Joe DiPietro

PREBRISANE MALE LAŽI

Premiera: 5. april 2024

Joe DiPietro

PREBRISANE MALE LAŽI

Režiserka

Nenni Delmestre

Prevajalka
Tina Mahkota
Asistentka režije, scenografija, kostumografija in glasba
Lina Vengoechea
Lektorstvo
Barbara Rogelj
Foto
Luca Quaia

OSNOVNI ABONMA

Broadwayska komedija bo popestrila pomladanski abonmajski program Slovenskega stalnega gledališča.

Od 5. aprila bo nova premiera zabavala občinstvo s tekstom »Prebrisane male laži«, ki ga je ameriški dramatik italijanskega porekla Joe DiPietro napisal leta 2013 in je prejel dve nagradi Tony.

Komedija o ljubezni, zakonu, sobivanju v dobrem in slabem postavlja vprašanje tajno čuvanih družinskih skrivnosti in na duhovit način prinaša v ospredje resne družbene teme in vprašanja o (med)generacijskih razlikah, etičnih in moralnih načelih posameznika v sodobni družbi.

Tekst v slovenskem prevodu Tine Mahkota postavlja na oder hrvaška režiserka Nenni Delmestre, ki že četrtič sodeluje s tržaškim gledališčem, kjer je režirala Paravidinovo dramo Tihožitje v jarku, Albeejevo komedijo Kdo se boji Virginie Woolf? in delo katalonskega avtorja Jordija Galcerana Burundanga.

Osrednja tema broadwayske komedije Prebrisane male laži (Clever little lies) je resnica: smo res iskreni do drugega v partnerskih in družinskih odnosih? Je mogoče včasih bolje kaj zamolčati, da ne ranimo drugega? Ali je vedno priporočljivo priznati resnico in si olajšati dušo, čeprav bo to mogoče pomenilo uničiti trajno zvezo?  V tej komediji sumljivo vedenje moža, kateremu je sin razkril skrivnost, spremeni ženo v detektivko, ki spretno, čeprav precej vsiljivo, vplete v svojo »preiskavo« tudi sina in snaho. Družinski pogovori seveda razkrijejo veliko več od izvirnega razloga za konfrontacijo, a najdejo tudi pot do razpleta vseh vozlov. Generacijske razlike pridejo do izraza, v osnovi pa nekatere zgodbe ostajajo nespremenjene in modrost starejših pomaga mlajšim, da pogledajo malo dlje. Poleg tega komedija prikazuje bistvene družbene spremembe, saj so starejše generacije danes veliko bolj sproščene in liberalne od mlajših, ki imajo manj posluha za »odtenke«.

Režiserka je o tej komediji povedala: »Avtor zelo ležerno in elegantno, brez moralističnega pokroviteljstva predstavi teme časa, v katerem živimo. Govori o eksistencialni površnosti, o pomanjkanju interesa in časa, ki bi ju morali posvetiti lastnemu intelektualnemu in duhovnemu razvoju (v knjigarno ne gremo po Hamleta, ampak po majico z napisom “2B or not 2B”), o imperativu mladosti in fizične lepote (treniranje do onemoglosti v fitnesih), o egocentrizmu in samovšečnosti ob podobi lastne fizične “popolnosti”, pa tudi o tistem, kar je najpomembnejše: o odnosih v družini, predvsem med zakonskimi pari

V vlogah dveh parov igrajo Nikla Petruška Panizon in Franko Korošec, Primož Forte in Tina Gunzek. Pisan in zgovorno duhovit okvir zgodbe ustvarjajo scene, kostumi in izbor glasbe, za katere je poskrbela umetnica Lina Vengoechea.

 

 

AVTOBUSNI PREVOZI

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00

Vozni red

AVTOBUS- SESLJAN- NEDELJA, 7.APRIL

14.30 – Sesljan, parkirišče
14.40 – Nabrežina, trg
14.45 – Križ, avtobusna postaja
15.00 – Zgonik, pred občino
15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA, 14.APRIL

15.00 – Opčine, avtobusna postaja na Dunajski cesti 11/A (picerija Rino)
15.10 – Trebče, trg pri spomeniku
15.15 – Padriče, pred cerkvijo
15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 14.APRIL

15.00– Milje, avtobusna postaja
15.05 – Žavlje, avtobusna postaja
15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
15.15 – Dolina, pred občino
15.20 – Boljunec, pred Gledališčem Prešeren
15.25 – Boršt, avtobusna postaja
15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj