Kay Pollak

KAKOR V NEBESIH

Premiera: 21. oktober 2023

Kay Pollak

KAKOR V NEBESIH

Režiser

Samo M. Strelec

Prevod
Darko Čuden
Scenografija
Marko Japelj
Kostumografija
Bjanka Adžić Ursulov
Glasbeni vodja
Patrick Quaggiato
Pomočnik režiserja
Dejan Pevčević
Oblikovalec svetlobe
David Orešič
Foto
Luca Quaia
Koprodukcija
Slovensko stalno gledališče, Mestno gledališče Ptuj, Glasbena matica
S podporo
Fundacije CRTrieste

Igrajo

Jure Ivanušič
Daniel Dareus
Mirel Knez
Gabriella
Gregor Geč
Holmfrid
Elena Husu
Florence
Čelistka
Andrejka Možina
Zbor
Julija Cante, Martina Feri, Marco Ghersetich, Thomas Grill, Claudia Sedmach, Beatrice Zonta, Cecilia Zoratti
Violina na posnetku
Maja Kastratovik (avtorica), Kristina Fale (violinistka)
Posneti glasovi, odrasli
Ana Facchini (Loredana), Primož Forte (zdravnik), Barbara Gropajc (mama), Jure Ivanušič (Daniel Dareus), Mirel Knez (medicinska sestra), Tjaša Kogej (novinarka), Danijel Malalan (agent), Janko Petrovec (napovedovalec), Dejan Pevčević (letališko osebje)
Posneti glasovi, otroci
Ivan N. Carli, Florian Lior Grebenšek, Lan Grebenšek, Vito Korošec

 

OSNOVNI ABONMA

Zgodba o pomenu skupnosti in o smislu umetnosti v izvedbi velike igralske (in pevske) zasedbe bo dobrodošlica novi sezoni Slovenskega stalnega gledališča, ki se bo začela v soboto, 21. oktobra ob 20.00 s predstavo Kakor v nebesih švedskega scenarista Kaya Pollaka.

Koprodukcija tržaškega gledališča z Glasbeno matico in Mestnim gledališčem Ptuj je predstava, ki bo nagovorila občinstvo s pripovedjo o življenjskih dinamikah znotraj pevskega zbora, o preporodu človeka, ki se umakne »na konec sveta«, kjer spoznava nove življenjske vrednote in odnose. Režiser Samo M. Strelec je uresničil željo, ki je več let tičala v njegovem predalu. Navdušil se je za to zgodbo pred desetimi leti, ko je prebral dramsko adaptacijo, ki je nastala po scenariju švedskega filma. Pritegnila sta ga dva aspekta: vprašanje o vlogi umetnosti tudi izven »poklicnih« krogov in tista nevidna mreža odnosov, ki povezuje ljudi in usode znotraj vsake skupnosti.

Protagonist predstave je dirigent na vrhuncu mednarodne kariere, ki mora iz zdravstvenih razlogov zapustiti koncertne odre. V želji po miru in samoti se vrne v rojstni kraj, kjer ga vaščani kmalu prepričajo, naj prevzame vodstvo cerkvenega zbora. Ko skozi pevsko sobo stopi v središče vaškega dogajanja, se začne dinamika odnosov v mali skupnosti spreminjati. Glasba osvobaja, tolaži, opogumlja, pripomore k temu, da vsak pokaže svojo najbolj intimno in avtentično naravo. Odnosi se utrjujejo, pevske sposobnosti, umetniške ambicije in vizije se razvijajo. Dirigent pa sklepa nova prijateljstva, najde sovražnike in se nepričakovano dotakne ljubezni. Drama govori o glasbi, ki lahko spreminja svet, ter o ljubiteljskem zborovskem petju, ki je na Švedskem zelo priljubljeno, na Slovenskem pa velja za najbolj množično ljubiteljsko umetniško dejavnost.

Uprizoritev mikrokozmosa zakotne skandinavske vasice, kjer se umetnost na pevskih vajah tesno prepleta z življenjem posameznikov, je zahtevala združitev moči in način dela, ki tudi onkraj metafore potrjuje moč skupnosti in sodelovanja.  V predstavi nastopajo igralci in pevci. Vlogo dirigenta Daniela Dareusa je prevzel priznani igralec, pianist, skladatelj in pevec Jure Ivanušič, ki je zaradi glasbenih izkušenj (tudi na področju dirigiranja) lahko nadgradil svojo kreacijo z globljim razumevanjem strasti in hrepenenj lika. Umetniško jedro Slovenskega stalnega gledališča je prisotno v celoti na velikem odru, v tesnem sodelovanju s številnimi gosti. »Skupnost« sestavljajo Tina Gunzek, Primož Forte, Nikla Petruška Panizon, Franko Korošec, Vesna Maria Maher, Romeo Grebenšek, Gregor Geč, Elena Husu, Danijel Malalan in Dejan Pevčević, ki je tudi asistent režiserja. Avtentično »švedsko noto« ponuja na Švedskem rojena igralka Mirel Knez.

V »vaškem cerkvenem zboru« pojejo tudi zborovski in solo pevci ter glasbeniki Julija Cante, Martina Feri, Marco Ghersetich, Thomas Grill, Claudia Sedmach, Beatrice Zonta in Cecilia Zoratti. Glasbeni vodja, ki je sodeloval na pevskih vajah, je skladatelj in dirigent Patrick Quaggiato. Združena skupina igralcev in pevcev izvaja v živo vse zborovske utrinke. Z njimi na odru sooblikuje glasbeni del predstave tudi violončelistka Andrejka Možina. Besedilo je prevedel Darko Čuden. Scenograf je Marko Japelj, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, oblikovalec svetlobe je David Orešič.

Realizacijo velikopoteznega projekta je omogočila podpora Fundacije CRTrieste, ki vsako leto spremlja začetek sezone SSG z mecenskim zagonom.

Kakor v nebesih bo na sporedu od 21. oktobra do 11. novembra v Veliki dvorani SSG v Trstu. V ponedeljek, 30. oktobra bo predstava odprla abonmajsko sezono v Gorici, v dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž. Novembrska ponovitev pa bo potekala v sklopu 22. Klavirskih dnevov, ki jih v Trstu prireja Društvo klavirskih pedagogov Slovenije EPTA. Vse ponovitve bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Ob nedeljah bo na voljo brezplačni avtobus za abonente in gledalce.

Premiero predstave bo v soboto spremljalo tudi odprtje razstave Partitura Franca Vecchieta, ki jo prirejajo Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Svet slovenskih organizacij, Slovensko stalno gledališče, Kulturno društvo za umetnost KONS, Društvo slovenskih izobražencev ter Slovenski klub. Odprtje razstave v vhodni avli SSG ob prisotnosti umetnika bo ob 18.30.

Tudi letos bodo gledalci lahko izrazili svoje mnenje o uprizoritvah SSG z glasovnico Nagrade Primorskega dnevnika, s katero bodo na koncu sezone sodelovali pri žrebanju srečnega ljubitelja gledališča, kateremu bo gledališče podarilo brezplačni abonma za sezono 2024-25. Komisija Primorskega dnevnika pa bo na osnovi glasovnic lahko podala statistiko o zadovoljstvu publike in bo podelila nagrado za umetniške dosežke.

 

AVTOBUSNI PREVOZI

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00

Vozni red

AVTOBUS- SESLJAN- NEDELJA, 22.OKTOBER

14.30 – Sesljan, parkirišče
14.40 – Nabrežina, trg
14.45 – Križ, avtobusna postaja
15.00 – Zgonik, pred občino
15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA, 29.OKTOBER

15.00 – Opčine, avtobusna postaja na Dunajski cesti 11/A (picerija Rino)
15.10 – Trebče, trg pri spomeniku
15.15 – Padriče, pred cerkvijo
15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 29.OKTOBER

15.00– Milje, avtobusna postaja
15.05 – Žavlje, avtobusna postaja
15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
15.15 – Dolina, pred občino
15.20 – Boljunec, pred Gledališčem Prešeren
15.25 – Boršt, avtobusna postaja
15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj