Jean-Luc Lagarce

SAMO KONEC SVETA

Jean-Luc Lagarce

SAMO KONEC SVETA

Naslov izvirnika: Juste la fin du monde

Režiser

Vladimir Jurc

Prevod
Suzana Koncut
Scena in kostumi
Bjanka Adžić Ursulov
Avtor glasbe
Denis Beganović
Oblikovanje luči
Son:DA
Oblikovanje maske
Matej Pajntar
Lektor
Jože Faganel
Foto
Luca Quaia

Igrajo

Sara Gorše
Suzanne
Primož Forte
Antoine
Tina Gunzek
Catherine

 

Stigme, ki pogojujejo medčloveške odnose in pomanjkanje prave komunikacije znotraj družine so kompleksne teme, ki jih obravnava nova uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča Samo konec sveta. Besedilo iz leta 1990 je delo danes enega najbolj uprizorjenih francoskih dramatikov in obravnava temo, ki je v mnogih pogledih avtobiografska. Kot je napisal Sandi Paulina v prispevku za gledališki list, gre za predstavo »o zapletenosti odnosov v družini, neizrečenih besedah, želji po globljem medosebnem spoznavanju, materinski ljubezni, homoseksualnosti in AIDSu.« S slednjim se je usodno soočil dramatik Jean-Luc Lagarce.

Načrt za to uprizoritev je nastal pred mnogimi leti iz naključnega, ustvarjalnega srečanja: režiser Vladimir Jurc jo zato posveča prijatelju, teatrologu Jovanu Ćirilovu, ki mu je svetoval branje Lagarcejeve družinske drame. Zamisel za uprizoritev se je uresničila letos, ob okroglem jubileju dolgoletnega igralca stalnega umetniškega jedra Slovenskega stalnega gledališča.

Uprizoritev je nastala po prevodu Suzane Koncut, ene izmed letošnjih dobitnic nagrade Prešernovega sklada, ki je slovenskim bralcem, mojstrsko približala številne francoske sodobne avtorje.

Zasedbo sestavljajo Maja Blagovič, Primož Forte in Tina Gunzek ter gostujoča igralca Romeo Grebenšek in Sara Gorše, ki sta v preteklih sezonah stalno ali občasno sodelovala s tržaškim gledališčem. Prvič pa bo v predstavi SSG nastopil piranski glasbenik Denis Beganović, ki je avtor glasbe in bo na odru sodeloval kot pozavnist. Scene in kostume podpisuje Prešernova nagrajenka Bjanka Adžič Ursulov, luči pa je oblikoval priznani umetniški kolektiv Son:DA. Avtor maske pa je Matej Pajntar.

Komorna drama, ki bo doživela premiero v petek, 7. februarja ob 20.30 na Velikem odru (ponovitve pa se bodo nadaljevale do 1. marca v Mali dvorani), govori o posledicah pomankljive komunikacije znotraj družinskega kroga. Je zgodba o mladem pisatelju, ki se po dvanajstih letih odsotnosti vrne domov, da bi družino seznanil z vestjo o svoji bližnji smrti. A družinsko popoldne se kmalu sprevrže v vojno vihro zamer, grenkobe, osamljenosti in dvomov. Leta 2015 je drama Samo konec sveta (Juste la fin du monde) postala scenarij za istoimenski film Xaviera Dolana, ki je prejel Veliko nagrado žirije na festivalu v Cannesu.

Predstava SSG bo opremljena z italijanskimi nadnapisi. Obiskovalci bodo kot običajno lahko glasovali za nagrado Primorskega dnevnika.

 

V petek, 7. februarja bo ob premieri zaživela tudi nova razstava. Ob 20.00 bo namreč na sporedu otvoritev razstave JUMBO – Ko gledališče zaživi na zidovih mesta, ki obeležuje petnajstletno sodelovanje Slovenskega stalnega gledališča s priznanim grafičnim oblikovalcem Andrejem Pisanijem – Sintesi HUB. Slovensko stalno gledališče je v svojem prostoru prepoznavno po elegantni, sporočilni, tudi umetniško dodelani komunikaciji preko plakatov, gledaliških listov, razglednic, knjižnjih kazal, priložnostnih gadžetov, ki nosijo podpis uspešnega tržaškega oblikovalca. Nekatere njegovih stvaritev bodo na ogled v prostorih gledališča do konca sezone.

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj