VEČERNI ABONMA SSG-PONORELA LOKOMOTIVA v četrtek, 4. januarja

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
VEČERNI ABONMAJSKI PROGRAM


ČETRTEK, 4. JANUARJA, OB 20.30
VELIKA DVORANA

Stanisław Ignacy Witkiewicz
PONORELA LOKOMOTIVA
SNG Drama Ljubljana
Režiser: Jernej Lorenci

IGRAJO
Janez Škof, Aljaž Jovanović, Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik, Zoran Košir


Velika nagrada festivala Boršnikovo srečanje, dve nagradi Jerneju Lorenciju za režijo predstave, ena za igralsko kreacijo Aljaža Jovanoviča, ena Branku Rožmanu za izvirno glasbo, deset gostovanj na mednarodnih festivalih v Bolgariji, Srbiji, Belorusiji, na Finskem, na Hrvaškem, v Romuniji, v Južni Koreji, v Makedoniji je bogata dota uspešnice ljubljanske Drame Ponorela lokomotiva, ki bo gostovala v četrtek, 4. januarja ob 20.30 na Velikem odru Kulturnega doma v sklopu večernega abonmajskega programa Slovenskega stalnega gledališča.

Poljski avtor Stanisław Ignacy Witkiewicz sodi med klasike 20. stoletja. Njegova Ponorela lokomotiva (1923) na nevsakdanji in izjemno duhovit način povzema njegova umetniška in filozofska iskanja. Strojevodja in kurjač skleneta, da bosta z nezaslišano hitrostjo pognala svojo parno lokomotivo čez vse razumne omejitve, postaje in signale. Rada bi doživela vznemirljivi vrhunec hitrosti in zanosa in videla, kako je na drugi strani. Izkaže pa se, da nista navadna železničarja, temveč razvpita zločinca, ki sta se izmaknila roki pravice. Ritem se divje stopnjuje skupaj s hitrostjo lokomotive, v norem plesu je dovolj prostora za duhovite like in za humoren in ironičen pogled na iskanje potešitve v spoju med človekovimi sanjami in fascinacijo s tehničnimi dosežki.
V gledališkem listu predstave je dramaturginja Eva Kraševec napisala, da “uprizarjanje zahteva od ustvarjalcev precej umetniškega poguma. Igra brez teze v dveh dejanjih z epilogom, ki jo je Witkacy (kot se je sam podpisoval) napisal pod vplivom svojega avantgardnega programa Uvod v teorijo čiste oblike v gledališču, zavrača vsakršno apriorno uprizoritveno rešitev in nas pelje po neznanih in neodkritih poteh. Parna lokomotiva je metafora gledališča in življenja; nanjo vstopimo tik pred zagonom. Ponorela lokomotiva se morda začenja kot dramska predstava v slogu psihološkega realizma, ki uprizarja subtilne odnose, iz katerih vsake toliko udarjajo nabrušene replike. Prikazuje nam sliko ujetega, nepristnega življenja, hkrati pa tudi podobo gledališča, v katerem nezadržno narašča napetost, ki jo Ponorela lokomotiva mora sprostiti, da bi lahko razvila svoj metafizični potencial.”
Enkratna ponovitev predstave na tržaškem odru bo opremljena z italijanskimi nadnapisi.

glej trailer: https://www.youtube.com/watch?v=xkoMRqXgWk4

Foto: SNG DRAMA, Peter Uhan

lokomoitva 1.jpg

lokomotiva 2.jpg

lokomotiva 3.jpg

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj