Jean-Baptiste Poquelin Molière

AMFITRION

Jean-Baptiste Poquelin Molière

AMFITRION

Naslov izvirnika: Amphitryon

Režiserka

Renata Vidič

Prevajalec
Josip Vidmar
Dramaturginja
Ana Obreza
Scenograf
Bine Skrt
Kostumograf
Andrej Vrhovnik
Glasba
Klemen Bračko
Lektorica
Laura Brataševec
Foto
Tone Stojko

Napetost, ki se skozi zgodovino vedno poraja med bogovi in človeštvom, plemstvom in ljudstvom, puhlimi politiki in njihovimi volivci ostaja jedro ideje Amfitriona, navidezno lahkotne komedije z grenkim priokusom. Režiserka Renata Vidič, ki je v tej sezoni že prepričala najmlajšo publiko z Waechterjevo Malo šolo za klovne, se je v letošnji, sedmi uprizoritvi Slovenskega stalnega gledališča ukvarjala s subtilnejšimi odtenki komičnosti, ki se skrivajo v podtekstu ubranih verzov francoskega gledališkega velikana Molièra.

Amfitrion je komedija dvojnikov, saj pripoveduje zgodbo o bogu Jupitru, ki v zapeljevanju zveste Alkmene prevzame podobo njenega moža Amfitriona. Jean-Baptiste Poquelin Molière je komedijo Amfitrion napisal leta 1668 (v istem letu sta doživela krstno uprizoritev tudi teksta Skopuh in George Dandin) in se s svojim besedilom tako navezal na starogrški mitološki lik, ki ga je med drugimi v svoji istoimenski komediji obravnaval že znameniti rimski komediograf Plavt. Molière je ljubezensko prigodo spletel v silovito igro zmede, vprašanj in zablod. V njej postavlja pod vprašaj identiteto bogov in junakov, veljavnost časti in častnost oblasti, a tudi »jaz« služabnika, ki mu je lastna resnica enako pomembna kot gospodarju. Resnih vprašanj se Molière loteva s komičnimi batinami in dražljivimi ljubezenskimi zapleti, hkrati pa očitno kaže, kje najti resnico.

Na odru Male dvorane bodo tokrat nastopili vsi igralci stalnega ansambla SSG: Romeo Grebenšek, Primož Forte, Maja Blagovič, Vladimir Jurc, Luka Cimprič, Tina Gunzek in Nikla Petruška Panizon. Sceno, v katero bodo gledalci vključeni v neposrednem stiku z igralci in predvsem z okoljem zgodbe, je ustvaril Bine Skrt. Eklektično stilne kostume je podpisal Andrej Vrhovnik. Dramaturginja je bila Ana Obreza. Uprizoritev poživljata tudi glasba in petje z izvirnimi skladbami Klemna Bračka. Tanja Sternad je poskrbela za italijanske nadnapise, ki bodo spremljali vse ponovitve predstave.

Režiserka je o uprizoritvi povedala: »Bogovi v tej komediji z ljudmi počenjajo, kar se jim zljubi, poigravajo se s tistimi, ki so v podrejenem položaju. Taki bogovi so vedno obstajali in obstajajo tudi v današnjem svetu. Ne živijo na nebu, temveč na zemlji. Vse, kar delajo, delajo v imenu kapitala, slehernik pa je v tej logiki vedno kolateralna škoda in mora zato nastradati. Amfitrion se razlikuje od ostalih Molièrovih tekstov, saj obravnava na prvi pogled najbolj banalne, nizke teme. O banalnih zakonskih -in izvenzakonskih – zapletih pa govori v verzu, z visokim jezikom, ki naj bi se navidezno težko spustil na zemljo. Ob vnovičnem branju in sprejemanju teh kontrastov, se prikaže podtekst. Vsi molčimo, sprejemamo dane, tudi krivične situacije brez upora, ne iščemo rešitev. Opazovanje tega stanja na odru bi nas moralo spodbuditi in opogumiti, da spregovorimo. Ljudje imajo možnost, da spremenijo stvari. Kadar se bogovi ne kregajo med sabo, za užitek in zabavo skregajo ljudi. Cela drama se tako odvija le zato, ker si je Jupiter zaželel zabave in obrnil svet na glavo.«

Predpremiera (za novinarje in goste) bo v četrtek, 10. marca, ob 20.30 v Mali dvorani SSG. Abonmajska premiera bo sledila v petek, 11. marca, ob 20.30. Ponovitve bodo na sporedu do 30. aprila. Ob nedeljah bo kot običajno na voljo brezplačni avtobusni prevoz iz Sesljana, Milj in z Opčin. Pred vsako predstavo bo imela dramaturginja Ana Obreza kratko predstavitev v Klubskem prostoru. Po vsaki ponovitvi bo publika lahko glasovala za nagrado Primorskega dnevnika, ki je povezana z vsemi letošnjimi uprizoritvami Slovenskega stalnega gledališča.

Prodaja vstopnic poteka pri blagajni SSG, ki je odprta vsak dan od 10.00 do 15. ure, na dan predstave pa uro in pol pred začetkom.

V četrtek, 10. marca, ob 20.00 bo Društvo za umetnost Kons ob novi premieri predstavilo tudi novo razstavo z naslovom HARMONIA MUNDI. Tokrat bo v veži SSG razstavljala mednarodno priznana modna oblikovalka in slikarka Cvetka Hojnik.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj