Marko Sosič

MEJA SNEŽENJA

Premiera: 21. januar 2022

Marko Sosič

MEJA SNEŽENJA

Koproducent: Slovensko stalno gledališče, Prešernovo Gledališče Kranj

Režiser

Goran Vojnović

Asistent režije
Francesco Borchi
Dramaturginja
Marinka Poštrak
Kostumografinja
Jelena Proković
Scenograf
Marco Juratovec
Glasba
Tamara Obrovac
Oblikovalec luči
Jaka Varmuž
Maska
Matej Pajntar
Lektor
Jože Faganel
Foto
Luca Quaia

Osnovni abonma

Trpka, poetična drama je zgodba o družinskih vezeh, odnosih, prekarnih službah, staranju v dobi odtujenosti in osamljenosti.

Leto 2022 se v Slovenskem stalnem gledališču začenja z praizvedbo dramskega besedila, ki je hkrati poklon nekdanjemu umetniškemu vodji, tržaškemu pisatelju, dramatiku in režiserju Marku Sosiču, in dramski debi uveljavljenega filmskega režiserja, pisatelja in scenarista Gorana Vojnovića.

Meja sneženja je družinska freska v enem dejanju, v kateri so strnjene nekatere vodilne teme Sosičeve poetike. Je namreč zgodba o odtujenosti, ksenofobiji, nezaceljenih ranah znotraj družinskega kroga. Hkrati ponuja tudi možnost iskanja bolj humanega sveta, kar je prav tako stalnica Sosičevih umetniških razmišljanj.

V obliki, ki bo doživela uprizoritev v petek, 21. januarja na velikem odru SSG, je besedilo nastalo leta 2019, avtor pa ga je napisal veliko prej, verjetno v Dublinu pred 19. leti. Umetniški vodja SSG Danijel Malalan in dramaturginja Marinka Poštrak sta se že leta 2020, v dogovoru z avtorjem angažirala za uprizoritev na tržaškem odru in tudi na odru Prešernovega gledališča Kranj. Nastala je tako koprodukcija pod režijskim vodstvom umetnika, ki je avtorja osebno poznal in cenil (kar velja tudi za člane umetniške zasedbe) in je o teh stikih povedal: »Še preden smo se lotili samega besedila, smo skušali prebrati njegovega avtorja, ga sestaviti iz raznolikih podob, ki jih nosimo v sebi njegovi prijatelji in znanci, bralci in sodelavci, sopotniki in sledilci, iz podob, ki so si dostikrat nasprotovale in ki so nam hitro pričarale več Markov.”

Osebna psihološka drama govori o pomanjkanju iskrene komunikacije znotraj družine, kjer Ida skrbi za ostarelega, avtoritarnega očeta in tudi za krhkega brata, ki nekega dne pripelje domov Leilo, ki jo je nekaj dni prej srečal pred veleblagovnico. Z njo vstopijo v hišo spomini iz preteklosti, nemir, nerazrešena vprašanja, potlačena čustva, katerih se vsak družinski član loti na svoj način. Gre za brezkompromisno obračunavanje z občutkom krivde in s svetom, ki je pozabil na solidarnost. Sneg je zato notranja podoba duše protagonistov, ki so vsak na svoj način ujeti v svojih nepopolnih življenjih. Igralsko zasedbo sestavljajo Borut Veselko, Nikla Petruška Panizon, Primož Forte in Živa Selan.

Sceno, ki prikazuje simbolično inštalacijo oken, je ustvaril Marco Juratovec. Avtorica glasbe je Tamara Obrovac. Kostume podpisuje Jelena Proković, luči pa Jaka Varmuž. Kot asistent režije prvič sodeluje s SSG Francesco Borchi, oblikovalec maske pa je Matej Pajntar.

Marinka Poštrak je uprizoritev označila kot “hommage osupljivo virtuoznemu, v Sloveniji nikakor dovolj prepoznanemu literarnemu opusu Marka Sosiča, v katerega vrh sodi tudi drama Meja sneženja.”

Ponovitve predstave se bodo nadaljevale do 30. januarja v Trstu, 7. februarja pa bo predstava gostovala v Kulturnem domu v okviru goriškega abonmaja SSG. Februarja bodo sledile tudi ponovitve pri koproducentih v Kranju. Vse predstave v Trstu in v Gorici bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi (ki jih je ravno Marko Sosič uvedel leta 2000). Vstop v dvorano bo možen s PC potrdilom in s ffp2 masko.

Leto 2022 je v SSG posvečeno 120. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Trstu

 

 

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00 

Vozni red

AVTOBUS- SESLJAN- NEDELJA, 23.JANUAR

14.30 – Sesljan, parkirišče

14.40 – Nabrežina, trg

14.45 – Križ, avtobusna postaja

15.00 – Zgonik, pred županstvom

15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA, 30. JANUAR

15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21

15.10 – Trebče, trg pri spomeniku

15.15 – Padriče, pred cerkvijo

15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 30. JANUAR

15.00– Milje, avtobusna postaja

15.05 – Žavlje, avtobusna postaja

15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra

15.15 – Dolina, pred županstvom

15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren

15.25 – Boršt, avtobusna postaja

15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj