ANTON PAVLOVIČ ČEHOV

Češnjev vrt

Premiera: 28. oktober 2016

ANTON PAVLOVIČ ČEHOV

Češnjev vrt

Režiser

Igor Pison

Dramaturginja
Eva Kraševec
Lektorica
Tatjana Stanič
Scenografinja, kostumografinja
Petra Veber
Asistent režije
Juš A. Zidar
Foto
Tone Stojko

Igrajo

Saša Pavček
Ljubov Andrejevna Ranevskaja
Vladimir Jurc
Leonid Andrejič Gajev
Primož Forte
Jermolaj Aleksejič Lopahin
Tadej Pišek
Pjotr Sergejevič Trofirmov

Slovensko stalno gledališče bo odprlo gledališko sezono 2016/ 2017 v znamenju Antona Pavloviča Čehova in njegove mojstrovine Češnjev vrt. Besedilo iz leta 1903 so za to uprizoritev po prevodu Milana Jesiha priredili režiser Igor Pison, dramaturginja Eva Kraševec in lektorica Tatjana Stanič.

BESEDILO

Češnjev vrt je zadnja igra Antona Pavloviča Čehova, ki jo je pisal na svojem domu na Jalti ob Črnem morju. Teme kot so minljivost, hrepenenje po preteklosti, izgubljene ljubezni in zapravljene priložnosti so temeljnega pomena v besedilu, a kljub temu, kot je zapisala dramaturginja predstave Eva Kraševec: »Čehov ni napisal te igre iz lastne nostalgije, temveč kot ogledalo družbi, ki je ostala zavezana preteklemu in je bila v očeh sodobnega človeka nebogljena, smešna in v svoji pretirani sentimentalni navezanosti na preteklost celo čudaška. Češnjev vrt je tako igra o družbenih spremembah, o koncu nekega obdobja in družbenega sloja in o nemoči določenega dela družbe, da bi se prilagodil spremembam. Uprizarjanje te igre spodbuja razmislek o stanju sodobne družbe, njenem odnosu do same sebe in do družbenih sprememb

Ključni motiv uprizoritve bo absurdno komična narava tega dela, saj je Čehov v pismu znani igralki M.P. Lilini napisal »Nastala je komedija, ne drama, mestoma celo farsa« in je bil zelo razočaran s praizvedbo dela v Moskovskem umetniškem gledališču, saj je postavitev Stanislavskega poudarila raje nostalgično, tragično interpretacijo zgodbe, kar je trajno zapečatilo dramo z izvirnim nesporazumom.

O UPRIZORITVI IN ZASEDBI

Češnjev vrt postavlja na oder propad starega plemstva in starega sistema in začetek novega življenja v predrevolucionarni Rusiji. Protagonisti so v določenem smislu zasanjane karikature; govorijo o spremembah, a si ne prizadevajo, da bi jih resnično uresničili in niso niti sposobni obdržati svojega posestva, spominov in vrednot. Tako drama kot tudi uprizoritev, v spremenjenem kontekstu izpostavljata prehod med preteklim in novim časom. Govori o ljudeh, ki so odrasli v bivšem sistemu, o zastalosti v času, o obžalovanju in bizarno komični melanholiji. Morda tudi o Trstu, saj je nastal v režijski perspektivi ustvarjalnega, mednarodno priznanega tržaškega režiserja Igorja Pisona.

Sodobna družina okoli katere je strukturirana tokratna uprizoritev zahteva manjšo zasedbo v primerjavi z izvirnikom: priredba ohranja družinsko celico brez služabnikov, zato bo na odru šest oseb. V glavni vlogi Ljubov Andrejevne bo igrala ugledna gostja, saj je režiser želel, da bi v novi predstavi Slovenskega stalnega gledališča nastopila Borštnikova nagrajenka, priznana slovenska igralka Saša Pavček. Hčerki Anja in Varja bosta Tina Gunzek in Nikla Petruška Panizon. Glavni sogovornik lika Ljubov Andrejevne, Leonid Gajev, bo Vladimir Jurc. Predstavnika novega sveta, trgovec Lopahin in študent Trofimov, bosta Primož Forte in Tadej Pišek. Pišek, ki je že prepričal z nastopi v uspešnih otroških predstavah in kot glavni junak produkcije SSG Pes, noč in nož, bo tokrat, prvič nastopil kot član stalnega ansambla Slovenskega stalnega gledališča.

Scene in kostume je podpisala večkratna sodelavka režiserja Petra Veber, asistent režiserja pa je bil Juš A. Zidar, ki bo novembra režiral koprodukcijo SSG z Mestnim gledališčem ljubljanskim Zimski sončev obrat Rolanda Schimmelpfenniga.

PREMIERA IN UGODNOSTI ZA OBISKOVALCE

Premiera predstave bo na sporedu v petek, 28. oktobra, ko bomo občinstvu nekaj minut pred začetkom predstave pripravili tudi prijetno glasbeno presenečenje. Ponovitve do 13. novembra bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Ob nedeljah bodo gledalci imeli na voljo tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Sesljana, Opčin in Milj.

Vsebine besedila, njegovo umestitev v prostor in čas, nenazadnje koncept uprizoritve bodo na voljo vsem slovensko in italijansko govorečim gledalcem ne samo v gledaliških listih, temveč v podnaslovljenih videopredstavitvah, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali pred vsako ponovitvijo predstave v gledališču. Pogovor z dramaturginjo predstave Evo Kraševec je posnel Luca Quaia. Slednji je tudi avtor videospota, ki na sugestiven način promovira poetično naravo predstave na youtube in na facebook profilu gledališča.

RAZSTAVE

Kot je že tradicija, se bo z novo premiero začela tudi pot nove razstave v prostorih Kulturnega doma. Tudi tokrat bo poklon novi uprizoritvi, saj nosi naslov Vrt sanj. Čehove ženske. Avtorica site specific razstave v ovkiru projekta Donne inquiete-Nemirne ženske je Laura V d. B. Facchini, kuratorka pa Beth Vermeer. Otvoritev bo v četrtek, 27. oktobra ob 20.uri.

V četrtek, 10. novembra pa bo že sledil nov dogodek in sicer otvoritev razstave o ženski toponomastiki v Sloveniji, ki jo organizira Elena Cerkvenič. Otvoritev bo ob 10.30  v prostorih fojera balkona in bo namenjena šolski publiki, ki si bo ogledala tudi predstavo Češnjev vrt.

NOVOST

Z začetkom nove sezone bo novost zaznamovala tudi prijetno druženje pred in po predstavah ter v pavzah, saj bosta gledališko kavarno upravljala dva mlada sodelavca Slovenskega stalnega gledališča, ki bo odslej, neposredno upravljajo interno kavarno gledališča.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj