V prihodnjih dneh med Trstom in Gorico…

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE V PRIHODNJIH DNEH
MED TRSTOM IN GORICO…

 
Lot Vekemans
ISMENA
režiser: Igor Pison
igra: Nikla Petruška Panizon
ponedeljek, 17. junija ob 20.45
na sedežu društva v Gabrjah  
s sodelovanjem KD Skala


Večina ljudi dobro pozna Antigonino zgodbo, ideološko borbo s stricem Kreonom. Njene besede so postale metafora za trenje med državno in etično držo. Tudi odnosi med Antigono, očetom Ojdipom in materjo Jokasto, so večkrat prisotni na odrskih deskah. Slavna družina ima pa v svojem središču tudi manj vidno, molčečo Antigonino sestro Ismeno, ki je po več kot dvatisoč leti našla svoje besede in s tem svojo zgodbo.

20151105_ssg_ismena_splet_07.jpg

SLUGA DVEH GOSPODARJEV
po motivih Carla Goldonija
režija, priredba in zamisel: Igor Pison
torek, 18. junija ob 21.00
na dvorišču Turstične kmetije Grgič v Padričah
v sklopu kresovanja
(v primeru slabega vremena v KD Skala v Gropadi)

petek, 21. junija ob 21.00
na trgu v Boljuncu
v sklopu Junijskih večerov
v sodelovanju s SKD France Prešeren

Glavna komična poanta zgodbe je dvojna služba protagonista Truffaldina, ki si želi dvojnega zaslužka, a kmalu ugotovi, da bo za to potreboval vso svojo iznajdljivost, saj imata gospodarja nepričakovane skupne zaplete. Okoli komične osi se vrti ljubezenska zgodba, ki pa je najprej kupčija patriarhalne družbe, čeprav v zelo komični omaki.
Posodobljena priredba komedije iz leta 1745 zveni sodobno in lokalno, a na trdnih baročnih osnovah, ki bodo prepoznavne v strukturi in v stilu igranja v duhu Commedie dell’arte. Besedilo, ki ga je predelal sam režiser, črpa iz pogovornega jezika in pop kulture v ognjemetu komičnih situacij, v katere so vpleteni številni liki.

sluga foto luca quaia (5).jpg

www.teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj