Giorgio Pressburger

V GRADU (Smrt umetnika)

Premiera: 17. november 2023

Giorgio Pressburger

V GRADU (Smrt umetnika)

Režiser

Alessandro Marinuzzi

Prevajalec
Janko Petrovec
Scenski elementi in kostumi
Andrea Stanisci
Asistentka režiserja
Elena Husu
Oblikovalka svetlobe
Eva Bruno
Gib
Elena Husu
Glasbene izbire
Alessandro Marinuzzi
Svetovalka za masko
Tina Lovrič
Lektor
Alojz Svete
Foto
Luca Quaia

Igrajo

in
Elena Husu, Marko Škabar

OSNOVNI ABONMA

Svetovna praizvedba, ki ponuja sugestivne in skrivnostne metafore.

«V gradu»» je neizdano delo Giorgia Pressburgerja (Budimpešta 1937 – Trst 2017), znanega tržaškega intelektualca in referenčne osebnosti v obmejnem kulturnem prostoru. Tekst s surealnim predznakom je nastal na začetku tisočletja in je onirična, hkrati hudomušna slika o zatonu življenja, o neizogibni minljivosti, a tudi o merjenju moči med umetniškim ugledom in ekonomskim položajem.

Uprizoritev je izpolnjena obljuba, ki jo je tržaški režiser Alessandro Marinuzzi hranil v predalu od leta 2008, ko je sam Pressburger izrazil željo, da bi ravno on postavil na oder tekst (kar predstavlja pomenljivo izjemo pri avtorju, ki je imel navado, da je sam režiral lastna dela).

 

O VSEBINI

Predstava je poklon avtorju ne samo v izbiri besedila, a tudi v srednjeevropskem duhu uprizoritve, ki povezuje slovenske in italijanske umetnike. Tudi proces dela je na vajah upošteval različne kulturne dinamike, izmenjavo mnenj in idej v  ustvarjalnem, večjezičnem in večkulturnem okolju.

Igralci Alojz Svete, Primož Forte, Eva Mauri in Franko Korošec so protagonisti iz več vidikov nenavadne predstave, ki jo zaznamuje globoka eksistencialna nota. Glavna tema je staranje umetnika, postopna pot do zatona v tempu, ki ga določajo simbolične »batine in pavze«. Okrog umetnika se gibljejo vznemirljivi liki, ki so na svoj način, hudomušno zabavni; njihova življenja so tesno povezana z vrednostjo »gradu«, katerega naj bi bil umetnik lastnik.

 

BESEDE REŽISERJA IN SCENOGRAFA

«To besedilo je velika nočna mora o propadanju človeškega življenja, o zaznavanju minljivosti in razgradljivosti, ki je lastna vsakemu živemu človeškemu bitju. Delo lahko beremo kot prispodobo človeškega telesa ali uma.-je povedal režiser Marinuzzi, ki je o vlogi občinstva dodal: Gledališče je živo, ker ne posnema tehnično ponovljivih dogodkov: je resnično performativna umetnost, ki obstaja ob prisotnosti igralcev in gledalcev.»

Gledalcem bo predstava postavila vprašanja in enigme, ki jih vzbuja mreža odnosov med liki in med samimi igralci, ki so med vajami razvili zavest o stalni izmenjavi in konfrontaciji na dvojnem področju »realnega« medsebojnega sodelovanja in »fiktivnih« razmerij med liki.

V predstavi, ki je tudi sad ekipnega, ustvarjalnega dela, ima pomembno vlogo scenograf in kostumograf Andrea Stanisci, ki je velikokrat sodeloval pri umetniških projektih Giorgia Pressburgerja in je o njegovi poetiki napisal: »Imel je pogum, znanje, inteligenco, kulturo in potrebo, da je govoril o velikih temah, ki vzbujajo strah: o ljubezni in smrti, moči in propadu, umetnosti in njenem smislu.»

 

DVOJNA PREMIERA

Predstava bo kot običajno opremljena z italijanskimi nadnapisi na vseh ponovitvah, v tem primeru pa z dodano vrednostjo, saj bodo projekcije ponudile v branje izvirni tekst. Gre v bistvu za dvojno praizvedbo uprizoritve po slovenskem prevodu Janka Petrovca in neizdanega besedila, ki ga bodo gledalci lahko prvič brali na ekranu, ki bo del scene.

Umetniško ekipo dopolnjujeta še asistentka režiserja Elena Husu in oblikovalka svetlobe Eva Bruno.

 

PRESSBURGER IN MARINUZZI V SSG

Uprizoritev je najnovejše poglavje vrste sodelovanj in neposrednih stikov z avtorjem in režiserjem. Slovensko stalno gledališče je leta 1994 sodelovalo s Pressburgerjem pri koprodukciji, ki je nastala v okviru festivala Mittelefest in skupaj s Stalnim gledališčem FJK “Ura, ko nismo ničesar vedeli drug o drugem” Petra Handkeja.

Režiser Alessandro Marinuzzi pa je v Slovenskem stalnem gledališču podpisal predstave “Nemogoči otrok” Pettra Rosenlunda (2003), “Mame” Annibaleja Ruccella (2007) in “konec dober konec / bene finisce bene” po Shakespearju (2012).

Praizvedba predstave «V gradu» bo na sporedu v petek, 17. novembra ob 20.00 v Mali dvorani SSG. Abonmajske ponovitve se bodo nadaljevale do 3. decembra.

 

RAZSTAVA – HOMAŽ

Na dan premiere bo gledališče odprlo tudi spominsko razstavo v poklon umetnosti in liku Giorgia Pressburgerja. Na ogled bodo panoji s fotografijami, ki so izvirno nastali za razstave v izvedbi festivalov Mittelfest in I mille Occhi in državnega časnika Avvenire (slednji bodo prvič na razstavi), s katerim je Pressburger sodeloval veliko let na kulturnih straneh. Sodelovanje s Kulturnim društvom Giorgio Pressburger, ki je bilo posrednik za celotno razstavo, bo omogočilo tudi ogled dveh vitrin s predmeti, ki so bili last znanega intelektualca, književnika in režiserja. Razstava bo na ogled v foajeju balkona v kombinaciji s ponovitvami predstave in vsakič do 10 minut pred začetkom.

 

AVTOBUSNI PREVOZI

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00

Vozni red

AVTOBUS- SESLJAN- NEDELJA, 19.NOVEMBER

14.30 – Sesljan, parkirišče
14.40 – Nabrežina, trg
14.45 – Križ, avtobusna postaja
15.00 – Zgonik, pred občino
15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA, 26.NOVEMBER

15.00 –Opčine, avtobusna postaja na Dunajski cesti 11/A (picerija Rino)
15.10 – Trebče, trg pri spomeniku
15.15 – Padriče, pred cerkvijo
15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 26.NOVEMBER

15.00– Milje, avtobusna postaja
15.05 – Žavlje, avtobusna postaja
15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
15.15 – Dolina, pred občino
15.20 – Boljunec, pred Gledališčem Prešeren
15.25 – Boršt, avtobusna postaja
15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj