ZOIS_IT.SI Bonus predstava SSG od 11. do 22. decembra

 

BONUS PREDSTAVA V ABONMAJU

Slovensko stalno gledališče, ZSKD, Bonawentura – Gledališče Miela

Sabrina Morena, Martin Lissiach, Danijel Malalan
ZOIS_IT.SI globalni razsvetljenci

režiserka: Sabrina Morena

od 11. do 22. decembra v SSG

Kdo je bil baron Žiga Zois? Si je res dopisoval z legendarnim pustolovcem Casanovo? Kaj je zoisit? Je dediščina razsvetljencev lahko koristna tudi za človeka 21. stoletja? Iz takih in podobnih vprašanj izhaja predstava, ki govori o večstoletnih stikih med slovensko in italijansko kulturo v tržaškem okolju. ZOIS_IT.SI globalni razsvetljenci je večročna in večjezična predstava, ki jo je režiserka Sabrina Morena postavila na oder pred začetkom letošnje sezone Slovenskega stalnega gledališča in je doživela premiero pod šotorom Slofesta na Borznem trgu.

Koprodukcija SSG, zadruge Bonawentura-Gledališča Miela in Zveze slovenskih kulturnih društev je namenjena tudi abonentom tržaškega gledališča kot bonus oz. nagradna predstava, ki bo s svojim humorističnim slogom v sozvočju s predprazničnim časom. Komedija, ki jo podpisujejo režiserka, Martin Lissiach in Danijel Malalan, bo od 11. do 22. decembra predstavljala na odru Kulturnega doma v Trstu zgodbo treh prijateljev (Elena Husu, Alessandro Mizzi, Danijel Malalan), ki se v gledališkem skladišču pripravljajo na zabavo. Malo za šalo, malo zares, se s pomočjo rekvizitov in stilnih kostumov vživijo v 18. stoletje, v like Marije Terezije, Zoisa, Casanove in drugih osebnosti tistega časa (v scenski in »kostumski« okvir jih je postavil Marco Juratovec). Igra je priložnost za odkrivanje manj znanih poglavij zgodovine, s katerimi bo razsvetljeni baron postal nekaj več kot samo ime.

ZOIS_IT.SI je najnovejše poglavje niza dvojezičnih predstav brez nadnapisov, ki so postale za SSG tradicija in predstavljajo izziv za nastopajoče igralce, ki sočasno nagovarjajo tako slovensko kot italijansko govoreče gledalce.

Soavtor predstave Martin Lissiach je priznal, da je Zois zanimiv lik tudi v očeh gledalcev našega stoletja: »Mnogostranskost Žige Zoisa je presenetljiva, kot vzburjajoče vrenje takratnega časa. Utopija razsvetljenskega časa s človeškim umom v središču vesolja, vera v jutrišnji dan in gospodarstvo v paru z znanostjo in umetnostjo se postavljajo mogoče v protislovje z današnjim časom. In kljub vsemu lahkotnost odkrivanja jezika, oseb, odnosov ter preizkušanje napredka in idej, ki izvirajo iz francoske revolucije, naj nam bodo v navdih za današnji razmislek o prihodnosti.«

NA SPOREDU

sreda, 11. decembra, ob 19.00– IZVEN ABONMAJA
četrtek, 12. december, ob 19.00 – D1, MLADINSKI
petek, 13. december, ob 20.30 – A1, A2, A3
sobota, 21. december, ob 20.30 – B1, B2, B3
nedelja, 22. december, ob 16.00 – C1, C2
Velika dvorana SSG

 

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj