ZADNJIH PET LET – muzikal v SSG, od 8. februarja

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE – SNG NOVA GORICA – GLASBENA MATICA
 
Jason Robert Brown 
ZADNJIH PET LET
(THE LAST FIVE YEARS)
muzikal
 
režiserka: Jasmin Kovic
 
l5y foto luca quaia (4).jpg
spremenil ti bom svet…


 
Letošnji abonmajski program Slovenskega stalnega gledališča ponuja veliko neobičajnih doživetij: po rockovskem Hamletu in Kralju na Betajnovi skozi filter režiserja filmskih grozljivk, bo februar prinesel na Mali oder Kulturnega doma izjemno doživetje in sicer komorni, off Broadway muzikal Zadnjih pet let. Tržaško gledališče je na začetku prejšnjega stoletja sodelovalo pri izvedbi gledališko-glasbenih predstav in je tudi v nam bližnjih časih uprizorilo predstave z izvirnimi songi, tokrat pa se prvič v svoji zgodovini ukvarja s pravim muziklom anglosaškega formata, v koprodukciji z Glasbeno matico in s SNG Nova Gorica.
The last five years – Zadnjih pet let je ljubezenska zgodba z neobičajno pripovedjo, ki sledi nasprotnemu časovnemu zaporedju: zgodba obetavnega pisatelja Jamieja sledi naravni kronologiji, pripovedni lok ženskega lika, mlade igralke in pevke Cathy, ki je prišla iz predmestja v New York, da bi lahko doživela slavo, pa poteka v nasprotni smeri. Srečanje, poroka, ločitev so tri etape, ki jih je pred pisanjem libreta in glasbe doživel tudi avtor, Jason Robert Brown. Po njegovi ločitvi od žene je nastal namreč komorni muzikal, ki so ga leta 2001, krstno izvedli v Chicagu, leto kasneje pa na Broadwayu. Začela se je tako zgodba mednarodnega uspeha tega velikokrat nagrajenega dela za dva igralca-pevca in instrumentalno skupino, ki je prepotoval svet in je leta 2015 postal tudi film.
V Slovenskem stalnem gledališču bo muzikal, prvič zazvenel v slovenskem prevodu Janeza Usenika, ki je s svojim modernim, neposrednim izrazom ohranil spontanost in muzikalnost izvirne angleščine. Režijo mladostne predstave podpisuje Goričanka Jasmin Kovic, ki ji je značilna oblika tega muzikla, daleč od spektakularnosti vizualnega učinka in plesnih prizorov, omogočila poudarjanje intimnosti čustev mladega para. Zadnjih pet let je zgodba o vzhajajoči karieri pisatelja in o ženski, ki želi postati slavna igralka. Hrepenenje po uspehu ne pomaga temu ljubezenskemu razmerju, ki se zaključi po petih letih.
»To ni bila ena tistih ljubezni, o katerih bi pesniki peli stihe, ki so danes del kulturne dediščine. (…) A bila je resnična ljubezen, toliko, kot so ljubezni sploh lahko resnične. Krhka, negotova, ranljiva in neskončno lepa, kot znajo biti preproste zgodbe.«- je o tem libretu napisal prevajalec Janez Usenik, ki je k temu dodal: »Samo nekdo, ki je doživel takšno ljubezen, je sposoben v glasbo skriti toliko čustev. Trenutki, ko violina zajoka zaradi lepih spominov, ko kitara skozi strune spusti ves bes, ki ga čuti prevarano srce, ali pa ko bas objame vso nemoč polovice duše, ki ve, da izgublja drugo polovico, so razkrili vse znanje izjemnega skladatelja.«
V vlogah protagonistov bosta igrala in pela glasbeno nadarjena tržaška igralca Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič, člana ansamblov sodelujočih gledališč (SSG Trst in SNG Nova Gorica), glasbeni vodja predstave pa je vsestranska tržaška glasbenica Andrejka Možina, ki je koordinirala tudi instrumentalno skupino Glasbene matice, ki jo sestavljajo Sebastiano Frattini, Irene Ferro-Casagrande, Andrejka Možina, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Amatruda in Mariano Bulligan. Mlado zasedbo sestavlja tudi Giulia Bellè, ki podpisuje scene in kostume.
Abonmajska premiera predstave bo v petek, 8. februarja ob 20.30 v Mali dvorani Kulturnega doma v Trstu, s predpremiero za novinarje in goste v četrtek, 7. februarja, ob isti uri. Tržaške ponovitve bodo sledile do 24. februarja, medtem ko bo predstava v ponedeljek, 18. februarja obiskala Kulturni center Lojze Bratuž v okviru goriške abonmajske sezone SSG. Ponovitev na Valentinovo je ponudila SSG-ju priložnost za posebno ponudbo, saj bo blagajna gledališča na ta dan ponujala romantični paket dveh vstopnic za ceno ene, za originalno praznovanje dneva zaljubljencev.
Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi, ob nedeljah pa bodo imeli obiskovalci na voljo brezplačni avtobusni prevoz.

l5y foto luca quaia (8).jpg
foto:Luca Quaia

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE – SNG NOVA GORICAGLASBENA MATICA
 
Jason Robert Brown
ZADNJIH PET LET
(THE LAST FIVE YEARS)
muzikal
  
režiserka: Jasmin Kovic

prevajalec: Janez Usenik
glasbeni vodja: Andrejka Možina
scene in kostumi: Giulia Bellè
lektor: Srečko Fišer

Izdelava scene: SNG Nova Gorica
igrata (in pojeta): Danijel Malalan, Patrizia Jurinčič Finžgar
glasbeniki: Sebastiano Frattini, Irene Ferro-Casagrande, Mariano Bulligan,  Andrejka Možina, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Amatruda

l5y musicians.jpg

PREMIERA IN PONOVITVE
 
TRST
petek, 8. februar,ob 20.30
sobota, 9. februar, ob 20.30
četrtek, 14. februar, ob 20.30
petek, 15. februar, ob 20.30
sobota, 16. februar, ob 20.30
nedelja, 17. februar, ob 16.00
petek, 22. februar, ob 20.30
sobota, 23. februar,  ob 19.00
nedelja, 24. februar, ob 16.00
Mala dvorana SSG  
GORICA
ponedeljek, 18. februar, ob 20.30
Kulturni center Lojze Bratuž

l5y foto luca quaia (6).jpg

www.teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj