DRUŽINSKI ABONMA SSG – s spremembo…

Image

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

DRUŽINSKI ABONMA SSG – OD 8. JANUARJA

Štirje magični popoldnevi z malimi gledalci v veliki dvorani

 

Novo leto se bo v Slovenskem stalnem gledališču začelo 8. januarja z Družinskim abonmajem. Med božičnimi prazniki bodo imeli mali gledalci in niihovi spremljevalci čas, da razmislijo  o vpisu abonmaja, ki bo od januarja do aprila obsegal štiri gostujoče predstave slovenskih gledališč. Vse predstave bodo v Veliki dvorani SSG.

Program naj bi odprla klasična pravljica bratov Grimm Janko in Metka, SNG Nova Gorica pa se je iz tehničnih razlogov odločilo za spremembo in bo za nasmejan začetek leta ponudil svojo Smrčuljčico, ki prav tako črpa navdih v pravljicah bratov Grimm, a s posodobljenim avtorskim doprinosom Ane Duša in Tjaše Črnigoj. Pravljica je v osnovi tista speče Trnuljčice, a pravljice vsak čas in vsak kontekst pripoveduje po svoje in v tej različici kraljevič (tržaški igralec Matija Rupel) išče zmaja, da bi ga ubil: zasliši strašen zvok iz gradu, a na svoje veliko presenečenje tam namesto zmaja najde kraljično, ki smrči (Urška Taufer).

Februarja bosta brata Grimm ponovno protagonista, a tudi tokrat v nenavadni preobrazbi znane pravljice. Gledališče Koper in koreograf Siniša Bukinac sta si namreč zamislila plesno različico zgodb Žabji kralj in Rdeča kapica. Če koprski Žabji kralj v plesni preobleki še vedno govori o sklepanju kompromisov, o tem, da je treba dano obljubo izpolniti (med vrsticami pa tudi o odraščanju in dozorevanju), dobi Rdeča kapica prijaznejšo, celo komično podobo, saj volk prizanese Rdeči kapici, prizanešeno pa je tudi volku.

Marca bo otroke očarala uspešnica Lutkovnega gledališča Ljubljana Bi se gnetli na tej metli? V besedilu škotske pisateljice Julie Donaldson se srečamo s svetom živali in prav nič zlobno čarovnico, ki s svojo mačko potuje na metli. Zaradi velike hitrosti in mačkine nagajivosti čarovnica izgubi svoje pokrivalo, zato se spusti na tla in ga išče vsepovsod. Z vsakim izgubljenim predmetom se znajde pred vrsto preizkušenj, pri katerih ji pomagajo vedno novi prijatelji, ki predmete bolj kot ne po naključju najdejo, za nagrado pa dobijo metlo “za en krog”.

Publika bo nazadnje spoznala švedsko avtorico mladinskih knjig Pernillo Stalfelt s hudomušno predstavo ljubljanskega Mini teatra Kakčeve dogodivščine, ki jo je režiral Ivica Buljan. 23. aprila se bodo tudi tržaški otroci seznanili z izvirnim slogom pisateljice in ilustratorke, ki se s kančkom humorja loteva tabujev otroškega sveta. Tokrat gre za vsebino, ki je za otroke neverjetno zanimiva in zabavna, a opozarja tudi na teme, kot sta zdravje in ekologija.

Blagajna Slovenskega stalnega gledališča bo med prazniki odprta od 20. do 22. decembra, od 28. do 30. decembra in od 3. januarja dalje, od 10. do 14.ure.

Testo alternativo

Ana Duša, Tjaša Črnigoj

SMRČULJČICA

SNG Nova Gorica

režija : Tjaša Črnigoj

sobota, 8. januar, ob 17.00  

 

po bratih Grimm

ŽABJI KRALJ IN RDEČA KAPICA

Gledališče Koper

koreografija: Siniša Bukinac

sobota, 19. februar, ob 17.00

 

Julia Donaldson, Axel Scheffler

BI SE GNETLI NA TEJ METLI?

Lutkovno Gledališče Ljubljana

režija: Jaka Ivanc

sobota, 5. marec, ob 17.00

 

Pernilla Stalfelt

KAKČEVE DOGODIVŠČINE

Mini teater Ljubljana

režija: Ivica Buljan

sobota, 23. april, ob 17.00

Foto Smrčuljčica @PeterUhan

Foto Žabji kralj @JakaVarmuž

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj