
 
ANDREW LLOYD WEBBER
SUNSET BOULEVARD
muzikal
   plakat-sunset-boulevard-web.jpgANDREW LLOYD WEBBER

SUNSET BOULEVARD  

Besedilo: Don Black & Christopher Hampton
po filmu Billyja Wildera  
prevod: Igor Vlajnić

dirigent: IGOR VLAJNIĆ
režiserka: RENATA CAROLA GATICA

koreografinja: TIHANA STRMEČKI
scenografa: DALIBOR LAGINJA, PAOLA LUGARIĆ
kostumografka: MANUELA PALADIN ŠABANOVIĆ
light design: DALIBOR FUGOŠIĆ
vodja zbora: NICOLETTA OLIVIERI
 

Igrajo/ pojejo
Norma Desmond: LEONORA SURIAN POPOV
Joe Gillis: NIKOLA NEDIĆ
Betty Schaefer, Artijeva zaročenka: ANA MAJDAK
Max von Mayerling, batler: DARIO BERCICH
Artie Green, Joeov prijatelj: JASMIN MEKIĆ
Cecil B. DeMille, režiser: ALEKSANDAR CVJETKOVIĆ
Mlada Norma: TANJA TIŠMA
Manfred, krojač: MARIJAN PADAVIĆ
Sheldrake, producentka: ANASTAZIJA BALAŽ  
Orkester in zbor HNK Ivana pl. Zajca

V reškem narodnem gledališču Ivana Zajca je na sporedu uspešnica, ki je od premiere februarja letos zabeležila vrsto razprodanih ponovitev. Bulvar Somraka je koprodukcija med gledališči, ki domujejo v zgodovinski gledališki stavbi na istrski obali, to so Opera, Hrvaška drama in Italijanska drama. Muzikal je leta 1993 napisal Andrew Lloyd Webber, avtor kultnih muzikalov kot so Cats ali Jesus Christ Superstar.

O FILMU
Sunset Boulevard je ena najbolj grenkih zgodb o zakulisju hollywoodske filmske industrije. Nastala je kot scenarij za noir film leta 1950. Režiser je bil Billy Wilder, protagonista pa William Holden in legendarna Gloria Swanson. Film je prejel enajst nominacij za oskarje, od katerih so tri postale tudi nagrade: za scenarij, glasbo in scenografijo. Zgodba je zelo kritična do lažne zvezdnate fasade hollywoodskega firmamenta: govori namreč o minljivosti slave, točneje o zatonu slavne igralke nemega filma, ki jo prihod zvočnega filma porine v ozadje in pozabo.

ZGODBA
Protagonistka Norma Desmond živi osamljena v svoji dekadenčni vili, ki je polna spominov, dokler se nekega dne v vilo zateče, čisto po naključju, scenarist Joe Gillis. Z njim si igralka iluzorno predstavlja začetek nove umetniške poti in tudi nove ljubezni, a ostane na obeh področjih globoko razočarana, saj zanjo ni več prostora v radikalno spremenjenem filmskem svetu, on pa ljubi seveda drugo in mlajšo žensko.

MUZIKAL
Film je takoj doživel velik uspeh, pot do muzikla, ki ga je podpisal Andrew Lloyd Webber, pa je bila veliko daljša in težavna. Pravzaprav je po filmu prišlo do raznih poskusov, ki so naleteli na veliko ovir, preden bi se želja končno uresničila leta 1993, čeprav so nato nastopile težave s prevelikimi stroški za zahtevno in bogato uprizoritev.

UPRIZORITEV
Uprizoritev je nastala znotraj narodnega gledališča, ki premore opero, balet in dramo, kar pomeni, da ne izhaja iz specifičnega okolja muzikala. Zasedba je mešana: igralci z dobrimi pevskimi sposobnostmi in operni pevci, ki se prilagajajo načinu petja muzikla.
Argentinska režiserka Renata Carola Gatica je debitantka na področju muzikla: v tej uprizoritvi je ujela atmosfero zgodbe, ki se dogaja med vilo stare in pozabljene dive in barvitim okoljem Paramount studijev, kjer se odvijajo vsi skupinski in plesni prizori.
V glavnih vlogah se izmenjujejo tri zasedbe. Tako dialogi kot songi predstave so v hrvaščini.
Srečna izkušnja muzikla uvaja reško gledališče v naslednjo sezono, ko se bo aktivno udeležilo programa prestolnice kulture Reka 2020 z namenom bolj rednega uprizarjanja muzikalov, ki jih je občinstvo očitno pogrešalo v programu svojega narodnega gledališča.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj