VZLET 2021/22-NOVA SEZONA SLOVENSKEGA STALNEGA GLEDALIŠČA

VZLET 2021/22-NOVA SEZONA SLOVENSKEGA STALNEGA GLEDALIŠČA

Image

Umetniški, vizionarni, osvobajajoči vzleti so glavna tema nove sezone Slovenskega stalnega gledališča, ki prvič predstavlja abonmajski cikel sredi jesenskega časa. Lanska, podaljšana sezona, se zaradi izrednih razmer in dolgega, vsedržavnega zaprtja gledališč zaključuje v teh dneh, nova abonmajska doživetja pa pričakujejo gledalce od decembra dalje, izključno v Veliki dvorani, z obveznim nošenjem medicinskih mask, a brez distanciranja (v skladu z novimi državnimi navodili).

Ravno zaradi skoka (in upanja) v novo »normalnost« si je direktor in umetniški vodja SSG Danijel Malalan zamislil sezono v znamenju simboličnega letenja, ki ga je grafični oblikovalec Andrej Pisani tolmačil s prikupno podobo barvnih kril na programskih knjižicah in plakatih 2021/2022.

Malalan je v svoji dobrodošlici občinstvu strnil pod okriljem vzleta vsebine novih produkcij in koprodukcij SSG z besedami:  »Pridružite se vsem junakom in junakinjam, ki so, ne glede na težke življenjske preizkušnje, poleteli polni upanja v boljši svet, od znamenitih Marlene Dietrich in Edith Piaf, preko Sosičevih protagonistov v nizkem preletu Meje sneženja, do neznanega pa kljub temu še tako bližjega Quaievega soseda, do skupnega, zaključnega poleta z Aristofanovimi Pticami v priredbi Jere Ivanc.«

Sezona bo tako v Trstu kot v Gorici obsegala štiri produkcije in koprodukcije ter dve gostujoči predstavi.  Začetek bo 2. decembra s predpremiero avtorskega projekta MarlenEdith, ki ga pevki Stefania Seculin in Graziana Borciani posvečata življenjskim in umetniškim izkušnjam dveh znamenitih in temperamentnih žensk kot sta Marlene Dietrich in Edith Piaf.

Glasbeno-gledališkemu doživetju bo januarja sledil spomin na nekdanjega umetniškega vodjo Slovenskega stalnega gledališča. Sodelovanje s Prešernovim gledališčem Kranj bo prineslo na tržaški oder krstno izvedbo drame Meja sneženja, v kateri je pisatelj Marko Sosič razmišljal o družinskih vezeh in odnosih v dobi odtujenosti in osamljenosti. Režiser predstave bo filmski umetnik, pisatelj in dramatik Goran Vojnović.

Sodelovanje z Gledališčem Koper bo aprila združilo komedijo, klasiko in aktualno razmišljanje. Ptičja φapma (Ptičja farma) klasične filologinje in dramatičarke Jere Ivanc je namreč travestija po Aristofanu v režiji Jake Ivanca, ki se sprašuje o idealnem, pravičnejšem svetu nad oblaki, o utopiji, ki pa pritegne vse sorte oportunistov.

Maja in junija bo na sporedu še zadnja koprodukcija, tokrat v sodelovanju z gledališčem La Contrada. Tako bližji vsestranskega ustvarjalca Luce Quaia je ironična predstava o sprejemanju drugačnega v zgodbi mlade ženske, ki se med selitvijo v novo stanovanje ukvarja s strahom pred sosedovo družino. Ta predstava bo imela dvojno jezikovno različico: v slovenščini bo doživela krstno uprizoritev v Gorici, nakar bodo sledile ponovitve pod zvezdami v okviru poletne pobude tržaških gledališč Let’s Play Sartorio na vrtu muzeja Sartorio.

Prva gostujoča predstava bo uprizoritev Gledališč Koper, in Prijedor ter Fundacije Friedrich Ebert Jugoslavija, moja dežela, ki je prejela več pomembnih priznanj, med katerimi letošnjo nagrado Tantadruj kot najboljša predstava leta. Besedilo v režiji Marka Misirače govori o potovanju po Balkanu Vladana Borojevića, ki išče očeta, oficirja nekdanje Jugoslovanske ljudske armade in vojnega zločinca.

Partnerski odnosi in njihove pasti bodo zaznamovali drugo gostujočo predstavo, s katero bo Slovensko Ljudsko gledališče Celje raziskovalo moralne dileme v zvezi z zvestobo in iskrenostjo. Laž francoskega romanopisca in dramatika Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala je predstava o dveh zakonskih parih na večerji in o prikritih resnicah, ki bi lahko uničile mirno družinsko rutino.

Vse predstave bodo kot običajno opremljene z italijanskimi nadnapisi, nedeljske ponovitve tudi z možnostjo brezplačnega avtobusnega prevoza.

Abonentom je namenjena še posebna ponudba in sicer izlet v reško gledališče HNK Ivana pl. Zajca, kjer bo 18. decembra na sporedu muzikal Kiss me, Kate Coleja Porterja. Za veliko in izjemno zabavno koprodukcijo vseh ansamblov hrvaškega gledališča, ki dobi navdih v Ukročeni trmoglavki Williama Shakespearja, bo na voljo omejeno število vstopnic (avtobusni prevoz je vključen); zainteresirani jih bodo lahko rezervirali ob nakupu abonmaja od 4. novembra in do zapolnitve mest.

Predvidena je tudi predstava izven abonmaja v sklopu pobude S/paesati – Raz/seljeni in sicer Gejm kolektiva Nova pošta. Produkcija Maske in Slovenskega mladinskega gledališča dobi naslov v besedi, ki jo priseljenci uporabljajo v smislu nevarne »igre« oz. možnosti doseganja končnega cilja, ko jih v Bosni in Hercegovini še sto kilometrov loči od prihoda v Evropo.

Izven abonmaja se bodo nadaljevali tudi literarni večeri Ars Teatralis v sodelovanju s tretjim programom Ars Radia Slovenije in s programskim oddelkom RAI- Radia Trst A, Nedeljske matineje Glasbene matice in drugi dogodki, ki bodo obeležili tudi 120-letnico ustanovitve Dramatičnega društva v Trstu.

Tudi otroci bodo imeli svojo sezono z Družinskim abonmajem, ki bo od januarja do aprila ponudil štiri gostujoče uspešnice, od klasikov bratov Grimm v posodobljenih preoblekah do sodobne otroške literature.

Abonmajska kampanja bo trajala do 6. decembra. Rezervacije sprejemajo na blagajnah Slovenskega stalnega gledališča v Trstu in Kulturnega doma v Gorici.

 

TRST

Blagajna Slovenskega stalnega gledališča:

torek–petek: 10.00–14.00

tel: +39 040 2452616

 

GORICA

Kulturni dom Gorica

ponedeljek-petek: 9.00-13.00, / 15.00-18.00

tel +39 0481 33288

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj