JUBILEJNA RAZSTAVA

UBALD VRABEC: NJEGOVA GLASBA, NJEGOV ČAS

JUBILEJNA RAZSTAVA

UBALD VRABEC: NJEGOVA GLASBA, NJEGOV ČAS

Ob 30. obletnici smrti skladatelja Ubalda Vrabca

Besedila
Gabriela Caharija, Štefan Čok (Odsek za zgodovino Narodne in študijske knjižnice), Gorazd Bajc (Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta)
Prevod v italijanščino
Štefan Čok
Lektoriranje slovenskega besedila
SLORIjezik
Lektoriranje italijanskega besedila
Laura Castegnaro
Foto
Arhiv OZE NŠK
Razstava je nastala v okviru raziskovalnega programa Slovenska identiteta in kulturna zavest v jezikovno in etnično stičnih prostorih v preteklosti in sedanjosti (št. P6-0372), ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Letos obeležujemo 30. obletnico smrti skladatelja Ubalda Vrabca. Z jubilejno razstavo smo avtorji hoteli prikazati njegovo glasbeno in družbeno-politično delovanje v zgodovinskem kontekstu. V današnjem času, ko zagovarjamo t. i. padanje meja, smo želeli celostno predstaviti skladatelja in publicista, ki ima širši pomen, njegova življenjska zgodba pa je za naš prostor tudi paradigmatična: kot mnogi drugi primorski Slovenci, ki so prestali izseljenstvo, fašizem in nacizem, je živel na obmejnem območju in ga stalno bogatil, hkrati pa je presegal ozke meje lokalnosti – zelo uspešno je soustvarjal enotni slovenski kulturni prostor. Življenjsko delo Ubalda Vrabca predstavlja pomemben doprinos h glasbeni kulturi na Slovenskem. Poseben pomen ima za utrditev in razvoj kulturnega življenja ter za potrditev kulturne izvirnosti in vrednot Slovencev v Italiji.

 

 

Razstavo si lahko ogledate v urnikih blagajne (tor-pet 10-15) in ob predstavah.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj