VELIKI DIKTATOR – v četrtek, 23. novembra v SSG

Image

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE – VEČERNI SKLOP

 

SNG Drama Ljubljana

Charlie Chaplin

VELIKI DIKTATOR

po filmu Charlieja Chaplina

režiser Diego de Brea

četrtek, 23. november, ob 20.00

Velika dvorana SSG

 

V četrtek, 23. novembra ob 20.00 bo Slovensko stalno gledališče odprlo Večerni abonmajski sklop z nagrajeno predstavo ljubljanske Drame »Veliki diktator«. Naslov in vsebine, ki jih je režiser Diego De Brea oblikoval s sijajno igralsko ekipo v tej predstavi, dobijo navdih v filmu, ki ga je Charlie Chaplin posnel leta 1940 v Združenih državah Amerike, še preden so se te vojaško udeležile druge svetovne vojne. Bil je njegov prvi zvočni izdelek; to je duhovito izrabil, ko je za kultni prizor diktatorjevega nagovora množice uporabil umetni jezik, komično učinkujočo žlobudravščino s prepoznavnimi nemškimi in angleškimi izrazi. Obenem je z vlogo brivca na svojevrsten način komentiral svojo najslavnejšo vlogo potepuha.

Režiser Diego De Brea je utemeljil izbiro tega scenarija z njegovo aktualnostjo, saj je napisal: »Danes, ko smo svobodo zamenjali za varnost, ne izjavljamo več ničesar. Ostajamo v apatični ravnodušnosti. Še vedno prekupčujemo z vrednotami, z vero in ljubeznijo, z domovino in pravom. Uresničuje se oskrunjenje neoskrunljivega. Mi pa molčimo. Cena preživetja je tako visoka, da smo pozabili, kaj je življenje.« Zgodovina pa se ponavlja in Chaplin je z Velikim diktatorjem kategorično izjavlil, da je treba z vsemi močmi obsoditi vsak zametek sistemskega nasilja nad drugim.

Predstava bo na edini ponovitvi v Veliki dvorani SSG opremljena z italijanskimi nadnapisi. Blagajna bo odprta uro pred začetkom.

 

foto: Peter Uhan

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj