Vladimir Bartol/ Simona Hamer

NEKAJ V ZRAKU (AL ARAF)

Premiera: 20. januar 2023

Vladimir Bartol/ Simona Hamer

NEKAJ V ZRAKU (AL ARAF)

Režiserka

Anđelka Nikolić

Dramaturška svetovalka
Simona Hamer
Kostumografinja
Mateja Čibej
Scenografinja
Anđelka Nikolić
Glasba
Igor Zobin
Koreografinja
Bojana Robinson
Oblikovalka maske
Tina Lovrič
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Lektor
Martin Vrtačnik
Foto
Luca Quaia
Posebna zahvala prof. Miranu Košuti

Igrajo

Primož Forte
Anton Jedliček
Nikla Petruška Panizon
Ilonka Jedliček
Jernej Čampelj
Leopold Stieglitz
Igor Zobin
Glasbenik

OSNOVNI ABONMA

Družba, ki temelji na moči kapitala, nevroze pred izgubo socialnega statusa, zloraba hierarhičnih odnosov na delovnem mestu, mobing in prekariat so teme nove uprizoritve Slovenskega stalnega gledališča z naslovom Nekaj v zraku, katere premiera bo v petek, 20. januarja, v Mali dvorani gledališča.

Vsebine zvenijo aktualne, uprizoritev pa je dramatizacija novele iz zbirke, ki jo je tržaški pisatelj Vladimir Bartol napisal v tridesetih letih 20. stoletja. Dramaturginja Simona Hamer je priredila novelo Zadnje gibalo, ki je zadnje poglavje zbirke Al Araf (1935), v kateri avtor v širokem slogovnem in vsebinskem razponu obravnava vprašanja človeka, živečega v negotovem času med svetovnima vojnama.

Al Araf je zid, ki v Koranu ločuje dobro od slabega, tako kot njegove vsebine kažejo, kot piše avtorica dramatizacije, »na pisateljevo afiniteto do umetniškega konglomerata mističnosti, filozofije in zgodovine«. Eksotični namig naslova pa je značilni element Bartolove poetike, ki je nekaj let kasneje dosegla vrh z romanom Alamut.

Fantastika, filozofija, psihoanaliza in ljubezen se prepletajo v zgodbah zbirke, med katerimi izbrana novela ponuja večplastno branje v kontrastu s skoraj vodvilskim predznakom. Govori o ljubezenskem štirikotniku med podjetnikom, njegovo ženo, tajnico in poslovnim svetovalcem. Obravnavanje navidezno banalnih afer je samo fasada realnega namena avtorja, ki razmišlja o višjih silah in močeh, ki vodijo dejanja in življenja vsakega človeka. »Nekaj v zraku« vpliva na vse izbire in je lahko neviden, neotipljiv element gospodarske, politične ali družbene narave. Osnovne vrednote, na primer ljubezen, so podrejene temu skrivnostnemu mehanizmu, ki usmerja protagoniste, kot da bi šlo za lutke z navidezno suverenostjo. Anton in Ilonka Jedliček, Leopold Stieglitz in Vera živijo v strahu pred izgubo določenega statusa, ki ga potrjuje prepoznavna vloga v  poslovnih ali partnerskih odnosih.

Izvirno literarno besedilo upošteva dokaj konservativen družbeni ustroj, v katerem ima ženska jasno odmerjen prostor, zato je posebno zanimivo dejstvo, da sta režijo in priredbo prevzeli ženski. Simona Hamer je dramaturginja in dramatičarka, dobitnica Grumove nagrade, ki drugič sodeluje s SSG (po sodelovanju pri uprizoritvi Hozana tekočemu računu). Prvič pa v tržaškem gledališču režira Beograjčanka Anđelka Nikolić, ki je za svoje režije prejela tudi številne nagrade (med njimi Sterijevo nagrado). Pri tem projektu je ustvarila tudi scenografijo.

V vlogah zakoncev Jedliček bosta nastopila Primož Forte in Nikla Petruška Panizon. Leopold Stieglitz in Vera pa bosta gostujoča igralca Jernej Čampelj in Sara Gorše.

Kostumografinja je Mateja Čibej, koreografinja Bojana Robinson, oblikovalec svetlobe pa Jaka Varmuž. Izvirno glasbo je napisal tržaški glasbenik Igor Zobin, ki bo nastopil kot član igralske zasedbe z izvedbami v živo na klavir in harmoniko. Glasba se bo gibala in dihala skupaj z liki uprizoritve, in sicer s stilnimi namigi na glasbene oblike tridesetih let 20. stoletja.

Novela je nastala v času, ko se je avtor ukvarjal s političnimi in osebnimi dvomi, ki so vezani na predvojno napetost in vzpone diktatur v Evropi, a tudi na konec ljubezenske zgodbe z igralko tržaškega gledališča Nado Gabrijelčič. Skoraj komična, lahkotna podoba uprizoritve govori o nemoči protagonistov, a ima zelo aktualen predznak v odnosu do današnjih razmer in zmedenosti sodobnega človeka, ki je za vsako ceno suženj uspešnega imidža.

Ob 120. obletnici rojstva Vladimirja Bartola bo Slovensko stalno gledališče s to uprizoritvijo počastilo tržaškega pisatelja mednarodnega slovesa, a tudi njegov odnos do gledališča rodnega mesta, kamor je zahajal tudi kot publicist. 

 

AVTOBUSNI PREVOZI

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00

Vozni red

AVTOBUS- SESLJAN- NEDELJA, 22.JANUARJA

14.30 – Sesljan, parkirišče
14.40 – Nabrežina, trg
14.45 – Križ, avtobusna postaja
15.00 – Zgonik, pred občino
15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA, 29.JANUARJA

14.55- Opčine, avtobusna postaja na Dunajski cesti 11/A (picerija Rino)

15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21
15.10 – Trebče, trg pri spomeniku
15.15 – Padriče, pred cerkvijo
15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 29.JANUARJA

15.00– Milje, avtobusna postaja
15.05 – Žavlje, avtobusna postaja
15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
15.15 – Dolina, pred občino
15.20 – Boljunec, pred Gledališčem Prešeren
15.25 – Boršt, avtobusna postaja
15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj