TUJEC – nova uprizoritev SSG

Image

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

 

TUJEC

po motivih romana Alberta Camusa

priredba: Robert Azencott

prevajalka: Maja Gal Štromar

 

režiser: Franco Però

 

od 16. do 26. februarja v Trstu in v Gorici

 

Zgodba enega najbolj pomenljivih romanov evropske literature prejšnjega stoletja kot je Tujec Nobelovega nagrajenca Alberta Camusa bo snov nove predstave Slovenskega stalnega gledališča, na sporedu od 16. februarja. Režiser je Tržačan Franco Però, ki se z adaptacijo tega romana ukvarja že dvajset let, odkar jo je prvič postavil na oder v gledališču Teatro Due v Parmi.

ZGODBA

Veliko eksistencianih tem se prepleta v tem kratkem romanu iz leta 1942, ki raziskuje absurdne obrise razmerja med človekom in družbo. Dogajanje je postavljeno v Alžir. Protagonist je povprečni uradnik Meursault. Po smrti matere se zaplete v razmerje s strojepisko Marie, s katero nekega dne preživi dan na plaži. Prisoten je tudi znanec Raymond, ki se zaradi predhodnih, umazanih poslov spre z dvema Arabcema. Malo kasneje se Meursault znajde pred enim izmed njiju, v roki pa ima Raymondov revolver. Ko Arabec izvleče nož, Meursault sproži revolver, iz samoobrambe in »neprištevnosti zaradi bleščečega sonca«. Sledi sodna obravnava, kjer ga javni tožilec zlahka prikaže kot naravno pokvarjenega, kajti Meursault iskreno pokaže ravnodušje do lastnega in tujega življenja, saj nikoli ne postreže z razumljivimi pojasnili glede svojega dejanja. Namesto, da bi se branil in da bi se boril za lastno življenje, izkazuje navidezno odtujenost in odgovarja le z »družbeno nesprejemljivo« resnico. Kot pravi Camus “lagati pomeni predvsem izražati več od same resnice in kot veleva človeško srce, izreči več, kot se čuti. On noče skrivati svojih čustev in družba se ob tem počuti ogroženo.”

UPRIZORITEV

Camus je napisal svoj roman proti smrtni kazni in se ni ukvarjal s kulturnimi spori, ki bi jih tovrstna zgodba lahko sugerirala današnjemu gledalcu, saj je bil tudi pisatelj in filozof doma iz Alžira, kar je tudi glavni razlog za okvir zgodbe. Režiser je želel ostati zvest izvirniku in ni nadgradil uprizoritve z dodatnimi vsebinami. V zvezi s svojim konceptom je izjavil: »Meursault je arhetip mnogih literarnih potomcev. Literatura dvajsetega stoletja je prežeta z občutkom praznine. On išče smisel v življenju, ker njegovo življenje nima smisla. Gleda na vse stvari od zunaj, dokler ga naključje -bolj kot usoda- postavi pred nepričakovano izbiro. Tragedija se začne, ko apatična oseba prevzame nase odgovornost in se odzove z lastno resnico, brez vsakršne strategije. Resnica kot edina možnost ga spremeni v junaka, katerega obnašanje je v nasprotju s pravili družbe. Odkril je čustvo in je pripravljen umreti, da bo ostal zvest temu razodetju

ZASEDBA

Predstava je nastala na osnovi priredbe Roberta Azencotta, ki jo je v slovenščino prevedla Maja Gal Štromar. Četverico protagonistov sestavljata dva gosta in dva igralca SSG. V vlogi Meursaulta igra Jurij Drevenšek, ki je bil v SSG soprotagonist predstave »Na valovih«. Sodnik je igralec Mestnega gledališča ljubljanskega Boris Ostan. V vlogah Marie in Raymonda igrata Tina Gunzek in Primož Forte.

Z režiserjem sodeluje ustvarjalna ekipa, ki je z njim postavila na oder tudi prvo uprizoritev te adaptacije v Parmi: scenograf in kostumograf Andrea Viotti, skladatelj Antonio Di Pofi in oblikovalec svetlobe Claudio Coloretti. Asistentka režiserja je Elena Husu.

INFO

Ponovitve predstave v Trstu se bodo nadaljevale do 25. februarja, nakar bo sledilo gostovanje v okviru goriškega abonmaja SSG v ponedeljek, 26. februarja v Kulturnem centru Lojze Bratuž. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Brezplačni prevoz z avtobusom bo na voljo za nedeljski ponovitvi v Trstu in za goriško ponovitev. Tudi tokrat bodo gledalci lahko izrazili svoje mnenje o predstavi in se bodo tako udeležili žrebanja za nagrado Primorskega dnevnika.

RAZSTAVA

Na dan premiere, ki bo ob 20.00 v Veliki dvorani, bo ob 19.00 odprtje razstave »Gledališče Möderndorfer«, ki jo Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana prirejata v sodelovanju s SSG.

Fotografska razstava vključuje izbor 46 fotografij iz različnih obdobij režiserjevega ustvarjanja in pet dvojezičnih panojev z zapisi Vinka Möderndorferja, ki bo prisoten na odprtju. Režiser je večkrat režiral na tržaškem odru, kjer je uprizoril predstave Romantične duše (1992), Transvestitska svatba po lastnem tekstu (1994), Gospodična Julija (2005), Obiski (2015), medtem ko je režiser Jaka Andrej Vojevec leta 2012 krstno uprizoril njegov tekst Vaje za tesnobo (za to besedilo je Möderndorfer prejel nagrado Slavka Gruma na Tednu slovenske drame).

 

foto: SSG/ Luca Quaia

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

 

TUJEC

po motivih romana Alberta Camusa

priredba: Robert Azencott

prevajalka: Maja Gal Štromar

 

režiser: Franco Però

 

scena in kostumi: Andrea Viotti

glasba: Antonio Di Pofi

oblikovalec svetlobe: Claudio Coloretti

asistentka režiserja: Elena Husu

lektor: Jože Faganel

 

IGRAJO

Jurij Drevenšek

Boris Ostan 

Tina Gunzek

Primož Forte

PREMIERA IN PONOVITVE

petek, 16. februar, ob 20.00 – red A1 PREMIERA

sobota, 17. februar, ob 20.00– red B1

nedelja, 18. februar, ob 16.00– red C1

petek, 23. februar, ob 20.00– red A2, A3

sobota, 24. februar, ob 20.00– red B2, B3

nedelja, 25. februar, ob 16.00– red C2, C3

Velika dvorana SSG

 

ponedeljek, 26. februar, ob 20.00

Kulturni center Lojze Bratuž

Gledališče Möderndorfer

Odprtje potujoče razstave

v petek, 16. februarja 2023, ob 19.00

v foayerju Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

 

Govorniki:

Gašper Troha, direktor SLOGI

Danijel Malalan, direktor SSG v Trstu

Vinko Mőderndorfer, dramatik in režiser

 

 

Leta 2022 je izšla monografija Gledališče Möderndorfer, ki je unikum v slovenskem gledališkem založništvu, tako po obsegu (1216 strani) kot po vsebini. V njej se namreč Vinko Möderndorfer posveča 106 uprizoritvam, ki jih je režijsko zasnoval v dobrih štirih desetletjih, od svoje prve režije leta 1980 v Eksperimentalnem gledališču Glej do krstne uprizoritve opere Samorog leta 2021.

Avtor je ob izidu dela zapisal: »Po vsej verjetnosti te monografije ne bi bilo, če ne bi bilo izvrstnih gledaliških fotografov. /…/ Že v zgodnjih osemdesetih letih, pa tudi kasneje, se mi je zdelo, da bi bilo fino videti gledališče skozi občutljivo fotografovo oko. Da je gledališka fotografija lahko samostojna umetnost. Tudi danes imamo kar nekaj odličnih fotografov umetnikov, ki se zelo resno ukvarjajo z gledališko fotografijo. Zato sem si najprej želel pričujočo knjigo sestaviti zgolj s kratkimi zapisi o uprizoritvah, glavnino pa bi predstavljale fotografije. Od gledališke predstave namreč ostanejo samo fotografije in pa vtisi, ki jih gledalci odnesejo s sabo. Vse ostalo se po zadnji predstavi spremeni v prah pozabe.«

Avtorjeve zapise tako »ilustrira« bogata slikovna oprema – monografija vsebuje blizu 1500 enot slikovnega gradiva.

Celotna razstava, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana – slavnostno smo jo odprli na lanskem Festivalu Borštnikovo srečanje, nedavno pa je bila na ogled v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju in Prešernovem gledališču Kranj – vključuje izbor 46 fotografij iz različnih obdobij režiserjevega ustvarjanja, dopolnili pa smo jo še s petimi »panoji« z zapisi Vinka Möderndorferja ter  uvodnim informativnim »panojem«. Z njo se podajamo na »prizorišča zločina«, se pravi, v mesta in gledališča, kjer so uprizoritve nastale.

Gre za fotografsko razstavo, zato smo pri izboru fotografij na prvem mestu upoštevali estetska merila oziroma njihovo umetniško dovršenost. Ob tem pa nismo zaobšli dejstva, da je Vinko Möderndorfer ustvarjal skoraj v vseh slovenskih repertoarnih gledališčih, zato smo v izbor vključili uprizoritve različnih gledaliških hiš – svoje predstave bodo oz. so lahko prepoznali in ob njih obujali spomine ustvarjalci in gledalci Slovenskega ljudskega gledališča Celje, Drame SNG Maribor, SNG Drama Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Mestnega gledališča ljubljanskega, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Prešernovega gledališča Kranj, SNG Nova Gorica, Slovenskega stalnega gledališča Trst in Gledališča Glej, »na svoj račun« bo prišlo tudi občinstvo SNG Opera in balet Ljubljana.

 

Razstava je zasnovana kot »potujočo«, se pravi tako, da se jo da prilagajati različnim prostorom, od foayerja do razstavne galerije, in da je v vsakem gledališču drugačna.

Razstava je dvojezična, vsa besedila so na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

 

Prepričani smo, da bodo tako gledališki ustvarjalci kot gledalci ob naši razstavi začutili energijo in magijo uprizoritev, predvsem pa bodo ob njej lahko obudili spomine na lastna gledališka doživetja.

 

 

Potujoča razstava Gledališče Möderndorfer

Avtor: Vinko Mőderndorfer * Kustosinja: mag. Tea Rogelj * Oblikovalka: Nina Šturm

Prevajalka v angleščino: Nataša Jelič * Lektor: Andraž Polončič Ruparčič * Lektorica za angleški jezik: Jana Renée Wilcoxen

Produkcija: Slovenski gledališki inštitut (zanj: dr. Gašper Troha), Forum Ljubljana (zanj: Eva Rohrman), 2023

S sodelovanjem Slovenskega stalnega gledališča Trst

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj