Ödön von Horváth

SEM PA TJA

Premiera: 13. januar 2017

Ödön von Horváth

SEM PA TJA

Koproducent: v sodelovanju z Zadrugo Bonawentura - Gledališčem Miela

Režiserka

Neda R.Bric

Priredba
Žanina Mirčevska
Prevod
Bruno Hartman, Giulia Ghiretti
Strokovni sodelavec
Stefano Dongetti
Kostumografija
Bjanka Adžić Ursulov
Scenografija
Tine Tribušon
Glasba
Aleksander Ipavec
Oblikovalec svetlobe
Andrej Hajdinjak
Asistentka režije
Jasmina Kovic
Foto
Jaka Varmuž
V predstavi je uporabljen kratki dokumentarni film "Meje", režiserja Damjana Kozoleta, produkcija Vertigo, 2016SEM PA TJA – zgodba o meji, ki daje naslov celotni sezoni, je uprizoritev, s katero se bo 13. januarja, pomenljivo odprlo novo leto v Slovenskem stalnem gledališču. O grotesknih situacijah, ki se lahko zelo absurdno in prav tako resnično zgodijo zaradi birokratskih zapletov na meji, bo spregovorila dvojezična predstava, ki jo je Slovensko stalno gledališče ustvarilo s sodelovanjem zadruge Bonawentura-Gledališča Miela. Dvojezična bo tudi igralska ekipa, s katero bo zaživela komedija na Reki rojenega pisatelja in dramaturga avstroogrskega cesarstva Ödöna von Horvátha. Njegovo presenetljivo aktualno razmišljanje o legalnosti in ilegalnosti prečkanja meje je danes snov za tragikomično obdelavo še vedno aktualne teme. O nekdanjih in sedanjih mejah bo v tej uprizoritvi spregovorila režiserka, Novogoričanka Neda R. Bric.
VSEBINA
Ödön von Horváth je bil sin madžarskega diplomata: rodil se je leta 1901 na Reki, študiral je v Budimpešti, nakar se je preselil najprej v Bratislavo, nato na Dunaj, v München in Berlin. V nemškem okolju je doživel svoje največje literarne in gledališke uspehe, po Anschlussu pa se je zaradi napredujoče nacistične ideologije zatekel najprej v Švico, nato v Pariz, kjer je umrl zaradi bizarne nezgode. Komedija oz. dvodelna farsa (kot jo je poimenoval sam avtor) »Hin un her« oz. »Sem pa tja« je nastala leta 1934 in je doživela premiero v Zürichu. Prvi delovni naslov je bil »Mostovi«, saj govori o mostu na meji med dvema državama in o težavah, ki jih protagonist Ferdinand Havliček doživi zaradi birokratskega zapleta. Njegovo življenje se absurdno nadaljuje na meji, ker ne sme na nobeno stran.  Čeprav je situacija popolnoma absurdna in se oba obmejna organa najbrž zavedata, da človek ne more živeti na tem mostu, se vsak otepa svoje odgovornosti, češ da samo izpolnjuje zakon in navodila.
Komedija je nastala iz resnične zgodbe: ko je bil Horváth označen kot »nezaželjena oseba« zaradi protinacistične drže, je moral najprej obnoviti potrdilo o madžarskem državljanstvu, kar se je izkazalo kot precej zapleteno. Režiserka je našla način, da bi uprizoritev spregovorila publiki s še bolj prepoznavno govorico: »Tak tekst nas lahko spominja na današnji čas in na vse meje na svetu, predvsem v Evropi. Na našem področju, sta Trst in meja med bivšo Jugoslavijo in Italijo neverjetno asociativno podobna situaciji besedila Sem pa tja. Na podoben način smo z velikim strahom prehajali mejo, po drugi strani pa si privoščili vse mogoče stvari, ki so bile seveda nelegalne. Skratka ljudje vedno najdejo neko pot. Po navadi prav tisti, ki so mogoče celo zločinci. Navadni ljudje ali pa celo sila pošteni ljudje pa imajo s tem več težav, kot bi bilo potrebno, ker želijo upoštevati zakone, ki so velikokrat absurdni. Postavili smo igro v čas, ko je še obstajala meja med Jugoslavijo in Italijo, da bi situacije postale bolj prepoznavne.«
ZASEDBA
Uprizoritev povezuje igralce stalnega ansambla SSG, gostujočega protagonista in igralca gledališča Miela. Nastala je tako dvojezična predstava, v kateri na različnih bregovih meje vsak govori svoj jezik (nekateri pa oba, kot se tudi dogaja v obmejnem prostoru), kar pomeni, da bodo tokrat tudi nadnapisi dvojezični. V glavni vlogi Ferdinanda Havliča bo nastopil tržaški igralec Daniel Dan Malalan. Na levem bregu reke in meje bodo Vladimir Jurc, Nikla Petruška Panizon, Luka Cimprič in Romeo Grebenšek, na desnem pa Alessandro Mizzi, Maja Blagovič, Laura Bussani. V vlogi tihotapcev bosta nastopila Primož Forte in Tina Gunzek.
Prevod besedila sta napisala Bruno Hartman in Giulia Ghiretti, s strokovnim sodelovanjem Stefana Dongettija, ki je skupaj z Nedo R. Bric tudi avtor besedil songov. Priredbo izvirnika je podpisala Žanina Mirčevska, dramaturško priredbo pa režiserka Neda R. Bric. Kostume, scene in luči so ustvarili Bjanka Adžič Ursulov, Tine Tribušon in Andrej Hajdinjak, izvirno glasbo (ki bo izvedena v živo) pa je napisal Aleksander Ipavec.

PREMIERA, VIDEOPREDSTAVITEV
Premiera predstave Sem pa tja bo v petek, 13. januarja in ponovitve se bodo nadaljevale do 29. januarja. Vse predstave bodo opremljene z dvojezičnimi nadnapisi. Ob nedeljah bodo gledalci imeli na voljo tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Sesljana, Opčin in Milj.
Tudi tokrat bo gledališče poskrbelo za uvodno videopredstavitev uprizoritve in besedila: v opremljenem prostoru v vhodni veži gledališča bo pred vsako ponovitvijo predstave (od 20. ure dalje) na ogled predstavitev režiserke Nede R. Bric. Obiskovalci bodo po vsaki predstavi lahko izrazili svoje mnenje na kuponih, s katerimi bodo tekmovali za nagrado Primorskega dnevnika.

                                           

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj