Jure Karas

ČUDOVITA

Premiera: 10. september 2021

Jure Karas

ČUDOVITA

Koproducent: v sodelovanju s SiTi Teatrom BTC

Režiserka

Tijana Zinajić

Kostumi
Matic Hrovat
Scena
Neža Zinajić
Koreografija
Anja Möderndorfer
Glasba in korepeticije
Joži Šalej
Lektorica
Barbara Rogelj
Foto
Agnese Divo

Osnovni abonma

 

Da najdemo smeh v tragediji in pesem v navadnosti vsakdanjika.

Ker smo vsi v istem zosu.

 

Jure Karas

 

Sezona Slovenskega stalnega gledališča se nadaljuje. September je mesec uradnega začetka nove abonmajske kampanje, letos pa bo nekoliko drugače. Vsedržavno, dolgotrajno zaprtje gledališč je prisililo namreč v nov razpored predvidenih predstav, zato se bodo dogodki sezone 2020/2021 nadaljevali do novembra, ko bo nastopil čas za nov začetek. Lanski abonenti (in seveda vsi zainteresirani gledalci) imajo namreč na voljo še dve novi koprodukciji, ki bosta doživeli premiero v naslednjih dveh mesecih. Prva je glasbena komedija Čudovita, praizvedba novega besedila Jureta Karasa. Predstava je v pričakovanju tržaške premiere doživela predpremiero v okviru Primorskega poletnega festivala in bo v sredo debitirala na letnem odru ljubljanskih koproducentov SiTi Teatra BTC. V petek, 10. septembra bo na sporedu premiera na Velikem odru SSG v Trstu, z italijanskimi nadnapisi.

»Čudovita« Jureta Karasa je zgodba o nenavadni in unikatni lepoti vsakega človeka, ne glede na družbene standarde in na pričakovanja drugih. Glavna junakinja je samska ženska, ki je čudaška po naravi in ker jo je življenje postavilo pred težko preizkušnjo. Člani njene družine naj bi imeli »tam zunaj« bolj »normalno« življenje: službo, družino. Dejansko pa ni človeka brez vidnih ali prikritih šibkosti, nevroz, ki so vezane tudi na način življenja v današnjem svetu, kjer si v hipu lahko zmagovalec ali poraženec in kjer je potrebno ohranjati globalno prepoznavne standarde tako v poklicnem kot tudi v zasebnem življenju.

Družinsko srečanje, ki ga predstava uprizarja z besedami in petjem v živo, je zrcalo današnje družbe: Vita je s svojo zunanjo ekstravagantnostjo pod drobnogledom, dejansko pa so tudi ostali, »hitro živeči« obiskovalci vsak po svoje kronično sami. Samota je po besedah avtorja predstave eden od simptomov sveta, ki prihaja, saj je napisal »Naš čas nas toliko spodbuja, da je »treba najti svojo pot« in »realizirati svoje življenje kot si sam želiš«, da se zdi, da na poti k samo-izpolnitvi vsak hodi po lastni prazni cesti. Kot da gresta individualizem in samota nekako z roko v roki.« Meja med zmagovalci in poraženci postane tako zelo labilna.

Uprizoritev je režirala Tijana Zinajić, ki prvič sodeluje s Slovenskim stalnim gledališčem. V glavni vlogi pa nastopa priljubljena igralka Vesna Pernarčič, ki je bila tudi članica stalnega ansambla SSG. Zasedbo sestavljajo še Primož Forte, Franko Korošec, Tina Gunzek, Urška Bradaškja in glasbenik Joži Šalej.

Predstava bo na sporedu do 26. septembra, 27. septembra pa bo gostovala v goriškem Kulturnem domu v okviru sezone SSG za Gorico. Nedeljska ponovitev 19. septembra bo spadala v program Slofesta. Za razliko od običajnega razporeda ponovitev, bo prvi vikend po premieri potekal brez predstav, ki se bodo nadaljevale od 18. septembra dalje.

Večerne predstave se začenjajo ob 20.00. Gledališče priporoča prihod pol ure pred začetkom predstave, saj bo zaradi novih predpisov obvezno merjenje temperature in preverjanje PCT potrdila (green pass). Med predstavo bo nošenje medicinske maske obvezno. Avtobusni prevoz za nedeljske abonente je potrjen.

Ob premieri Čudovite bo v vhodni avli gledališča ob 19. uri odprtje razstave Palčič 80, ki jo Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Slovensko stalno gledališče poklanjata Klavdiju Palčiču ob njegovi 80. obletnici. Tržaški slikar, kipar, scenograf in ilustrator je v svoji sijajni karieri podpisal tudi podobo raznih uprizoritev SSG. Razstava bo na ogled do decembra. Njena kustosa sta Peter Furlan in Andrej Pisani. Ob razstavi bo izšla priložnostna dvojezična brošura, ki bo vsebovala esej likovnega kritika Joška Vetriha in misel Marjana Kravosa.

 

 

AVTOBUSNI PREVOZ – Vsi abonenti popoldanskih predstav lahko izkoristijo brezplačni avtobusni prevoz z Opčin, iz Sesljana in Milj. Prevoz je na voljo tudi obiskovalcem brez abonmaja.

 

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00 

Vozni red

AVTOBUS- SESLJAN- NEDELJA, 19.SEPTEMBER

 

14.30 – Sesljan, parkirišče

14.40 – Nabrežina, trg

14.45 – Križ, avtobusna postaja

15.00 – Zgonik, pred županstvom

15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA, 26.SEPTEMBER

15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21

15.10 – Trebče, trg pri spomeniku

15.15 – Padriče, pred cerkvijo

15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 26.SEPTEMBER

15.00– Milje, avtobusna postaja

15.05 – Žavlje, avtobusna postaja

15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra

15.15 – Dolina, pred županstvom

15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren

15.25 – Boršt, avtobusna postaja

15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj