Veseli decembrski vikend z nami!

v slovenskem stalnem gledališču
od petka, 18. do nedelje, 20. decembra

Veseli decembrski vikend z nami!
razstava, podelitev nagrade, premiera, glasbena matineja…

v petek, 18. decembra, ob 20.00
otvoritev razstave Lele B. Njatin »Narod si bo pisal sodbo sam«

Lela B. Njatin: Narod si bo pisal sodbo sam
Produkcija: Pokrajinski muzej Kočevje
Avla SSG Trst, od 18. 12. 2015 do 10.01.2016

“Narod si bo pisal sodbo sam” je sloviti citat iz drame Ivana Cankarja Hlapci. Avtor ga je zapisal kot repliko na prve splošne volitve v Sloveniji, posebno vlogo za slovensko državno zgodovino pa je začel igrati potem, ko so ga nad oder v Šeškovem domu v Kočevju naslikali kot geslo med zasedanjem Zbora odposlancev slovenskega naroda (1. – 4. oktober 1943).
Lela B. Njatin na razstavi predstavlja tri umetniške projekte, povezane s tem napisom: performansa Kočevje 1363-2013 in Strelišče. Plati plasti ter instalacijo Beseda velja. Vesna Jerbič Perko, direktorica in kustodinja Pokrajinskega muzeja Kočevje, pa predstavlja kulturnozgodovinski okvir nastanka in kasnejšega življenja napisa kot vizualnega elementa spomeniško zaščitene stavbe ter dejavnika kulturne identitete Kočevja.
Kot celota razstava Narod si bo pisal sodbo sam opozarja na moč Cankarjeve besede, ki se odmika od svojega prvotnega konteksta, ga pa nikoli ne zapusti, marveč ga krepi z avantgardnim premeščanjem oz. raztegovanjem v druge medije.
Razstava je bila prvič postavljena v Pokrajinskem muzeju Kočevje poleti 2014, jeseni istega leta pa v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU v Ljubljani. Obe ustanovi skupaj sta ob razstavi izdali katalog, za katerega sta spremni besedili prispevala dr. Oto Luthar, ZRC SAZU in dr. Miklavž Komelj. Razstava bo iz Trsta odšla gostovat še naprej, saj leta 2015 praznujemo 140. obletnico rojstva Ivana Cankarja, razstava pa je poklon moči njegove literature.

v petek, 18. decembra ob 20.30
slovesna podelitev nagrade Uchimura za predstavo Moderne no drame

Pred premiero Lepe Vide bo v Veliki dvorani podelitev nagrade Uchimura za najboljšo uprizoritev dramskega dela japonskega avtorja za predstavo SSG Trst Moderne nō drame Yukia Mishime v režiji Mateje Koležnik. Podelili jo bodo predstavniki mednarodne delegacije izvršnega odbora Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Worldwide (International Theatre Institute, World Organization for the Performing Arts) in Veleposlanik Japonske v Ljubljani.
Namen te prestižne nagrade za področje uprizoritvenih umetnosti je podpiranje in vzpodbujanje umetniških pobud skupin in posameznih umetnikov izven meja Japonske, ki skozi svoje projekte vzpostavljajo povezave z japonskim gledališčem.

OD PETKA, 18. DO NEDELJE, 20. DECEMBRA
Ivan Cankar
LEPA VIDA

Prešernovo gledališče Kranj, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče

Igrajo:
Lepa Vida Maja Nemec
Njena mati Dušanka Ristić
Poljanec, bolan študent Blaž Setnikar
Mrva, zapit pisar Blaž Valič
Dioniz, petnajstleten študent Matija Rupel
Damjan, star delavec Borut Veselko
Dolinar, mlad posestnik Luka Cimprič
Milena Alida Bevk k. g.
Zdravnik Aljoša Ternovšek
Tisto Primož Forte, Zvezdana Novaković k. g., Tea Vidmar k. g.

Mit o Lepi Vidi naj bi temeljil na zgodovinskih dogodkih iz časa med 9. in 11. stoletjem, ko so po obalah Sredozemlja plenili Saraceni in Mavri ter ugrabljali mlada dekleta. Nesrečno Vido, ki izgublja svojo lepoto ob starem možu in bolnem otroku, ogovori zamorec in jo zvabi na svojo ladjo. Lepa Vida velja za največkrat literarno obdelan motiv v slovenski književnosti. Lepovidinski motiv se pogosto pojavlja tudi v socioloških, psiholoških in filozofskih refleksijah različnih avtorjev. Cankarjeva dramska pesnitev se osredotoča na socialno marginalne prebivalce propadle ljubljanske cukrarne, ki jih Vida zapusti in odide z mladim posestnikom Dolinarjem. Čeprav vsi hrepenijo po njej, se ponjo pravzaprav odpravi samo mlad študent Dioniz. Lepa Vida je torej idealna ženska, po kateri se hrepeni in, ki tudi sama hrepeni. Svatbo Vide in Dioniza v svojih blodnjah vidi umirajoči študent Poljanec, ampak ko se onadva res vrneta ponj, Poljanec ob pogledu na Vido izdihne. S to dramo se hrepenenje uveljavi celo kot ontologija slovenstva: razkol med domom in svetom, med resničnostjo in sanjami, med pasivnim in aktivnim.

VIDEO
Dioniz

Vida

Dolinar

Poljanec

THE MAKING OF
https://youtu.be/zO_7ur6vUlM

PONOVITVE:
Petek, 18. decembra, ob 20.30
sobota, 19. decembra, ob 20.30
v nedeljo, 20. decembra, ob 16.00 (z avtobusnim prevozom)
v Veliki dvorani SSG Trst
z italijanskimi nadnapisi

vozni red brezplačnega avtobusa:
PRVI AVTOBUS
14.30 – Sesljan, parkirišče
14.40 – Nabrežina, trg
14.45 – Križ, avtobusna postaja
15.00 – Zgonik, pred županstvom
15.15 – Prosek, Kržada

DRUGI AVTOBUS
15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21
15.10 – Trebče, trg pri spomeniku
15.15 – Padriče, postaja pred športnim centrom Gaja
15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

TRETJI AVTOBUS
15.00– Milje, avtobusna postaja
15.05 – Žavlje, avtobusna postaja
15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
15.15 – Dolina, pred županstvom
15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren
15.25 – Boršt, avtobusna postaja
15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

V NEDELJO, 20. decembra 2015, ob 11.00
NEDELJSKE GLASBENE MATINEJE
Sebastian String Quartet (Zagreb)

Klasični program v izvedbi kvarteta, ki je član Mednarodnega sklada Yehudi Menuhin v Parizu, bo vseboval tudi koncert a quattro zadrčana in Tartinijevega učenca Micheleja Stratica.

PROGRAM
M. Stratico: Concerto a quattro
J. Haydn: Godalni kvartet v G-duru, op. 76, št.. 1
A. Dvořák: Godalni kvartet v F-duru, op. 96, Ameriški

vstopnina: 7 € / znižana 5 €
sledi aperitiv

Blagajna Slovenskega stalnega gledališča (ulica Petronio 4, Trst)
je odprta od ponedeljka do petka od 10.00 do 15.ure
tel. 040 2452616
www.teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj