Zadnji večer Slovenskega filma – v četrtek, 4. aprila v SSG

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
KINOATELJE, SLOVENSKI KLUB, SKGZ, SLOVENSKI FILMSKI CENTER

VEČERI SLOVENSKEGA FILMA V SSG  
četrtek, 4. aprila, ob 19.00

v Mali dvorani Kulturnega doma
PLES LJUBEZNI (5’)
režiser:Leo Černic
IGRAM, SEM (105’)
režiser: Miroslav Mandić

pogovor z režiserjema vodi Mateja Zorn!

 
V četrtek, 4. aprila ob 19.00 bo zadnje srečanje niza Večerov slovenskega filma v SSG predstavil kratkometražni film Lea Černica Ples ljubezni in najnovejši film Miroslava Mandiča Igram, sem. Slovensko stalno gledališče, Kinoatelje, Slovenski klub in SKGZ se bodo še enkrat povezali pri organizaciji večera za ljubitelje filma v Mali dvorani Kulturnega doma v Trstu. Gosta tega večera bosta oba režiserja, s katerima se bo pogovorila Mateja Zorn.
Animirani film Lea Černica govori o surealni zaljubljenosti v zeleno oko. Igram, sem pa je slovensko-bosanska koprodukcija iz leta 2018, ki v triptihu predstavlja razmišljanje o tem, kaj pomeni biti igralec in katera je meja med realnostjo in fikcijo. Zaradi priprav na vlogo tatice začne mlada igralka krasti v resničnem življenju. Ko se začne snemanje, ona preseže značaj svojega lika in razočarana zapusti film. V drugem prizoru se igralec med raziskovanjem za vlogo klošarja potika po zavetiščih in navezuje stike z resničnimi brezdomci. Svoboda življenjskega sloga brez obveznosti ga povsem prevzame. Protagonista tretjega dela triptiha sta igralec in igralka, ki v TV žajfnici igrata strasten par. Po končani produkciji igralec zasleduje igralko, trdeč, da jo ljubi.
Sarajevski režiser je o svojem konceptu povedal: “Že leta me fascinira igra – po eni strani velikanski trud, vložen v ustvarjanje vloge, poistovetenje, ki včasih vpliva na igralčev odnos do osebnega okolja; po drugi strani pa se sprašujem, kako je taka transformacija sploh mogoča, to ‘preskakovanje’ iz vloge v življenje in nazaj – mar ni ta mimikrija moralno sumljiva? Teza filma, torej identifikacija igralca z likom, ki ga igra, je prav tako dvoumna – je morda transformacija igralskega v življenjsko le najvišja oblika igre?

igram, sem.jpeg

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj