VEČERI SLOVENSKEGA FILMA V SSG – od 31. januarja

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
KINOATELJE
SLOVENSKI KLUB
SLOVENSKA KULTURNO-GOSPODARSKA ZVEZA

 
VEČERI SLOVENSKEGA FILMA V SSG
OD 31. JANUARJA DO 4. APRILA OB 19.00    

Filmski večeri v Mali dvorani Kulturnega doma v Trstu niso novost, gledalci pa so jih že nekaj sezon pogrešali v izvenabonmajskem programu. Zato so Slovensko stalno gledališče, Kinoatelje, Slovenski klub in Slovenska kulturno-gospodarska zveza ponovno združili moči za vrednotenje slovenskih filmov.
Filmski niz v Mali dvorani SSG  bo v četrtek, 31. januarja ob 19.00 uvedel film režiserke Sabrine Morena Vprašanje identitete. Sledili bodo trije večeri z dvojno ponudbo, na katerih bodo najprej predvajali kratkometražni film, nato dolgometražec. Vsi večeri predvidevajo tudi pogovor z ustvarjalci.
Uvod v novo sodelovanje bo povezoval Slovenijo in Italijo z vprašanjem obmejne identitete v filmu o petih ženskah, ki so skozi stoletje tržaške zgodovine doživljale in interpretirale odnose med italijansko in slovensko dušo mesta. Pavla Hočevar, rojena na Dunaju, je krepila slovensko narodno zavest s poučevanjem na šoli Sv. Cirila in Metoda v Trstu, Marica Nadlišek Bartol je bila pisateljica in urednica prvega slovenskega ženskega časopisa Slovenka, iredentistka Elody Oblath je bila intelektualka in pisateljica z madžarskimi predniki judovske vere, ki si je prizadevala za priključitev Trsta Italiji, Giuseppina Martinuzzi iz istrskega Labina je delovala v socialističnem svetu, je bila feministka in podpornica italijansko-slovanskega dialoga, Alice Schalek pa je bila priznana fotoreporterka, ki je dokumentirala soško fronto. Zaton avstroogrskega cesarstva, priključitev Trsta Kraljevini Italiji, vzpon fašizma so spremenili usode teh žensk, ki so vsaka na svoj način sanjale o slovenski, italijanski ali evropski identiteti v mestu, kjer je bilo sobivanje različnih narodov do določenega trenutka nekaj čisto normalnega. Besede njihovih dnevnikov, spisov, esejev, pisem zaživijo v kreacijah petih igralk, ki so sodelovale pri tem projektu: Ariella Reggio, Lučka Počkaj, Elena Husu, Giustina Testa in Marzia Postogna. Strokovno svetovanje pri sestavljanju scenarija pa so nudile Marta Verginella, Tullia Catalan, Xenia Majovski, Milena Markič, Sabrina Morena, Emily Menguzzato, Mia Mathee. Film je koprodukcija Quasar Multimedia, Bela Film in RTV Slovenija. Večer bo v sodelovanju z Zadrugo Bonawentura. Pogovor z ustvarjalci bo vodila novinarka Poljanka Dolhar.
V torek, 26. februarja bo sledil večer v znamenju grozljivk s filmi Tomaža Gorkiča, ki je pred kratkim podpisal v SSG uprizoritev Kralja na Betajnovi. Občinstvo si bo lahko ogledalo kratkometražni film Veriga mesa in film Idila. Pogovor bo vodil Martin Lissiach. 27. marca pa bo sledil film Ivan Janeza Burgerja, v kombinaciji s kratkometražnim filmom Martina Turka Nedeljsko jutro. Pogovor bo vodil Mitja Tretjak, medtem ko bo Mateja Zorn 4. aprila pospremila gledalce na ogled filma Igram, sem Miroslava Mandića in kratkometražnega filma Ples ljubezni Lea Černica. Vsi filmi bodo v slovenščini z italijanskimi ali angleškimi podnaslovi.
Pri blagajni SSG bodo uro pred začetkom na voljo posamezne vstopnice ali abonma za vse filmske večere.

IL DILEMMA DELL’IDENTITA’/ VPRAŠANJE IDENTITETE: https://vimeo.com/280323728

lučka počkaj in elena husu v vprašanju identitete small.jpg

elena husu in lučka počkaj v filmu vprašanje identitete.jpg
foto iz filma VPRAŠANJE IDENTITETE

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
KINOATELJE, SLOVENSKI KLUB, SKGZ, SLOVENSKI FILMSKI CENTER
VEČERI SLOVENSKEGA FILMA V SSG
v Mali dvorani, ob 19.00
v pavzi pogovori z ustvarjalci  
z italijanskimi ali angleškimi podnaslovi   

četrtek, 31. januar
VPRAŠANJE IDENTITETE
režiserka: Sabrina Morena, 2018, 78′
koprodukcija Quasar Multimedia, Bela Film, RTV Slovenija
v sklopu niza Slovenskega kluba Mesec slovenske kulture

pogovor z ustvarjalci vodi Poljanka Dolhar    

torek, 26. februar
VERIGA MESA
režiser: Tomaž Gorkič, 2010, 13′
koprodukcija: 666 Production, Strup
 
IDILA
režiser: Tomaž Gorkič, 2014, 83′
koprodukcija Blade, 666 Production, Strup

pogovor z ustvarjalci vodi Martin Lissiach

sreda, 27. marec
NEDELJSKO JUTRO
režiser: Matin Turk, 2017, 15′
koprodukcija: Belafilm in RTV Slovenija

IVAN
režiser: Janez Burger, 2017, 95′
Koprodukcija Staragara, RTV Slovenija, Tramal Films, Propeler Film

pogovor z ustvarjalci vodi Mitja Tretjak

četrtek, 4. april
PLES LJUBEZNI
režiser: Leo Černic, 2018, 5′
produkcija AGRFT

IGRAM, SEM 
režiser: Miroslav Mandić, 2018, 105′
Koprodukcija Filmostovje, SCCA/pro.ba

pogovor z ustvarjalci vodi Mateja Zorn  

 

vstopnica: 6 €
abonma za vse filme niza: 20 €
 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj