Po motivih romana Alberta Camusa

TUJEC

Premiera: 16. februar 2024

Po motivih romana Alberta Camusa

TUJEC

Režiser

Franco Però

Priredba
Robert Azencott
Prevajalka
Maja Gal Štromar
Scena in kostumi
Andrea Viotti
Glasba
Antonio Di Pofi
Oblikovalec svetlobe
Claudio Coloretti
Asistentka režiserja
Elena Husu
Lektor
Jože Faganel
Foto
Luca Quaia

OSNOVNI ABONMA

Zgodba enega najbolj pomenljivih romanov evropske literature prejšnjega stoletja kot je Tujec Nobelovega nagrajenca Alberta Camusa bo snov nove predstave Slovenskega stalnega gledališča, na sporedu od 16. februarja. Režiser je Tržačan Franco Però, ki se z adaptacijo tega romana ukvarja že dvajset let, odkar jo je prvič postavil na oder v gledališču Teatro Due v Parmi.

ZGODBA

Veliko eksistencianih tem se prepleta v tem kratkem romanu iz leta 1942, ki raziskuje absurdne obrise razmerja med človekom in družbo. Dogajanje je postavljeno v Alžir. Protagonist je povprečni uradnik Meursault. Po smrti matere se zaplete v razmerje s strojepisko Marie, s katero nekega dne preživi dan na plaži. Prisoten je tudi znanec Raymond, ki se zaradi predhodnih, umazanih poslov spre z dvema Arabcema. Malo kasneje se Meursault znajde pred enim izmed njiju, v roki pa ima Raymondov revolver. Ko Arabec izvleče nož, Meursault sproži revolver, iz samoobrambe in »neprištevnosti zaradi bleščečega sonca«. Sledi sodna obravnava, kjer ga javni tožilec zlahka prikaže kot naravno pokvarjenega, kajti Meursault iskreno pokaže ravnodušje do lastnega in tujega življenja, saj nikoli ne postreže z razumljivimi pojasnili glede svojega dejanja. Namesto, da bi se branil in da bi se boril za lastno življenje, izkazuje navidezno odtujenost in odgovarja le z »družbeno nesprejemljivo« resnico. Kot pravi Camus “lagati pomeni predvsem izražati več od same resnice in kot veleva človeško srce, izreči več, kot se čuti. On noče skrivati svojih čustev in družba se ob tem počuti ogroženo.”

UPRIZORITEV

Camus je napisal svoj roman proti smrtni kazni in se ni ukvarjal s kulturnimi spori, ki bi jih tovrstna zgodba lahko sugerirala današnjemu gledalcu, saj je bil tudi pisatelj in filozof doma iz Alžira, kar je tudi glavni razlog za okvir zgodbe. Režiser je želel ostati zvest izvirniku in ni nadgradil uprizoritve z dodatnimi vsebinami. V zvezi s svojim konceptom je izjavil: »Meursault je arhetip mnogih literarnih potomcev. Literatura dvajsetega stoletja je prežeta z občutkom praznine. On išče smisel v življenju, ker njegovo življenje nima smisla. Gleda na vse stvari od zunaj, dokler ga naključje -bolj kot usoda- postavi pred nepričakovano izbiro. Tragedija se začne, ko apatična oseba prevzame nase odgovornost in se odzove z lastno resnico, brez vsakršne strategije. Resnica kot edina možnost ga spremeni v junaka, katerega obnašanje je v nasprotju s pravili družbe. Odkril je čustvo in je pripravljen umreti, da bo ostal zvest temu razodetju

ZASEDBA

Predstava je nastala na osnovi priredbe Roberta Azencotta, ki jo je v slovenščino prevedla Maja Gal Štromar. Četverico protagonistov sestavljata dva gosta in dva igralca SSG. V vlogi Meursaulta igra Jurij Drevenšek, ki je bil v SSG soprotagonist predstave »Na valovih«. Sodnik je igralec Mestnega gledališča ljubljanskega Boris Ostan. V vlogah Marie in Raymonda igrata Tina Gunzek in Primož Forte.

Z režiserjem sodeluje ustvarjalna ekipa, ki je z njim postavila na oder tudi prvo uprizoritev te adaptacije v Parmi: scenograf in kostumograf Andrea Viotti, skladatelj Antonio Di Pofi in oblikovalec svetlobe Claudio Coloretti. Asistentka režiserja je Elena Husu.

INFO

Ponovitve predstave v Trstu se bodo nadaljevale do 25. februarja, nakar bo sledilo gostovanje v okviru goriškega abonmaja SSG v ponedeljek, 26. februarja v Kulturnem centru Lojze Bratuž. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Brezplačni prevoz z avtobusom bo na voljo za nedeljski ponovitvi v Trstu in za goriško ponovitev. Tudi tokrat bodo gledalci lahko izrazili svoje mnenje o predstavi in se bodo tako udeležili žrebanja za nagrado Primorskega dnevnika.

RAZSTAVA

Na dan premiere, ki bo ob 20.00 v Veliki dvorani, bo ob 19.00 odprtje razstave »Gledališče Möderndorfer«, ki jo Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana prirejata v sodelovanju s SSG.

Fotografska razstava vključuje izbor 46 fotografij iz različnih obdobij režiserjevega ustvarjanja in pet dvojezičnih panojev z zapisi Vinka Möderndorferja, ki bo prisoten na odprtju. Režiser je večkrat režiral na tržaškem odru, kjer je uprizoril predstave Romantične duše (1992), Transvestitska svatba po lastnem tekstu (1994), Gospodična Julija (2005), Obiski (2015), medtem ko je režiser Jaka Andrej Vojevec leta 2012 krstno uprizoril njegov tekst Vaje za tesnobo (za to besedilo je Möderndorfer prejel nagrado Slavka Gruma na Tednu slovenske drame).

 

AVTOBUSNI PREVOZI

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00

Vozni red

AVTOBUS- SESLJAN- NEDELJA, 18.FEBRUAR

14.30 – Sesljan, parkirišče
14.40 – Nabrežina, trg
14.45 – Križ, avtobusna postaja
15.00 – Zgonik, pred občino
15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA,25.FEBRUAR

15.00 –Opčine, avtobusna postaja na Dunajski cesti 11/A (picerija Rino)
15.10 – Trebče, trg pri spomeniku
15.15 – Padriče, pred cerkvijo
15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 25.FEBRUAR

15.00– Milje, avtobusna postaja
15.05 – Žavlje, avtobusna postaja
15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
15.15 – Dolina, pred občino
15.20 – Boljunec, pred Gledališčem Prešeren
15.25 – Boršt, avtobusna postaja
15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj