ZOIS…na Proseku

Slovensko stalno gledališče
v sodelovanju z ZSKD in Gledališčem Miela – Zadruga Bonawentura  

Sabrina Morena, Martin Lissiach, Danijel Malalan
ZOIS_IT.SI Globalni razsvetljenci
 
režiserka:  Sabrina Morena
scena in kostumi: Marco Juratovec
Igrajo: Elena Husu, Alessandro Mizzi, Danijel Malalan
 
V NEDELJO, 29.09 OB 18.00 V KULTURNEM DOMU NA PROSEKU
OB OTVORITVI SEZONE POK NA ODRU


V nedeljo, 29. septembra ob 18.00 bo Kulturni dom na Proseku oder veselega začetka sezone gledaliških predstav Pok na odru, ki jo drugič prirejata Slovensko kulturno društvo Tabor z Opčin in Slovensko dramsko društvo Jaka Štoka s Proseka in Kontovela pod pokroviteljstvom Zveze slovenskih kulturnih društev. Slovensko stalno gledališče je od prve izvedbe prisotno s svojimi predstavami v tem okviru in bo letos odprlo sezono predstav v društvenih dvoranah z novo dvojezično uprizoritvijo: Zois_it.si Globalni razsvetljenci.
Ob 200-letnici smrti barona Žige Zoisa in Valentina Vodnika se je režiserka Sabrina Morena poglobila v lik tržaškega razsvetljenca, da bi ga ovrednotila pri mnogih, ki verjetno ne poznajo njegovega življenja, dela in dosežkov. Besedilo so podpisali Martin Lissiach, Danijel Malalan in sama režiserka, vlogo barona Zoisa in njegovih sodobnikov med preteklostjo in sedanjostjo pa poleg Malalana odigrata Elena Husu in Alessandro Mizzi. Tudi tokrat gre za predstavo, ki ne potrebuje nadnapisov, saj je v celoti dvojezična, kot so lahko ugotovili gledalci premiere pod šotorom letošnjega Slofesta. Komedijska govorica obarva zanimive vsebine in vprašanja, ki se pojavljajo ob ogledu predstave: kako bi baron Zois danes opazoval dogajanje okrog sebe? Bi se znašel v sodobnem svetu interneta, socialnih omrežji in lažnih novic?
Predstava poudarja medkulturni dialog tudi z zgodbo resničnega stika med Zoisom in pustolovcem Casanovo, ki sta si dopisovala in sta v pismih izražala svoje mnenje predvsem na področju skupne ljubezni do gledališke umetnosti.
Predstava je koprodukcija SSG z Bonawenturo-gledališčem Miela in z Zvezo slovenskih kulturnih društev.

ssg-zois-foto-luca-quaia-23.jpg

ssg-zois-foto-luca-quaia-16.jpg
foto:Luca Quaia

www.teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj