POLETJE s Slovenskim stalnim gledališčem

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE…V POLETNI PREOBLEKI

OD JUNIJA DO AVGUSTA NA GLEDALIŠKIH ODRIH

 

Po zadnji abonmajski ponovitvi Artemisie Gentileschi, se v Slovenskem stalnem gledališču začenja poletna sezona, ki bo letos nadpovprečno bogata. Spremembe v koledarju in dolgo obdobje brez publike prinašajo novosti tudi v naslednjih mesecih, ko bo gledališka umetnost olepšala veliko večerov na trgih, v avditorijih in na vrtovih. Nad dvajset ponovitev osmih predstav sestavlja poletni zaklad SSG brez žanrskih ali generacijskih omejitev. Začetek bo v znamenju glasbene komedije, sledili bodo komorne predstave, muzikal, drama, slide šov, otroška predstava.

 

Prva točka poletne agende bo predpremiera nove uprizoritve z naslovom Čudovita. Besedilo Jureta Karasa o sprejemanju samega sebe in o konceptu normalnosti v sodobnem svetu, bo na sporedu v petek, 25. junija v Parku Arrigoni v Izoli v sklopu Primorskega poletnega festivala. Uprizoritev režiserke Tijane Zinajič, v kateri v glavni vlogi igra Vesna Pernarčič, se bo predpremierno pojavila še enkrat znotraj poletnega programa in sicer 27. julija, ko bo zaživela na prostornem notranjem dvorišču gradu sv. Justa v Trstu, v okviru priljubljenega festivala Trieste Estate.

 

Kdor je zamudil ali bi si ogledal še enkrat karantenske pustolovščine zabavnega para komorne predstave K(o)ronske zdrahe Igorja Pisona, bo imel v prihodnjih mesecih veliko priložnosti. Prvi termin bo 28. junij, ko bosta Nikla Petruška Panizon in Žan Papič (protagonista zgodbe o paru, ki se ločuje in ga lockdown prisili v dolgo sobivanje s posledično, vsakodnevno konfrontacijo) gostovala na Dnevih gledališča in glasbe v Kropi. Sledile bodo julijske ponovitve v Ankaranu, na Gradu Kromberk in v Benečiji. Sklop bo 29, avgusta zaključila ponovitev v Kosovelovem domu v Sežani.

 

Zaradi obveznega zaprtja gledališč jeseni si je verjetno malokdo ogledal zanimivo in poetično enodejanko po zgodovinski in biografski predlogi Bidovec-Tomažič: Tovarištvo. Predstava Patrizie Jurinčič Finžgar o protagonistih Prvega in Drugega tržaškega procesa bo gostovala 3. julija v Barkovljah na sedežu društva, 4. julija v Izoli v sklopu PPF-ja, 20. julija v Prebenegu, 21. julija pa na Opčinah. Slovenska društva na našem teritoriju so torej glavni nositelji poletnih gostovanj te predstave, v kateri mejo med junakom in človekom raziskujeta Primož Forte in Nejc Kravos.

 

Tudi najnovejši uprizoritvi, s katerima je Slovensko stalno gledališče nadaljevalo v prejšnjem mesecu prekinjeno abonmajsko sezono, bosta v naslednjih mesecih zaživeli na poletnih odrih. Kdo je videl Coco? Moi, Gabrielle Chanel Maje Gal Štromar v režiji Yulie Roschine bo ponesla zgodbo znamenite modne oblikovalke na Primorski poletni festival z enkratno ponovitvijo 14. julija v Gledališču Koper. Predstava Artemisia Gentileschi-Srečanje, s katero se je občinstvo skozi besede in režijo Lina Marrazza soočilo s pogumom ženske in znamenite umetnice 17. stoletja, pa bo ponovno, enkratno zaživela 31. avgusta v Gledališču Koper. Tudi v tem primeru bo ponovitev potekala v sklopu Primorskega poletnega festivala in predvideva zanimiv dodatek in sicer okroglo mizo o primorskih gledališčih v skladišču Libertas v Kopru.

 

Še tri predstave bodo v poletnih mesecih nosile pečat SSG. Prva bo bleščeča koprodukcija Stoletje mjuzikla, ki bo z največjimi hiti v zgodovini muzikala povabila v Avditorij Portorož od 15. do 17. julija. Na trgu v Nabrežini pa bo ponovno zabavala že klasična dvojezična uspešnica kot je Kako postati Slovenci v 50 minutah. Predstava bo na sporedu v okviru festivalskih večerov v soboto, 17. julija. 26. julija pa bo Kosovelov dom v Sežani razveselil najmlajše z glasbeno predstavo Na dvorišču, v kateri Romana Krajnčan in Danijel Malalan uprizarjata zgodbo med seboj zelo različnih sosedov na dvorišču, ki je polno simpatičnih živali.

 

Ob vsem tem Slovensko stalno gledališče pripravlja tudi dodatno presenečenje, saj bo del skupne pobude treh tržaških gledališč Let’s Play, ki bo predstavljena v torek v muzeju Sartorio.

foto z vaje predstave Čudovita (SSG/ Luca Quaia)

foto Stoletje mjuzikla (Jaka Varmuž)

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj