Uspešnica Kako postati Slovenci v 50 minutah na sporedu v gledališču Miela

Raz/seljeni – Dogodki na temo migracij 18.izvedba

Mnogovrstne identitete: Evropa in okolica

 14. in 15.novembra v Gledališču Miela

 

Nadaljuje se festival Raz/seljeni z nizem dogodkov na temo migracij. Tokrat z novim srečanjem na temo Evropa v sedanjiku in prihodnjiku- drugo poglavje. Okrogla miza bo zaživela 14.novembra, ob 18.uri v mali dvorani gledališča Miela. Sodelujoči gostje se bodo pogovarjali o evropski identiteti.

Na okrogli mizi bodo sodelovali: antropologinja Roberta Altin, raziskovalka na videmski in tržaški univerzi ter poznavalka migracijskih procesov, slavistka Natka Badurina, profesorica na videmski univerzi, Giorgio Rossetti, evropski parlamentarec in zgodovinar Giacomo Todeschini, ki poučuje srednjeveško zgodovino na Univerzi v Trstu. (vstop je prost)

Istega dne s pričetkom, ob 21.uri bo na sporedu v gledališču Miela uspešnica Kako postati Slovenci v 50 minutah, ki je nastala v soavtorstvu Sabrine Morena, Martine Kafol, Martina Lissiacha in Daniela Dana Malalana. V predstavi igrata Daniel Dan Malalan in Alessandro Mizzi, slednji nastopa v video posnetkih. Glasbeno kuliso v živo ustvarja harmonikar Boštjan Zavnik.

Koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča, festivala Raz/seljeni in Glasbene matice v sodelovanju s Primorskim dnevnikom in Slofestom se bliža petdesti ponovitvi in je na repertoarju SSG že tretje leto po vrsti. Predstava je obiskala veliko okoliških odrov in publika jo je podprla z množično prisotnotjo na ponovitvah. Komedija v obiliki originalnega slide-showa nosi podpis režiserke Sabrine Morene, ki si je zamislila »tečaj« slovenščine pod mentorstvom nenavadnega profesorja, igralca Daniela Dana Malalana. Gledalci se bodo naučili, kateri so prazniki, tradicije in ustanove ključnega pomena za slovensko narodnostno skupnost v naši deželi, a tudi primerne uporabe in izgovorjave nekaterih besed. Predstava bo tudi priložnost za soočanje z umetniško in literarno dušo primorskih Slovencev, saj besedilo predstave vsebuje poezijo Kosovela, Košute in Grudna, kot tudi uglasbitve verzov, saj je večstranski talent protagonista omogočil, da je uprizoritev zaobjela tako besedni kot pevski izraz.

Predstava je namenjena vsem, ki se želijo od blizu seznaniti s slovenstvom, in Slovencem iz vseh geografskih območij z namenom, da se s kančkom samoironije zasmejejo nad lastnimi napakami. O sproščenem delu v uigrani ekipi je režiserka povedala: »Vsi soavtorji so prebivalci našega obmejnega teritorija, ki poznajo zelo dobro dvojezični pogled na naš obmejni svet. Zabavali smo se s stereotipi, nesporazumi, vedno v znamenju pozitivne konfrontacije med dvema kulturama

Pri projektu so sodelovali Tomaž Scarcia za video, Francesco Paolo Cappellotto za diapozitive, Silva Gregorčič za izdelavo kostumov. Fotografije pa spadajo v Arhiv Primorskega dnevnika – FotoDamj@n in v zbirko NŠK Odsek za zgodovino – Foto Magajna.

Uprizoritev je dvojezična in torej dostopna vsem brez potrebe po nadnapisih.

Gostovala bo v gledališču Miela v torek, 14.novembra, ob 21.uri in sredo 15.novembra, ob 19.30. (vstopnina 12,00 evrov)

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj