KRVAVA SVATBA – spletno predvajanje kultne uspešnice

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

DAR OB PRVOMAJSKIH PRAZNIKIH

 

V NEDELJO, 2. MAJA OB 20.00

PREDVAJANJE KULTNE USPEŠNICE KRVAVA SVATBA

 

V nedeljo, 2. maja ob 20.00 bo Slovensko stalno gledališče podarilo vsem gledalcem novo spletno doživetje pred ponovnim odprtjem dvoran. Tokrat bo spomin segel do ene najbolj priljubljenih in markantnih uspešnic v zgodovini tržaškega gledališča.

Redke vrhunske predstave postanejo tudi kultne, saj morajo ob kakovosti in izvirnosti uprizoritve in kreacij postati mejniki v zgodovini producentov ter v srcih gledalcev. Koreodramski projekt Damirja Zlatarja Freya po motivih Lorcove drame Krvava svatba je leta 2000 presenetil in očaral do take mere, da si ga je veliko gledalcev ogledalo večkrat. Izrazna moč uprizoritve, ki je posredovala zgodbo in ujela njeno strastno, onirično in poetično naravo le z glasbo in gibi, je spremenila predstavo v gledališki obred. Hipnotična glasba Hrvoja Ćrnica Boxerja je povlekla špansko tragedijo ljubezni in smrti v balkanske vode, tako kot kostumi Igorja Pahorja. Sredozemski duh je preveval premikajoče se scene, ki so skupaj z igralci plesale na odru, vse do znamenite, dramatične poplave pomaranč, ki so z oranžno odejo pokrile sklepno tragedijo.

Krvava svatba (1933) spada v serijo treh Lorcovih “ruralnih” tragedij; njihovi protagonisti so razpeti med utesnjujočimi okviri vaške, patriarhalne družbe in silovitostjo notranjih nagonov, ki jih ženejo v konflikt. V tem primeru gre za zgodbo ljubimca, ki ugrabi nevesto na njen poročni dan in s tem zapiše lastno usodo. Vse se dogaja v okviru druge, prav tako krvave zgodbe, saj je mati ženina že doživela smrt moža in drugega sina zaradi sovraštva med dvema družinama.

V osupljivem, skorajda halucinantnem nizanju sanjskih odrskih podob je Freyeva Krvava svatba ostala zvesta nadrealističnemu duhu izvirne Lorcove drame in je upoštevala tudi avtorjevo prijateljsko in ustvarjalno izmenjavo s sodobnimi španskimi umetniki, slikarjem Salvadorjem Dalijem in filmskim režiserjem Luisom Buñuelom. V tej predstavi je ključ režiserjeve poetike igralec in njegovo pomensko nabito telo. Nepozabne, tudi atletske kreacije je oblikovala velika zasedba sijajnih igralcev. Hrvaški igralec Livio Badurina je očaral v vlogi ljubimca, njegova strastna žena je bila Lučka Počkaj, ženin in nevesta sta bila Vojko Belšak in Barbara Cerar, Mati pa Štefka Drolc. V simbolični vlogi Lune je nastopila Maja Blagovič, svatje in sosedi pa so bili Miranda Caharija, Lidija Kozlovič, Vesna Pernarčič, Vladimir Jurc, Janko Petrovec, Danijel Malalan, Aleš Kolar in Gregor Geč ter štirje plesalci. Posnetek predstave bo na voljo na youtube kanalu SSG.

 

POVEZAVA:

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj