Uspešnica Kako postati Slovenci v 50 minutah v četrtek, 12. julija, ob 20.30 v Gropadi

SSG v sodelovanju s SKD Skala Gropada

Uspešnica Kako postati Slovenci v 50 minutah

V četrtek, 12.julija, ob 20.30 v  dvorani GZ Skala v Gropadi

 

V četrtek, 12. julija s pričetkom, ob 20.30 bo v dvorani GZ Skala v Gropadi na sporedu uspešnica Kako postati Slovenci v 50 minutah, ki je nastala v soavtorstvu Sabrine Morena, Martine Kafol, Martina Lissiacha in Danijela Malalana.

Predstava, v kateri igra Danijel Malalan, je kombinacija podob in besed, projekcij in igranja v živo.

Režiserka je navdih našla v besedilu Laile Wadia Kako postati Italijan v 40 minutah. Alessandro Mizzi nastopa kot gostujoči igralec v videoposnetkih, k predstavi je prispeval tudi s svojo humoristično žilico in kabaretno izkušnjo. Glasbeno kuliso v živo ustvarja  harmonikar Boštjan Zavnik.

Koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča, festivala Raz/seljeni in Glasbene matice v sodelovanju s Primorskim dnevnikom in Slofestom je doživela preko petdest ponovitev in je na repertoarju SSG že četrto leto po vrsti. Predstava je obiskala veliko okoliških odrov in publika jo je podprla z množično prisotnotjo na ponovitvah. Snov samoironične predstave, ki je nastala po zamisli režiserke Sabrine Morena, so jezik, tradicija in običaji Slovencev.

Gledalci se bodo lahko naučili, kateri prazniki, tradicije in ustanove so ključnega pomena za slovensko skupnost, pa tudi primerne uporabe in izgovarjave nekaterih besed.

Predstava bo tudi priložnost za soočanje z umetniško in literarno dušo primorskih Slovencev, saj besedilo predstave vsebuje poezijo Kosovela, Košute in Grudna, kot tudi uglasbitve verzov, saj je večstranski talent protagonista omogočil, da je uprizoritev zaobjela tako besedni kot pevski izraz. Šaljive in posodobljene priredbe slovenskih mitov, koristni nasveti za čim uspešnejšo uporabo osmic ali slovenskih nakupovalnih središč, nasveti za boljše medsebojno razumevanje v vsakdanjih položajih in tudi jezikovni napotki so samo nekatera poglavja v dolgi vrsti zabavnih prizorov, v katerih se bo obmejni gledalec zlahka prepoznal.

 

Predstava je namenjena vsem, ki se želijo od blizu seznaniti s slovenstvom, in Slovencem iz vseh geografskih območij z namenom, da se s kančkom samoironije zasmejejo nad lastnimi napakami. O sproščenem delu v uigrani ekipi je režiserka povedala: »Vsi soavtorji so prebivalci našega obmejnega teritorija, ki poznajo zelo dobro dvojezični pogled na naš obmejni svet. Zabavali smo se s stereotipi, nesporazumi, vedno v znamenju pozitivne konfrontacije med dvema kulturama.«

Pri projektu so sodelovali Tomaž Scarcia za video, Francesco Paolo Cappellotto za diapozitive, Silva Gregorčič za izdelavo kostumov. Fotografije pa spadajo v Arhiv Primorskega dnevnika – FotoDamj@n in v zbirko NŠK Odsek za zgodovino – Foto Magajna.

Uprizoritev je dvojezična in torej dostopna vsem brez potrebe po nadnapisih.

Četrtkova ponovitev je nastala v sodelovanju s SKD Skala, ki ob 19.30 vabi publiko na aperitiv pred ogledom predstave in od takrat so na voljo tudi vstopnice.

Za dodatne informacije lahko pokličete ++39-3311711096

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj