Dušan Jelinčič

Kobarid ’38 – Kronika atentata

Dušan Jelinčič

Kobarid ’38 – Kronika atentata

Režiser

Jernej Kobal

SCENOGRAF
Darjan Mihajlović Cerar
AVTOR GLASBE
Miha Petric
LEKTOR
Jože Faganel
VIDEO
Antonio Giacomin

Igrajo

Romeo Grebenšek
Danilo Zelen
Luka Cimprič
Just Godnič
Matija Rupel (AGRFT)
Ferdo Kravanja
Primož Forte
Franc Kavs
Maja Blagovič
Mačeha

Snov drame je neizvedeni atentat na Benita Mussolinija ob njegovem obisku v Posočju 20. septembra 1938. Ko bi Ducejeva limuzina privozila v Kobarid, bi moral tigrovc Franc Kavs pristopiti k njej, aktivirati bombo in se razstreliti skupaj z italijanskim voditeljem. Do tega pa ni prišlo. Zakaj se je Kavs premislil? Ni hotel žrtvovati nedolžnih otrok na osrednjem trgu v Kobaridu? Mu je bilo nenadoma žal svojega življenja? Je bilo odločilno dejstvo to, da je njegova mačeha zadnji trenutek odkrila nakano? Je mogoče v načrt posegla angleška varnostna služba, ki je atentat odsvetovala? Resnica bo po vsej verjetnosti ostala skrivnost in namen drame ni odgovoriti na vsa odprta vprašanja, temveč postaviti v jasnejšo luč duh časa, predvsem namene, ideologijo in like organizacije, ki je vredna poleg znanstvene tudi literarne obdelave. Jelinčič je s to dramo želel »prikazati dilemo o junaštvu in žrtvovanju za domovino, opisati zgodbo velikega idealizma, moralni in človeški vidik nekega upora, ki ga še danes nekateri označujejo za terorističnega in mu tako odtegujejo pomen in etični naboj«.

Drama je leta 2005 doživela koncertno izvedbo v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu z naslovom Oseka na robu gozdov, sledila je knjižna izdaja teksta. Besedilo Upor obsojenih sta za to uprizoritev priredila avtor Dušan Jelinčič in Boris Kobal. V igri so skoraj vse osebe resnične: Danilo Zelen je živel v ilegali do smrti v spopadu z okupatorjem, saj ga oblasti niso nikoli ujele, Just Godnič je bil partizan, sopodpisnik pogodbe med TIGR in KPI, Ferdo Kravanja se je po aretaciji in begu pridružil partizanom, bil je tajnik OF za Tolminsko in zahodno Primorsko in je umrl med akcijo pri Desklah, Franc Kavs je bil nesojeni Mussolinijev atentator v Kobaridu, obsojen na drugem tržaškem procesu in pomiloščen tik pred ustrelitvijo, Ana Ivančič je bila teta tigrovca Ivana Ivančiča, ki je bil po drugem tržaškem procesu ustreljen na Opčinah 15. decembra 1941, Brigita pa je bila najprej Ferdovo, potem Frančevo dekle. Borut je edina izmišljena figura mladega idealista, ki v igri predstavlja vezni člen med intelektualno in udarno dušo TIGRa kot odsev ideologije Zorka Jelinčiča.

Avtor je pred in med pisanjem obiskal kraje dogajanja, prebral na stotine strani policijskih zapisnikov zasliševanj protagonistov, dokumentov in pričevanj, režiser in igralci pa so se za to uprizoritev pripravili tudi s pomočjo pogovorov z zgodovinarji, branjem in ogledom dokumentov o tigrovski dejavnosti.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj