Začenja se nov niz GLASBENIH MATINEJ SSG&Gm – v nedeljo, 11. novembra

NEDELJSKE GLASBENE MATINEJE V SSG
v sodelovanju z Glasbeno matico
umetniški vodja: Črtomir Šiškovič

matineje - copia.jpg

ZAČETEK PETE IZVEDBE

Za glas in kitaro od Mediterana do Mehike
Katja Markotić (mezzosopran) – Saša Dejanović (kitara)

11. november 2018, ob 11.00, Foyer balkona SSG
 
 
Že od prve izvedbe so nedeljska komorna glasbena srečanja v Slovenskem stalnem gledališču privabila lepo število poslušalcev, ki so tudi v naslednjih letih ostali zvesti prijetni navadi. Enkrat mesečno se foyer balkona Kulturnega doma v Trstu spremeni v koncertno dvorano, v sodelovanju z Glasbeno matico. Umetniški vodja nedeljskih matinej je Črtomir Šiškovič, ki si je tudi za letošnjo sezono zamislil peterico dogodkov, ki jo bo kot običajno sklenil nastop mladih talentov Glasbene matice. Tokrat bo v ospredju glasba baročne in romantične dobe, začetek pa bo v znamenju španskih prizvokov.
V nedeljo, 11. novembra ob 11.00 bo prva matineja nosila namreč naslov »Za glas in kitaro od Mediterana do Mehike«. Mezzosopranistka Katja Markotić in kitarist Saša Dejanović sta pripravila dopadljiv program hrvaških, italijanskih, španskih, mehiških in paragvajskih avtorjev. Pesmi in plesi se bodo prepletali v tem »latino« potovanju od sredozemskega morja do oceana z opernimi in komornimi arijami ter priredbami ljudskih pesmi. Hrvaška mezzosopranistka Katja Markotić je diplomirala iz komornega petja v Gradcu in na Dunaju. Redno sodeluje z najpomembnejšimi festivali in orkestri na Hrvaškem, a je zelo dejavna tudi v Italiji. Bosanski kitarist Saša Dejanović je študiral v Sarajevu in Zagrebu in je nato diplomiral na Royal College of Music v Londonu. Ima mednarodno koncertno dejavnost in je posnel več cd-jev za nemške, avstrijske, španske in hrvaške založbe.
Matineja prazničnega časa bo sledila 16. decembra s koncertom skupine ReSonare Consort, ki jo sestavljajo flavtistka Erika Slama, violinistka Paola Veronese, fagotist Dario Caroli in čembalistka Luisa Antoni. Skupina »želi pričarati izviren glasbeni svet renesančnih dvorcev in baročnih residenc, še vedno aktualen in zanimiv tudi za človeka današnjih dni.”
20. januarja bo na sporedu koncert kvarteta Accademia Virginiana iz Mantove s programom, ki bo skoraj v celoti posvečen mojstrovinam Franza Schuberta. Kot solist bo na tem koncertu sodeloval tudi Črtomir Šiškovič. Brahms in Smetana pa bosta v ospredju v srednjeevropsko obarvanem sporedu Tria Amael iz Ljubljane, ki bo protagonist februarske matineje. V klavirskem triu igrajo Volodja Balžalorsky, Damir Hamidullin in Zoltan Peter.
Zaključek matinej bo 10. marca s koncertom učencev Glasbene matice. Vsi koncerti bodo tudi letos priložnost za pogovor z glasbeniki na aperitivu, ki bo sledil vsakemu dogodku.

markotic dejanovic.jpeg

Kulturni dom – ul.Petronio, 4 – Trst – Foyer balkona

Vabimo vas na aperitiv po vsakem koncertu

vstopnina: 7 evrov (5 evrov znižana)

 

ZKB- sponzor Glasbenih matinej

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj