Stanislav Moša

STOLETJE MJUZIKLA

Premiera: 25. september 2020

Stanislav Moša

STOLETJE MJUZIKLA

Koproducent: Slovensko stalno gledališče, Gledališče Koper, SNG Nova Gorica

Režiser

Stanislav Moša

Glasbeni vodja in dirigent
Patrik Greblo
Koreografinja
Aneta Majerová
Kostumografinja
Andrea Kučerová
Scenograf
Petr Hloušek
Dramaturgija
Mirko Vuksanović
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Oblikovalec zvoka
Gaber Radojevič
Asistenta režije
Ivan Loboda, Renata Vidič
Foto
Jaka Varmuž

Igralci in pevci

Plesalci
Dana Petretič, Eva Tancer, Siniša Bukinac (plesni vodja), Angelo Menolascina
Instrumentalisti
Patrik Greblo (klaviature), Boštjan Grabnar (klaviature), Klemen Kotar (pihala)

Predstava je nastala s prispevkom Fundacije CRTrieste

V petek, 25. septembra ob 20.30 bo Slovensko stalno gledališče odprlo vrata Velike dvorane Kulturnega doma za začetek nove sezone. Kot napovedano, se bo letošnji program začel z glasbeno-gledališkim dogodkom v velikem obsegu: na sporedu bo namreč koprodukcija treh primorskih gledališč Stoletje mjuzikla.

Skupni projekt tržaškega gledališča, Gledališča Koper in SNG Nova Gorica je predpremierno zaživel v okviru Primorskega poletnega festivala in bo v Trstu odprl dolgo vrsto ponovitev na sedežih treh producentov. Predstava obsega skoraj trideset točk z nekaterimi največjih hitov v zgodovini muzikala, a se ne predstavlja kot gala koncert, saj je vsaka točka postavljena v kontekst predstave, kateri pripada, s pomočjo videoprojekcij za sceno in 180 menjavami kostumov. Predstavo si je zamislil režiser Stanislav Moša, referenčni umetnik na področju muzikala na čeških in slovenskih odrih, glasbeni vodja pa je priznani slovenski dirigent, skladatelj in aranžer Patrik Greblo, ki bo v tej predstavi nastopil tudi v vlogi povezovalca in pevca.

Od epske Evite do že legendarnih Mačk, od gotskih vtisov Nesrečnikov in Fantoma iz opere do sanjskih pokrajin Mary Poppins in Aladina bo vrtiljak glasbenih točk popeljal gledalce skozi različne svetove, ob spremstvu priljubljenih likov in s samimi glasbenimi vrhunci. Koncertni šov bo očaral občinstvo s plesom, glasbo in petjem v živo. Sodelujejo slovenska pop pevka Tinkara Kovač, priznani češki interpret muzikalov Petr Gazdik, igralca tržaškega gledališča Lara Komar in Primož Forte, tržaška igralca iz novogoriškega SNG Patrizia Jurinčič in Jure Kopušar in še Anja Drnovšek in Rok Matek iz Gledališča Koper.  Koreografije, kostume in scene so podpisali Aneta Majerová, Andrea Kučerová in Petr Hloušek, dramaturg predstave pa je Mirko Vuksanović.

Ekipa, ki jo dragoceno dopolnjuje doprinos plesalcev (Dana Petretič, Eva Tancer, Siniša Bukinac, Angelo Menolascina), bo nastopila z odlomki iz sedemnajstih mjuziklov od tridesetih let prejšnjega stoletja do danes: Lasje, Nesrečniki, Mačke, Evita, My Fair Lady, Jekyll and Hyde, Miss Saigon, Zgodba z zahodne strani, Jesus Christ Superstar, Cabaret, Goslač na strehi, Fantom iz opere, Porgy in Bess, Mary Poppins, Aladin, Levji kralj  in Moulin Rouge.

Režiser Moša je o programu povedal: »Z izborom nisem želel predstaviti najbolj všečnih ali komercialno najbolj uspešnih pevskih točk, temveč tiste, ki predstavljajo nekakšne mejnike v razvoju glasbenega gledališča. Izbral sem točke iz tistih mjuziklov, ki jih dobro poznam in sem jih tudi režiral, ter jih povezal v preizkušen model koncertne predstave.«

Vezno besedilo je v slovenščini (z italijanskimi nadnapisi), songi pa bodo zazveneli v izvirni angleščini, z dvojnimi nadnapisi. Petje bo v živo spremljal bend, ki ga ob Greblu sestavljata klaviaturist Boštjan Grabnar in Klemen Kotar na pihala.

Predstava je nastala s prispevkom CRTrieste, ki redno podpira realizacijo otvoritvene predstave v sezonah Slovenskega stalnega gledališča.

Ponovitve Stoletja mjuzikla se bodo nadaljevale do 11. oktobra. Z upoštevanjem vseh varnostnih predpisov je potrjen tudi nedeljski avtobusni prevoz.

 

Ob premieri so gledalci vabljeni tudi na odprje nove razstave, ki bo tokrat muzejska razstava o slovenskih alpinistkah Korajža je ženskega spola. Nastala je ob 30-letnici odprave Alpe Adria Sagarmatha v soorganizaciji SPDT. V petek, 25. septembra ob 19.30 bo razstavo predstavila avtorica Saša Mesec.

 

Nova sezona bo predstavljala obiskovalcem gledališča nekaj novih pravil: sedeži v dvorani bodo razporejeni v šahovnici, nošenje maske bo obvezno od vstopa v vežo do sedeža, za rezervacije bo potrebno posredovati telefonsko številko (zaradi sledljivosti), obvezno bo tudi merjenje temperature. Zaradi omejenega števila sedežev gledališče priporoča pravočasno rezervacijo vstopnic pri blagajni SSG.

REZERVACIJA VSTOPNIC JE OBVEZNA

Blagajna SSG – od ponedeljka do petka od 10. do 14. ure: 040 2452616

 

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00 

Vozni red

AVTOBUSA- SESLJAN- NEDELJA, 27.SEPTEMBER

 

14.30 – Sesljan, parkirišče

14.40 – Nabrežina, trg

14.45 – Križ, avtobusna postaja

15.00 – Zgonik, pred županstvom

15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA, 4.OKTOBER

15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21

15.10 – Trebče, trg pri spomeniku

15.15 – Padriče, pred cerkvijo

15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 4.OKTOBER

15.00– Milje, avtobusna postaja

15.05 – Žavlje, avtobusna postaja

15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra

15.15 – Dolina, pred županstvom

15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren

15.25 – Boršt, avtobusna postaja

15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj