Francesco Randazzo

ZA BLAGOR VSEH LJUDI

Francesco Randazzo

ZA BLAGOR VSEH LJUDI

Naslov izvirnika: Per il bene di tutti

Režiserka

Nenni Delmestre

Prevajalec
Marko Sosič
Scenografinja in kostumografka
Lina Vengoechea
Glasbena opremljevalka
Lina Vengoechea
Asistentka režije
Renata Vidič
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Lektor
Martin Vrtačnik
Oblikovalec maske
Matej Pajntar

Igrajo

Rok Matek
Zum, lastnik supermarketa na čelu ljudskih čet in obmejnih straž
Anja Drnovšek
Zug, njegova žena
Matevž Biber / Romeo Grebenšek
Ansch, Zugin mlajši brat
Bine Matoh
Topf, mehanik
Igor Štamulak
Schwei, občinski uradnik
Jože Hrovat
Kopf, zdravnik
Tjaša Hrovat
Luss, študentka, hčerka mehanika Topfa
Lin Colja
???, mladi nezakoniti pribežnik

VEČERNI SKLOP

Gostujoča koprodukcija Gledališča Koper in SNG Nova Gorica

 

Običajni ljudje v običajnem obmejnem naselju. Na drugi strani meje drugi ljudje: nevarni že po definiciji. Tudi oni so običajni ljudje, tako kot ljudje obmejnega naselja. Vendar različni: tujci so in predvsem nezaželeni. In zato se krajevni prebivalci organizirajo. Organizirajo se v majhne, vendar zelo motivirane skupine obhodnih straž, ki delujejo kot zaščita pred priseljenci, organizirajo se v skupine nočnih straž ob rečnemu bregu, ki je v resnici meja. Složni in odločni so, da ne pustijo nikogar čez. Ko enemu izmed tujcev vendarle uspe prečkati reko, ga ujamejo, o njegovi usodi pa odloča skupinica privilegiranih prebivalcev zaselka (lastnik supermarketa in njegova žena, mehanik in njegova hči, zdravnik, mladi skrajnež in občinski uradnik), ki jih avtor pred nami izrisuje v grobih potezah ter besedilu, ki ne pozna ločil.

Ob njihovem »iskanju« odgovorov na vprašanje, kaj storiti z nezakonitim pribežnikom, avtor razkriva njihove najtemnejše strasti, resnične razloge njihovih čutenj in dejanj, zgrešene principe, ki jih narekujejo njihovi »zdravi« in »dobri« nameni, ter preko njih odstira in odslikava srhljivo brezčutnost sodobne družbe, njeno ksenofobijo, predvsem pa strah pred neznanim in pred vsem, kar ni družbeno sprejemljivo.

 

Dramo Za blagor vseh ljudi, ki je danes celo bolj aktualna kot v času nastanka, je italijanski režiser, igralec in dramatik Francesco Randazzo (1963) napisal po resničnem dogodku in zanjo leta 1996 prejel nagrado Candoni Arta Terme.

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj