RAZSTAVA

PALČIČ 80

RAZSTAVA

PALČIČ 80

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Slovensko stalno gledališče

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Slovensko stalno gledališče poklanjata Klavdiju Palčiču razstavo ob njegovi 80. obletnici, ki jo je sicer praznoval leta 2020. Pandemija je namreč onemogočila, da bi se velikemu tržaškemu umetniku poklonili ob življenjskem jubileju.

Klavdij Palčič idejno približuje krovno organizacijo in osrednjo slovensko gledališko ustanovo v Italiji. Če je tako z ene strani tržaški slikar, kipar, scenograf in ilustrator na odrih razvil del svoje plodne ustvarjalne poti, ne nazadnje s pomembnimi produkcijami Slovenskega stalnega gledališča, ne moremo z druge strani mimo njegovega družbenega angažmaja. Med predsedovanjem Slovenski kulturni-gospodarski zvezi je organizaciji pustil neizbrisen pečat: razstavni hommage naj bo tudi izraz hvaležnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji za njegovo ne le umetniško, ampak tudi družbeno delo.

Otvoritev antološkega prikaza dela tržaškega umetnika bo potekala v petek, 10. septembra, ob 19. uri v v vhodni avli tržaškega Kulturnega doma. Razstava bo na ogled v prostorih tržaškega Kulturnega doma do decembra 2021. Njena kustosa sta Peter Furlan in Andrej Pisani.

Ob razstavi bo izšla priložnostna dvojezična brošura, ki bo vsebovala esej likovnega kritika Joška Vetriha in misel Marjana Kravosa.

Dogodek prirejata Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in slovensko stalno gledališče (SSG) s podporo Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine in Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter pod pokroviteljstvom Občine Trst. Projekt Palčič 80 je uvrščen v program Slofesta.

 

 

Razstavo si lahko ogledate v urnikih blagajne (tor-pet 10-15) in ob predstavah.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj