ZOIS_IT.SI Globalni razsvetljenci – PREMIERA v soboto na Borznem trgu

Slovensko stalno gledališče
v sodelovanju z ZSKD in Gledališčem Miela – Zadruga Bonawentura
Sabrina Morena, Martin Lissiach, Danijel Malalan

ZOIS_IT.SI Globalni razsvetljenci
 
režiserka:  Sabrina Morena
scena in kostumi: Marco Juratovec  
Igrajo: Elena Husu, Alessandro Mizzi, Danijel Malalan
 
Premiera v Trstu: 21. september 2019 na Borznem trgu v Trstu – v okviru Slofesta

aa zois print 150x107_pages-to-jpg-0001.jpg

Bienalni Slofest vsakič krsti novo, dvojezično uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča, ki na humorističen način govori o našem večjezičnem in večkulturnem prostoru. V soboto, 21. septembra ob 21.00 bo šotor na Borznem trgu prizorišče premiere komedije Zois_it.si-Globalni razsvetljenci. Uigrana ekipa prejšnjih uspešnic je nespremenjena: besedilo so večročno podpisali Martin Lissiach, Danijel Malalan in Sabrina Morena, ki je tudi režiserka predstave. Tokrat se bodo dvojezično spraševali o dediščini razsvetljencev in o pomenu lika barona Zoisa.

Kako bi baron Zois danes opazoval dogajanje okrog sebe? Bi se znašel v sodobnem svetu interneta, socialnih omrežji in lažnih novic? Bi kot takratni veleposestnik bil danes velekapitalist, pripadnik lobijev, sledilec neoliberalnih tokov? Ali bi tudi dandanes prepoznal umetnike in znanstvenike, vredne njegovega mecenstva? Na tovrstna vprašanja bo skušala odgovoriti igriva, komedijsko-ironična predstava, ki nas bo iz preteklosti, preko sedanjosti popeljala v prihodnost.  
V slovenskem okolju je bil Zois vreden znanstveno poglobljene analize in obravnave, pri italijanskem delu občinstva pa gre za osebnost, ki je načelno vsem znana, čeprav nihče ne bi vedel, kaj povedati o njej.”- je izjavila režiserka Sabrina Morena, ki je o namenu predstave dodala: “S komedijo širimo informacije na dostopen način: naš cilj ni poglabljanje lika, temveč ponujanje iztočnic, sugestij, ki jih vsak gledalec lahko razvija po predstavi. Poudarili smo povezave med italijansko in slovensko kulturo, na poseben način med Zoisom in Casanovo, ki sta si dopisovala in izmenjavala mnenja o gledališču. Oba sta bila namreč ljubitelja te umetnosti in sta se pogovarjala o primernem uprizarjanju tragedij in komedij svojih sodobnikov.«
Scene in kostume predstave podpisuje Marko Juratovec. Zgodba barona Zoisa originalno zaživi  v igralskih kreacijah treh protagonistov: Elena Husu, Alessandro Mizzi in Danijel Malalan.  
Predstava je koprodukcija z Bonawenturo-gledališčem Miela in z Zvezo slovenskih kulturnih društev. V prihodnjih mesecih bo gostovala po slovenskih društvih: 29. septembra bo odprla sezono Pok na odru v Kulturnem domu na Proseku, 3. oktobra bo zaživela v TPK Sirena v okviru Barkovljanke, decembra pa bo spadala kot bonus predstava v abonmajski program Slovenskega stalnega gledališča.

foto: LUCA QUAIA
ssg-zois-foto-luca-quaia-16.jpg

ssg-zois-foto-luca-quaia-21.jpg

ssg-zois-foto-luca-quaia-15.jpg

ssg-zois-foto-luca-quaia-23.jpg

www.teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj