LET’S PLAY – letošnji poletni program treh tržaških gledališč

VRAČA SE LET’S PLAY, POLETNA GLEDALIŠKA POBUDA V SKLOPU TRIESTE ESTATE, V PRIJETNEM OKVIRU VRTA MUZEJA SARTORIO

PRIREJAJO: SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE, GLEDALIŠČE LA CONTRADA, BONAWENTURA/TEATRO MIELA 

 

TRIESTE, 31. MAJ 2022 – Po lanski, prvi izvedbi, se vrača poletni gledališki niz Let’s Play, ki ga skupaj prirejajo tri tržaška gledališča: Slovensko stalno gledališče, La Contrada in Bonawentura/ Teatro Miela.

Pobuda je vključena v program Trieste Estate in se bo odvijala od 9. junija do 2. julija, vedno ob 21.uri, na vrtu muzeja Sartorio v Trstu, v sodelovanju z Občino Trst in Mestnimi muzeji.

Program obsega šest predstav in dvanajst gledaliških večerov, ki se bodo v primeru slabega vremena odvijali na drugih odrih.

Letošnji program so predstavili tržaška občinska odbornica za gledališča Serena Tonel, umetniška vodja gledališča La Contrada Livia Amabilino, direktor SSG Danijel Malalan in predsednik zadruge Bonawentura Enzo D’Antona.

Gledališki niz spada tudi v občinski projekt LET’S – Književnost v Trstu (katerega lahko uporablja tudi logotip), ki vrednoti vlogo literature v tržaški identiteti in zgodovini in je kandidiran za mrežo kreativnih mest Unesco na področju književnosti.

 

Kot prvo bo na sporedu gledališče La Contrada, ki bo 9. in 10. junija uprizorilo enodejanko Zlomljeni trikotnik Itala Sveva z režijo Elke Burul in v izvedbi igralcev Marzie Postogna,  Francesca Godine in Valentina Paglieia. V tej predstavi dva povprečna in sebična moška v napeti noči skušata vzpostaviti stik z duhom umrle Clelije, ki je bila žena enega in ljubimka drugega. Ljubezenski trikotnik, ki ga je Clelijna smrt zlomila, se ponovno združi zaradi spiritualistične seanse. Medtem ko moška čakata, da se duh pokojne pojavi, se pogovarjata o odnosu, ki sta ga imela z žensko in se spominjata svojega praznega in površnega prijateljstva.

in 12. junija bo na vrsti druga uprizoritev gledališča La Contrada, Tržaški brivec, adaptacija Giacoma Segulie po Beaumarchaisovem Seviljskem brivcu. Avtor priredbe bo igral v zasedbi, ki jo sestavljajo še Davide Rossi, Veronica Dariol, Simone Debenedetti, Daniele Molino, violinist Alessio Venier, klarinetist Giacomi Cozzi in harmonikar Mitja Tull. Zaljubljeni plemič poskuša s pomočjo in zvitostjo slavnega brivca uresničiti svoje ljubezenske sanje. Zaljubljen je v čudovito dekle, ki jo njen skrbnik drži priklenjeno doma. Zgodba se dogaja v 18. stoletju v Trstu, v dobi velikega razcveta mesta in sosednjih ozemlij. Predstava je prilagojena družbenemu in večetničnemu okviru takratnega Trsta. Uprizoritev, s pomembnim glasbenim odtisom, uporablja maske Commedie dell’arte.

 

v slučaju slabega vremena se bodo predstave odvijale v gledališču dei Fabbri

rezervacije: [email protected]

 

Od 23. do 26. junija bo oder na vrtu na voljo Slovenskemu stalnemu gledališču, ki bo predstavil novo urpizoritev Kaplja soli. Avtorski projekt Patrizie Jurinčič Finžgar dobi navdih v poezijah istrskega pesnika Edelmana Jurinčiča. Predstava raziskuje dimenzijo človekove arhetipske povezave z naravo, pomen obredov, hkrati vzpostavlja povezave s primorskim teritorijem in na poseben način z morjem, z izvirno glasbo Andrejke Možina in s sodelovanjem kitarista Janoša Jurinčiča. Pripoved se razvija skozi govorjeno besedo in glasbo, povezuje starodavne mite različnih narodov in kultur, katerim je slana kaplja skupna tema, vzpostavlja prekinjene vezi med človekom in naravnim svetiščem, kateremu pripada.

 

predstava je opremljena z italijanskimi nadnapisi

v slučaju slabega vremena se bo predstava odvijala v Mali dvorani SSG

rezervacije: blagajna SSG – tel. 040.2452616 (od torka do petka, 10-14).

 

Od četrtka, 30. junija si bomo lahko ogledali tri predstave gledališča Miela. Prva bo Modra princeska. Režijo podpisujeta Filippo Capparella in Saskia Simonet, ki bosta tudi na odru skupaj s Simonom Thönijem. Predstava je prejela nagradi « Premio Nazionale Giovani Realtà del Teatro 2019 » in « Premio Mauro Rostagno 2020 ». V njej se princeska upira pravljici, ki si jo vedno želi prijazno in nasmejano. Predrzno in izzivalno  pretrga dogmo “in živela sta srečno do konca svojih dni”. V enakomernem ritmu se v predstavi izmenjuje komični, groteskni, fizični, pripovedni in stand-up teater. Štirje igralci bodo razbili stereotipe, ki jih mit pravljic prinaša: princi so vsi močni in pogumni, princeska lepa in ljubka in vsi morajo žareti od sreče.

V petek, 1. julija bo na sporedu koprodukcija Gledališča Miela in Artifragili Iz mesa in kosti. Režiser je Omar Giorgio Makhloufi, igralci pa Filippo Capparella, Veronica Dariol in Paolo Fagiolo. Predstava je gledališka in dramaturška raziskava o pomenu vere. V mestu Valverde je razglašen za svetnika duhovnik, ki ni verjel, mlada mati ponovno sreča svojega brata in norec doživi božansko razodetje.

in 3. julija se bo celotni niz zaključil s predstavo Pasolini On the road Massima Navoneja. Pasolini se med junijem in avgustom 1959 prepusti trenutkom pravega veselja, ko se za volanom Fiat-a 1100 poda na potovanje po dolgi peščeni cesti in prepotuje cel italijanski škorenj. Potovanje se začne v mestu Ventimiglia in ga popelje do najjužnejšega mesta Sicilije, nakar se povzpne po vzhodni obali in prispe v Trst. Svojo pustolovščino sklene v Miljah, s pogledom na mejo.

 

V slučaju slabega vremena se bosta predstavi Modra princesa in Iz mesa in kosti odvijali v gledališču Miela, ponovitvi Pasolini on the road pa v gledališču dei Fabbri

rezervacije: [email protected], ali 040365119 (od ponedeljka do petka, 9.00-13.00) ali www.vivaticket.com

Kaplja soli (Slovensko stalno gledališče)

Dalla carne e dalle ossa (Gledališče Miela)

Il barbiere di Trieste (Gledališče La Contrada)

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj