Marjan Nečak, Maja Hrgović

DEKLICA S STRUNAMI

Marjan Nečak, Maja Hrgović

DEKLICA S STRUNAMI

Naslov izvirnika: Djevojčica sa žicama

Režiser

Marjan Nečak

AVTORICA PESMI
Ana Bunteska
PREVAJALKA
Darja Dominkuš
SKLADATELJ, SCENOGRAF, OBLIKOVALEC LUČI
Marjan Nečak
DRAMATURGINJA
Darja Dominkuš
KOSTUMOGRAFINJA
Nataša Filipovič
LEKTORICA
Tatjana Stanič
AVTOR VIDEA*
Marin Lukanović
KOREOGRAF
Žigan Krajnčan
PREVAJALKA PESMI V ANGLEŠČINO
Elena Kitanovska
PREVAJALKA BESEDILA V ANGLEŠČINO
Maja Hrgović
PREVAJALKA ODLOMKOV V NEMŠČINO
Valentina Ilievska
SVETOVALKA ZA ANGLEŠČINO
Darja Dominkuš
SVETOVALKA ZA NEMŠČINO
Eva Kraševec
FOTO
Peter Uhan
*Snemalci Marin Lukanović, Annick Christiaens, Denis Van Laeken, za uporabo odlomkov iz dokumentarnega filma Bergensbanen se zahvaljujemo produkciji NRK.

Igrajo

Branko Šturbej
Glas Policista

ABONMA OFF

Gostujoče predstave brez italijanskih nadnapisov v mali dvorani

Gostujoča  koprodukcija SNG Drama Ljubljana  in Moving Music Theatre, Bitola, Makedonija

 

Deklica s strunami (2018) je dramska opera Marjana Nečaka, Maje Hrgović in Ane Bunteske o violinistki, ki potuje z vlakom po Evropi. Med vožnjo in na postajah se izriše zgodba njenega življenja; od deklice, ki je hotela postati vrhunska glasbenica, pa je oče zapravil denar za njeno šolanje, do starke, ki še zmeraj išče svoj prostor pod evropskim nebom, potem ko je vse življenje preživela kot ulična glasbenica. Asociacija na Andersenovo »deklico z vžigalicami« je večplastna. Težka ekonomska situacija, zapleten odnos s propadlim očetom, iskanje prostora v današnji Evropi, ki je vse bolj izključujoča, prepredena z žicami, zidovi in vsakršnimi omejitvami, vse to spominja na položaj številnih nadarjenih posameznikov, ki ta hip iščejo zavetje, v katerem bi lahko razvili svoje potenciale. A Evropa je zanje pogosto le »bleda mati«, izmojstrena v zavračanju azila in zbijanju upov. Brez očetov, ki niso znali ali zmogli zaščititi svojih otrok, so ti le sirote na prepišnih peronih našega hladnega, odtujenega tehnokratskega sveta. A ker jih žene neustavljiva potreba po umetniškem izražanju, se oprijemajo še tako pičlih možnosti, da bi obogatili življenje sebi in naključnim mimoidočim.
Intimna drama na ozadju družbenega dogajanja v sodobni Evropi poteka na meji med stvarnim in sanjskim svetom, med prepoznavnimi, pogosto neprijetnimi situacijami na mejah in postajah ter spomini in prividi, v katerih se prepletajo časi in jeziki, glasba in poezija, trpkost in lepota življenja.

Potovanje neke violinistke, ki v ritmu vlaka potuje po Evropi in išče boljši »jutri«. Violinske strune so kažipoti, hkrati pa postajajo bodeče žice, ki jo ovirajo na poti do želenega cilja. Metaforična dramsko-glasbena partitura, ki z lahkoto plava v glasbenih slogih od roka, popa, elektronske glasbe z globinskim občutjem cirkuškega zvoka do opere kot kulminacijske točke emocije in interpretacije dveh solistov.

Marjan Nečak

Iz gledališkega lista

Njen cilj je kulturna Evropa, nikoli ni sodila na »neotesani in zaostali« Balkan, ki se zmeraj nekako obešenjaško norčuje iz vzvišenih vrednot in višjih ciljev. Zato prostor zase išče na »razvitem« Zahodu. Ta pa je danes do emigrantov odkrito neprijazen, ozkosrčen in zaprt. Boji se namreč »parazitov«, ki bi lahko nezasluženo užili drobtinice z njegove mize, ki že zdavnaj ni več ne bogata ne velikodušna.
Darja Dominkuš: Z vlakom na luno (odlomek)

 

Nagrade

  • Nagrada za najizvirnejšo raziskavo enega od segmentov gledališkega jezikana 45. Mednarodnem festivalu alternativnega in novega gledališča Infant, Novi Sad, Srbija
  • Marul za umetniško stvaritev za režiserja Marjana Nečakana 29. Marulićevih dnevih v Splitu
  • Nagrada viminacium maximus za najboljšo predstavona 2. Viminacium festu v Požarevcu v Srbiji

Festivali

  • Infant festival, Novi Sad, Srbija (2018)
  • Festival Ohridsko poletje, Ohrid, Makedonija (2018)
  • Marulićevi dnevi, Split, Hrvaška (2019)
  • Viminacium fest, Požarevac, Srbija (2019)
  • Festival Grad Teatar Budva, Črna gora (2019)
  • Mednarodni gledališki festival Mot, Skopje, Makedonija (2019)
  • Festival Borštnikovo srečanje, Maribor (2019)

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj