O SNEGU IN LJUBEZNI (in o vseh predstavah LET’S PLAY)

Image

Slovensko stalno gledališče  

v sodelovanju z Zavodom Godot

 

O SNEGU IN LJUBEZNI

po romanu Kratki roman o snegu in ljubezni Marka Sosiča

adaptacija teksta, režija  Tadej Pišek

koreografija  Mojca Špik in Inan Du Swami

glasba  Marjan Peternel

 

nastopajo:

Tadej Pišek – Mojca Špik – Inan Du Swami – Marjan Peternel

 

premiera 11. junija 2023, ob 21.00

na vrtu Muzeja Sartorio v Trstu

v okviru festivalov Let’s play in Trieste Estate

 

 

Abonmajska sezona Slovenskega stalnega gledališča je zaključena, predstavitev nove sezone je pred vrati, festivala Let’s play in Trieste Estate pa bosta medtem postala poletno prizorišče premiere izven abonmaja. V nedeljo, 11. junija bo slovesna podelitev Primorskih gledaliških nagrad Tantadruj potekala v spomin na oblikovalca primorskega gledališkega prostora Primoža Beblerja in Marka Sosiča. Večer bo ob prisotnosti nagrajencev in mnogih gostov obogatila krstna izvedba predstave Slovenskega stalnega gledališča in Zavoda Godot »O snegu in ljubezni«, ki je adaptacija istoimenskega, kratkega romana Marka Sosiča. Nekdanji igralec SSG in večstranski gledališki ustvarjalec Tadej Pišek je podpisal priredbo besedila in režijo.

Predstava bo tolmačila poetično govorico tržaškega pisatelja z uporabo plesa in glasbe, v tem primeru s koreografijami Mojce Špik in Inana Du Swamija ter z izvirno glasbo Marjana Peternela, ki bo z igranjem v živo sodeloval tudi na podelitvi nagrad. Mlada ekipa je podpisala podobo predstave in bo tudi nastopila v tej pripovedi o kompleksnih in problematičnih družinskih odnosih.

Roman zaznamuje sobivanje različnih nivojev dogajanja, konkretnih dejanj, misli in spominov, ki obravnavajo odnose z različnih zornih kotov. Prav tako se bo uprizoritev gibala med monodramo, plesno predstavo in koncertom.

Tadej Pišek je o vsebinah besedila napisal: »Kratki roman o snegu in ljubezni je v svoji sporočilnosti vedno bolj aktualen, pomemben. Dejstvo, da fašizem in sovraštvo v našo družbo brezsramno vstopata skozi glavna vrata in se naseljujeta v razmišljanje in jezik slehernega izmed nas, je strašljivo in je o tem nujno potrebno spregovoriti. Z Markom sva se večkrat pogovarjala, da bova nekoč ta roman postavila na oder, zato naj ta predstava zazveni kot moj poklon velikemu literatu in še večjemu človeku.«

Večer s podelitvijo nagrad in premiero predstave se bo pričel ob 21.uri na vrtu muzeja Sartorio v Trstu. V primeru slabega vremena bo prizorišče obeh dogodkov Velika dvorana SSG. Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi.

 

Do nedelje pa bo Slovensko stalno gledališče uprizorilo še dva dogodka na vrtu muzeja Sartorio. V petek, 9. junija ob 21.00 bo na sporedu enkratna ponovitev (z italijanskimi nadnapisi) monodrame Pina in Pierpaolo, v kateri Tina Gunzek odigra vlogo openske violinistke Josipine Kalc, ki je v vojnem času prijateljevala s Pier Paolom Pasolinijem.

V soboto zvečer pa bo na vrsti plesna predstava Daše Grgič Plenir, ki bo v naravnem okolju še bolj sugestivno posredovala pripoved o tradicijah, vrednotah, življenju na Krasu v času, ko so ženske preživljale družino s svojim delom.

Blagajna bo za vse predstave odprta uro in pol pred začetkom.

 

spodaj: FOTO ekipe O SNEGU IN LJUBEZNI

LET’S PLAY V TEH DNEH:

 

v četrtek, 8. junija, ob 21.uri

Vrt Muzeja Sartorio

(v primeru slabega vremena v gledališču Dei Fabbri)

 

Slovensko stalno gledališče

Teatro La Contrada

Bonawentura/ Gledališče Miela

Sconfinarrando/ Premejevaje

izbor besedil: Miran Košuta

režiser: Lino Marrazzo

igrajo: Ariella Reggio, Nikla Petruška Panizon, Miran Košuta, Danijel Malalan, Ivan Zerbinati

video: Maurizio Bressan

 

Literarni portret edinstvene usode ljudi, narodov, kultur, jezikov, držav v stiku prek štirinajstih slovenskih in italijanskih leposlovnih besedovanj o meji in obmejnosti, zlasti o sobivanju Slovencev in Italijanov na skupni, večkulturni jadranski zemlji v srcu Evrope. Spleteno leposlovje sozvočno prišepetava, kako mejna ločnica globoko pogojuje in sorodno oblikuje krajevno književno izpoved, ki hrepeni po premejevanju, preseganju meja, medkulturni empatiji in evropsko tvornem, mirnem, harmoničnem sožitju različnosti.

 

cena vstopnice: 10 €

VIDEO (klikni spodaj):

 

petek, 9. junija, ob 21.uri

Vrt Muzeja Sartorio

V primeru slabega vremena bo v Mali dvorani SSG.

 

Slovensko stalno gledališče

PINA IN  PIERPAOLO

besedilo: Ana Obreza, Jaka Andrej Vojevec

režiser: Jaka Andrej Vojevec

igra: Tina Gunzek

 

Besedilo govori o umetniškem in človeškem sozvočju Pier Paola Pasolinija in openske violinistke Josipine Kalc, ki sta v času druge svetovne vojne prijateljevala v Casarsi della Delizia. Zaradi sobivanja v razmeroma malem naselju sta se spoznala: ona ga je učila violino, on pa je recitiral pesmi in jo navdihoval s svojo razgledanostjo. Izvirno dramsko besedilo je nastalo na osnovi obstoječe dokumentacije, ki jo sestavljajo pisma, članki, pripovedi članov Josipinine družine, nenazadnje tudi Pasolinijev roman Nečistovanja, ki avtobiografsko govori o mladosti v Furlaniji.

 

Cena vstopnice 10 €

VIDEO (klikni spodaj):

 

sobota, 10. junija, ob 21.uri

Vrt Muzeja Sartorio

V primeru slabega vremena bo v Mali dvorani SSG.

 

Slovensko stalno gledališče

Festival Velenje, Festival Danceproject

PLENIR

avtorski projekt: Daša Grgič

plešejo: Mojca Majcen, Luka Ostrež, Urša Rupnik, Branko Mitrović

 

Koreografska freska je poklon teritoriju in ženskam, ki so v vojnem času preživljale družino s trdim delom. Plenir je košara, s katero so mlekarice, kruharice, šavrinke hodile v Trst prodajat kmečke pridelke. Njim posvečena sodobna plesna predstava nastaja iz pričevanj in spominov, ki so še danes prisotni v kolektivni zavesti. Zgodbe tistih žensk so postale navdih za koreografijo, ki se prepleta med gibom, besedo in glasbo.

 

Cena vstopnice 10 €

VIDEO (klikni spodaj):

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj